BiH

Dodik: BiH sputava srpski narod u slobodi

Dodik: BiH sputava srpski narod u slobodi
Dodik: BiH sputava srpski narod u slobodi

PRIJEDOR - Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je u petak da se srpski narod u Republici Srpskoj osjeća slobodnim, a da je BiH ono što ga često sputava u slobodi.

"Republika Srpska i srpski narod nisu slobodni u BiH. Oni su stavljeni u okvire koji su gotovo neizdrživi. Moraćemo jednog dana da se riješimo te neslobode koja se zove BiH", rekao je Dodik na Mrakovici na obilježavaju 72 godine od bitke na Kozari.

Dodik je rekao da je obilježavanje 72. godišnjice bitke na Kozari sjećanje na naše slavne pretke, na one koji su se borili protiv neslobode.

"Naš je odgovor bio borba za slobodu i Kozara je tih slavnih dana učinila sve da se oslobodi neslobode i da doprinos toj velikoj pobjedi protiv fašizma toga vremena uz velika ljudska stradanja", kazao je Dodik.

On je dodao da ta nit borbe protiv neslobode kroz istoriju na ovim prostorima kao da nikad ne prestaje.

"Ovih dana obilježavamo i stogodišnjicu početka Prvog svjetskog rata u kojem su Srbi i srpski narod masovno stradali upravo se boreći protiv neslobode, boreći se za svoju čast, svoje imanje i svoj identitet", kazao je Dodik.

On je dodao da su pucnji Gavrila Principa bili pucnji slobode.

Petar Đokić, ministar boračko-invalidske zaštite RS, je istakao da je ovo još jedna godišnjica kojom se obilježava trajna, vjekovna i nikad ugasla borba za slobodu.

"Ta naša borba za slobodu traje kroz vijekove i uvijek je bila ona snaga koja je stajala na stranu pravde i iz svih ratova izlazila kao pobjednik sa tekovinama koje su otvarale vidike novim, budućim generacijama", rekao je Đokić.

On je dodao da je ovo sjećanje onih koji uživaju u slobodi koju su obezbijedili borci, partizani u Narodnooslobodilačkoj borbi.

Blagoja Gajić, predsjednik SUBNOR-a RS, rekao je da je bitka na Kozari bila najveći moralni ispit i pojam kolektivnog heroizma.

Govoreći na narodnom zboru na Mrakovici, gradonačelnik Prijedora Marko Pavić je istakao da je Kozara uvijek bila planina koja je odisala životom i koja je uvijek pružala nadu i ruku pomirenja i gledala u budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije