BiH

Dodik: BiH nametnuta Srbima, na referendumu većina u RS bi bila za pripajanje Srbiji

Dodik: BiH nametnuta Srbima, na referendumu većina u RS bi bila za pripajanje Srbiji
Foto: N.N. | Dodik: BiH nametnuta Srbima, na referendumu većina u RS bi bila za pripajanje Srbiji

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi se većina Srba u Srpskoj danas, kada bi imali priliku, izjasnila na referendumu da se Srpska pripoji Srbiji.

Dodik je potvrdio da bi volio da se nekada raspiše takav referendum, da to ne krije i da o tome godinama govori.

"Ne krijem to, mislim da je to prirodno i da će na kraju ta politička priroda i pobijediti. To se ne može zaustaviti, to je i do sada zaustavljano, do sada je to bila tabu tema", rekao je predsjednik Srpske za TV "Pink".

BiH nametnuta Srbima

Dodik je ponovio da je BiH nametnuta Srbima kao moranje od međunarodnog faktora koji želi da kaže da je BiH država, a Republika Srpska nije, dok u Dejtonu i Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda koji su izvorište svog suvereniteta i odluka na zajedničkom nivou.

"Mi polazimo od toga da Republika Srpska, sa stanovišta definicije države, ima sve elemente - teritoriju, narod i vlast. I jedino ona to ima u BiH, u kojoj danas ništa ne funkcioniše, osim Srpske. Zajednički nivo je izgubljen jer nema konsenzusa. Stranci nas 25 godina maltretiraju i manipulišu sa navodnim kompromisom u BiH, to je taj problem koji neće dozvoliti BiH da preživi", istakao je Dodik.

On je naglasio da je činjenica da je srpski narod bio spreman da preživi 20 godina torturu međunarodne zajednice i nije se odrekao Srpske, koju voli i u njoj se osjeća svoj na svome.

Predsjednik Dodik je rekao da je BiH "sklepana na nemogućim principima" i da, kada bi ostala sama, "ne bi sastavila 24 sata".

On je istakao da Srbi više ne smiju da uđu u zabludu o multietničkim zajednicama, te podsjetio da su Srbi dali svoju državu Srbiju, "uvalili se u Jugoslaviju jednu, pa drugu", i da je to bio opšti promašaj srpske nacionalne politike i srpske nacionalne ideje.

"I šta smo dobili na kraju tog vijeka u kome smo formirali Jugoslaviju, ništa, dobili smo stradanje, rasparčavanje, satanizaciju, izolaciju. Zar Srbi sada treba ponovo da budu u zabludi i da prihvate BiH na istim principima na kojima Jugoslavija nije mogla da uspije. Ko očekuje da smo toliko glupi politički?!", rekao je Dodik.

Komentarišući često etiketiranje Srba kao genocidnog naroda, Dodik je podsjetio da su muslimani u BiH, još prije početka proteklog rata, počeli sa propagandom o tome da su Srbi genocidan narod.

Rješenje za budućnost-međusobno izvinjenje

Govoreći o ratnim zločinima, Dodik je rekao da misli da je jedino rješenje za budućnost da se svi istovremeno izvine jedni drugima.

"Insistiranje da se samo Srbi izvinjavaju, značilo bi predodređivanje krivice. Stradali su Srbi, stradali i drugi u proteklom ratu, ali isto tako ostao je neraščišćen ogroman problem među nama, a to je Drugi svjetski rat, masovno ubijanje Srba", rekao je Dodik.

On je podsjetio na stradanje Srba u Prebilovcima, ali i o malo poznatom stradanju 6.000 Srba u mjestu Stari Brod, nizvodno od Višegrada, gdje ih je u zbijeg od Sarajeva, preko Romanije niz Drinu natjerao Jure Francetić, a pobile ustaše u roku od dva dana.

Dodik je naglasio da na zapadu vlada opšta antiruska histerija, dok Republika Srpska odlično sarađuje sa Rusijom, da se on godišnje bar jednom vidi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, te da je za njega čast da sa jednim od vodećih ljudi svijeta porazgovara o problemima.

Predsjednik Republike Srpske poručio je da Srbi moraju da se vrate sebi i okupe se, te istakao da je najvažnije što se Srbija kroz Aleksandra Vučića vratila konceptu Srbije kao nacionalne države Srba i drugih građana koji u njoj žive.

"Mislim da je Srbija uspjela u posljednje tri godine ili pet da vrati Kosovo na međunarodni plan, da se o tome razgovara, dok se prije toga o tome ćutalo kao o gotovoj stvari", naveo je Dodik.

Amerika nije moćna kao prije

On je rekao da Amerika više nije moćna kao prije, ali da je ne treba zanemariti, te ukazao na postojanje dvojnih standarda.

"O vojsci Kosova ne postoji nijedan zvanični dokument, nigdje to nije pomenuto osim u nastojanjima Albanaca da to naprave, međutim dobili su podršku Amerike. S druge strane, Republika Srpska ima pravo na vojsku i u Ustavu, i u Dejtonskom sporazumu, ali to ne može da funkcioniše. Dokle će ovdje da budu različiti principi?!", naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da Srpska ima pravo na vojsku više od bilo koga u regionu.

"Ako je ovo princip, onda ćemo mi tražiti da se ukine sporazum o Oružanim snagama BiH i tražićemo da se formira vojska Republike Srpske, jer mi više imamo pravo na to nego bilo ko u regionu", dodao je Dodik.

Dodik: Idem u Sarajevo da pokušam da otkočim razvoj Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će se kandidovati za člana Predsjedništva BiH zato što Republika Srpska ima u sebi potencijala za vlastite odluke i razvoj koje "koče na nivou BiH", te poručio da "ide tamo da, u interesu Srpske, pokuša da to otkoči".

"Meni je prioritet Republika Srpska. Ne idem tamo zbog Bosne, ja idem tamo zbog Republike Srpske", rekao je Dodik za televiziju "Pink".

Dodik, koji je i lider SNSD-a, najavio je da će već ove sedmice imati razgovore sa koalicionim partnerima o tome, kako bi okupili širu koaliciju koja će obezbijediti pobjedu.

On je napomenuo da, iako sve ankete govore da je pobjeda neprikosnovena, treba biti oprezan i pozvao sve svoje članove partije, koalicione članove i simpatizere da se okupe.

"Ovaj put pobjeda mora biti velika. Sad na izborima pobjeđuje Republika Srpska - ako imamo snažnu političku podršku, onda možemo da iznesemo našu borbu sa međunarodnim faktorom koji je protiv Republike Srpske, ali i sa BiH pogotovo", rekao je Dodik.

On je objasnio da lider SDA Bakir Izetbegović neće moći da bude u novom sastavu Predsjedništva BiH, jer je već bio dva puta, istakavši da on nije bio poseban problem, nego predstavnici Srba u Sarajevu koji su mu popuštali.

"Problem je što su se naše politike, uslovno naši ljudi, prilagođavali njima. Imate gotovo nemoguću situaciju gdje su Srbi zauzeli srpska mjesta, a na zajedničkom nivou rade protiv Republike Srpske", rekao je Dodik.

Prema Dodikovim riječima, oni su tokom dvije i po godine zaustavili sve finansijske aranžmane Republike Srpske u iznosu od 710 miliona KM koji su morali da idu preko organa BiH, samo zato da Srpska ne bi dobijala novac.

"Oni su iz tog razloga počeli da govore kako je ovde loše, kako Republika ne valja. To naravno, odgovara Bakiru Izetbegoviću. Onda su ušli u hajku kako imamo paravojnu organizaciju, što je potpuno netačno. Tamo su, nažalost, svi Mektići", rekao je Dodik.

Opremanje policije po standardima EU

Predsjednik Republike istakao je Srpska po svim dokumentima i zakonima ima pravo na policiju opremljenu po standardima u Evropi, što podrazumijeva i adekvatno naoružanje.

Dodik je rekao da, prema zakonu i evropskim standardima, svaki policijac treba da ima pušku, adekvatnu uniformu, naoružanje i dovoljno municije kako bi mogao da se brani u svakom napadu teroriste ili bilo koga drugog.

"Branićemo se i nećemo dozvoliti nikada više da nam se dese skupljanja i likvidacija, kao što su nekada prije radili, a na to imamo legitimno pravo", poručio je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska "iz razloga - satanizacije, izolacije i mnogo čega drugog, i aranžmana koji su potpisani" razoružana, a sve njene fabrike namjenske industrije uništene, dok u muslimanskom i hrvatskom dijelu BiH postoji čak šest fabrika oružja.

Prema njegovim riječima, prema jednom od aranžmana u Dejtonskom mirovnom sporazumu, u Republici Srpskoj 10 policajaca može da ima jednu pušku, što je ogroman rizik prilikom eventualnog napada na neku policijsku stanicu.

"Imamo pravo na to /naoružavanje i opremanje policije/, mi smo to nabavili veoma transparetno i vidljivo, za to je potrebno čak i da Sarajevo da dozvole, i odjednom se javlja problem. Sad ispade da ne znam šta se ovde dešava", rekao je Dodik.

Srpska i sjever Kosova u sastavu Srbije

Dodik je ocijenio da je ulazak Republike Srpske i sjevera Kosova i Metohije u sastav Srbije "možda rješenje da se ne ponize Srbi skroz".

"Mislim da treba da se na tu temu otvore razgovori. Ne mora da bude rata, može politički da se to riješi", rekao je Dodik.

On je ocijenio da više niko ne može da ponizi Srbiju, jer "Srbija ima jaku, autentničnu, snažnu politiku".

"Konstalacija međunarodnih odnosa kakva je danas, ne može više da produkuje politiku Srbije, koja bi bila ponižavajuća. Prema tome, ovo što /predsjednik Srbije Aleksandar/ Vučić radi sa stanovišta odbrane državnih interesa to je put kojim treba da se radi", rekao je Dodik.

Podsjetivši na svoje dugogodišnje iskustvo predsjednika, Dodik je ukazao da je najveći problem svih političara na ovom prostoru, što prećute kada im dođe sagovornik i kaže neugodnu stvar.

"Vučić nije prećutao. Rekao je: `ne možete nas ponižavati, možemo razgovarati, važni ste, ali pokažite mi ijedan papir gdje ima vojska Kosova i ja ću onda razgovarati na drugi način, ali nema nijedan`", rekao je Dodik.

On je istakao da je to argumentacija koju stranci moraju da razumiju i ukazao da je tako i u Republici Srpskoj.

"Kod nas možda ima jedna stvar koje sam se držao do skora - pošto smo mali, ignorišu nas, sankcionišu, satanizuju i svašta nešto rade i pošto nismo baš u mogućnosti da se međunarodno odbranimo kao međunarodno priznata država, mada imamo sve elemente države, mi smo morali da galamimio, da bi se čuli", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske ističe da je tako Srpska u politici možda bila glasnija nego što je trebalo, ali, u svakom slučaju, to je način na koji bude primijećena.

"A, ako nas ne primjećuju, onda će napraviti rješenje koja oni hoće", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije