BiH

Dodik: BiH nema pravo na Sud i Tužilaštvo

Dodik: BiH nema pravo na Sud i Tužilaštvo
Dodik: BiH nema pravo na Sud i Tužilaštvo

TREBINJE - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da BiH nema pravo na Sud i Tužilaštvo, te da Srpska nikada ne smije da im da dodatnu snagu, iako danas, nažalost, neki to čine.

Dodik je naglasio da je priča o Sudu i Tužilaštvu BiH nametnuta u okviru jedne strategije međunarodne zajednice koja je došla u BiH da implementira Dejtonski sporazum jačajući ulogu visokog predstavnika i provodeći plan unitarizacije i centralizacije BiH.

"Istovremeno dok to rade, nama govore da oni to ne čine, i mi bi naivno trebali u to da vjerujemo, a, kada uzmemo u obzir sve ono što su do sada uradili, vidimo da su to politike centralizacije BiH i da nema gotovo nijedne aktivnosti stranaca koje bi išla na afirmaciju decentralizovanog modela ili afirmaciju provođenja Dejtona koji je u suštini decentralizacija", istakao je predsjednik Srpske.

On je dodao da, kao predsjednik Srpske i lider najveće političke partije u Srpskoj - SNSD-a, nema taj luksuz da na BiH gleda drugačije već kao na stranu koja ne donosi ništa dobro Republici Srpskoj.

"Dok god imate situaciju da taj sud i tužilaštvo izuzmu predmet protiv Nasera Orića iz bijeljinskog tužilaštva, zalede ga sedam-osam godina, ništa ne rade na tome, pa onda video-zapis u kome Atif Dudaković naređuje da sve što je srpsko bude spaljeno i ubijeno i ne bude procesuiran, naravno da će se postavljati pitanje da li ste vi za BiH u kojoj nema ničega što je srpsko. Ako niste, vi ste odmah, prema njihovim kriterijumima, loš momak. Ja volim da budem loš momak za njih", istakao je Dodik za trebinjsku Herceg televiziju.

Na pitanje da li je optužnica protiv lidera SBB-a BiH Fahrudina Radončića montirani politički proces ili je u BiH zaživjela pravna država, predsjednik Srpske je naglasio da BiH po definiciji nije pravna država, te da ona po Ustavu, odnosno Dejtonskom mirovnom sporazumu, nema pravo na sudove i tužilaštva i da se ne bi trebalo navikavati na to.

Dodik je podsjetio da je pravosuđe u isključivoj nadležnosti entiteta i, prema tome, BiH ne može nikada biti pravna država i nije ni predviđena da to bude.

"I Sud i Tužilaštvo su institucije koje su instalisane samo da bi se proganjali Srbi, a ponekad se tek privede i neko druge nacije da bi se kasnije reklo da je to bilo bez osnova, kao što ćete vidjeti i u slučaju Fahrudina Radončića, samo da bi se zamaglila ta priča da su Srbi u 90 odsto slučajeva predmet progona u tim institucijama", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH ima karikature od Suda i Tužilaštva, koji su politički motivisani i zloupotrijebljeni u svakom procesu, pa vjerovatno i u ovom protiv Radončića.

"Politička dimenzija onoga što rade vezana je za moć međunarodne zajednice koja se putem Suda i Tužilaštva obračunava i sa politički nepodobnim ljudima i sa ljudima koji u nekom procesu nisu bili politički angažovani na idejama koje oni dogovaraju, a najmanje se obračunavaju sa onim što jeste stvarni kriminal", istakao je Dodik.

On je ocijenio da je moguće da je i ovo jedan politički dogovor da se skrene pažnja na moć Suda i Tužilaštva, pa se privede Fahrudin Radončić, podigne jedna potpuno nesuvisla optužnica u kojoj se navodi da je on sprečavao izvršenje pravde na nekim trivijalnim pitanjima, a odjednom nestane sva ona priča o ubistvima i drugim teškim krivičnim djelima.

"Na kraju tog sudskog procesa vidjećete oslobođenog Radončića i njegovog saradnika Bakira Dautbašića i onda će ovi pričati kako Sud i Tužilaštvo nema selekciju, a u suštini je poruka sasvim jasna", ocijenio je Dodik.

Govoreći o koaliciji SDA i SBB-a, te tvrdnjama da nikada nije bila jača uprkos hapšenju Radončića, Dodik je rekao da su tu koaliciju napravili stranci i da njena sudbina ne zavisi od lidera te dvije partije.

"Stranci su napravili tu koaliciju i stranci to i drže. Kad su je pravili nisu ni pitali lidere nego su rekli da moraju. Sada kada bi oni iz nekog razloga to i razvalili, ovi im kažu da ne smiju ni da dirnu", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije