BiH

Dodik: Bosić i Ivanić se povlače iz referenduma, SDA je islamistička partija

Dodik: Bosić i Ivanić se povlače iz referenduma, SDA je islamistička partija
Dodik: Bosić i Ivanić se povlače iz referenduma, SDA je islamistička partija

BANJALUKA - Predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da ne dozvoljava da bilo ko ponižava Srpsku i njen narod i da se mora poštovati ono što kaže Srpska.

Dodik je istakao da može poštovati BiH ako se vrati na ustavne pozicije, a ne BiH u kojoj je SDA potpuno islamistička partija koja pokriva tužilaštvo, sudove, obavještajnu službu i drži sponu sa terorističkim strukturama.

"Bošnjaci imaju ozbiljan problem što misle da svako ko je nešto kod Srba treba da bude u Hagu ili zatvoru. Naravno da narod to neće dozvoliti. Ne branim sebe, branim naše pravo da postojimo, a ono piše u Ustavu", rekao je Dodik.

On je napomenuo da u Ustavu BiH ne piše da postoji Sud i Tužilaštvo, već da je uvođenje novih institucija na nivou BiH moguće sporazumom dva entiteta, a ne stranaca.

Dodik je upitao šta ambasadori imaju sa lokalnim izborima u BiH?

"Juče su ambasadori PIK-a razmatrali pitanje lokalnih izbora. Šta oni imaju s tim? Imaju zato što im je neko u BiH dao prostora da se tim bave. BiH bi mogla da funkcioniše kada bi se razgraničile nadležnosti, ali neću BiH ovako ustavno nelegitimnu", naglasio je Dodik.

On ističe da nije sporan put BiH ka Evropskoj uniji, ali jeste kakva će EU biti za par godina.

Dodik je rekao je da je za SNSD primarni cilj RS i da su u ovoj partiji veoma ozbiljno razumjeli podršku građana na lokalnim izborima, te ocijenio da je opozicija samu sebe delegitimisala kada je riječ o predstavljanju na nivou BiH.

"Od 2014. godine nastojali su da kriminalizuju sve u Republici Srpskoj, nastavili su da zloupotrebljavaju institucije BiH i pokušavaju da se obračunaju sa Srpskom. Ulazak u zajedničke institucije im se najviše obio o glavu. Da su radili u interesu Srpske bila bi obrnuta situacija. Narod je to shvatio", rekao je Dodik.

On kaže da je veoma teško biti 10 godina na vlasti, a vrlo frustrirajuće u opoziciji, što su opozicione stranke u Srpskoj i pokazale.

Dodik je naglasio da će SNSD nastaviti da radi i nakon izbora, nastojeći da bude još bolji.

"U permanentnoj smo kampanji, to je naš način rada. Svaki dan je za nas kampanja za bolje, nastavićemo da radimo i pokušaćemo da budemo bolji", poručio je Dodik.

Napominjući da je i ranije ukazivao na to da su pojedini opozicioni lideri probosanci, Dodik je istakao da je opozicija u vlast na nivou BiH ušla ostrašćena mržnjom i tako izgubila strateški važna ministarstva da bi dobila Ministarstvo bezbjednosti iz želje da se obračuna sa vlašću u Srpskoj.

On ocjenjuje da je loš rezultat opozicija na lokalnim izborima ostvarila i zbog toga što su, nakon harange lidera SDA Bakira Izetbegovića, lider SDS-a Mladen Bosić i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić referendum o Danu Republike nazvali "Dodikovim referendumom".

"Bosić, Ivanić i ostali počinju da se izvlače iz te priče i, plašeći se, kažu da je to Dodikov referendum, a njihove partije su glasale za referendum. Njihovo povlačenje iz referenduma ih je dovelo u tu poziciju", istakao je Dodik.

On je naglasio da je kao predsjednik Republike Srpske podržao odluku Narodne skupštine Republike Srpske, da stoji iza referenduma, ali da neće otići u Sarajevo da Tužilaštvu BiH da izjavu.

"Neću otići zbog prijetnji koje su ozbiljne i harange koja je napravljena", rekao je Dodik.

On je dodao da je Srpska u regionu najmanje zadužena, odnosno ispod kriterijuma EU od 60 odsto BDP-a, dok su mnoge druge zemlje, poput Njemačke, Italije, Grčke, pa i SAD, mnogo iznad tog kriterijuma.

Dodik je podsjetio na štetu od dvije milijarde KM koje je Republika Srpska pretrpjela u poplavama 2014. godine, ali i na to da je Srpska, uprkos sanaciji svih tih problema, prošlu godinu završila sa rastom BDP-a od 2,2 odsto, a devet mjeseci ove godine sa rastom od tri odsto.

"Svjesno smo se opredijelili da ne idemo sa paketom štednje koji su nametali iz EU. Time bi devastirali mnoge sektore. Ako smanjite platu u javnom sektoru, smanjujete prihode u fondove, a onda smanjujete i mogućnost da dajete usluge", rekao je Dodik.

On je naglasio da su prioritet plate, penzije i materijalni troškovi za najvažnije stvari, ali da to ne znači da grantovi neće biti isplaćeni.

Dodik je istakao da RS nikada nije imala koristi od zajedničkih institucija na nivou BiH, te da je u nemogućim uslovima održala rast BDP-a.

"Republika Srpska nije imala dostupne, lake kredite kao FBiH od Turske. Zahvalni smo Srbiji koja je intervenisala na kupovini obveznica", rekao je Dodik.

On je naveo da su u posljednje vrijeme završena dva velika projekta - Termoelektrana "Stanari" i dionica auto-puta "9. januar" - koje i građani prepoznaju kao važne.

"To su naše radne pobjede. To što nismo završili auto-put od Prnjavora do Banjaluke odnosi se na procedure koje su nas zaustavile na nivou BiH, ali biće završen do kraja 2017. godine, najkasnije do proljeća 2018. godine", rekao je Dodik i napomenuo da na prostoru bivše Jugoslavije posljednjih 45 godina nije izgrađen objekat kakav je Termoelektrana "Stanari".

Srebrenica

Milorad Dodik izjavio je da za Bošnjake u Srebrenici pobjeda kandidata srpskih stranaka za načelnika opštine Mladena Grujičića ne predstavlja problem, ali da problem u vezi sa tim prave političari iz Sarajeva.

"Šta je upitno u Srebrenici, osim što iz Sarajeva prave probleme da načelnik ne može biti Srbin? Zašto ne može? Poštovaćemo svaku bol i to niko ne može da ignoriše. Poštujem bol Udruženja 'Majke Srebrenice', ali kada uđu u sferu politike, izvinite, ne poštujem", rekao je Dodik.

On je dodao da osnovna haranga prema RS dolazi iz tog i sličnih udruženja, te poručio da će opština Srebrenica pomoći u obilježavanju 11. jula.

"Nemam problem da položim cvijeće u Potočarima, ali neću da idem na pomen jer se to politizuje i drže se politički govori i to nema veze sa tim", rekao je Dodik.

On je naveo da će priznati da je u Srebrenici počinjen genocid ako komisija sa neutralnim autoritetima iz svijeta utvrdi kao tačnu namještenu informaciju koju je napisao OHR, a koju je komisija Republike Srpske potpisala iz straha od stranaca.

"Žao mi je zbog svake ljudske patnje, ali patnja koja se tamo desila pretvorila se u politizaciju", poručio je Dodik.

Napominjući da se o Srebrenici u kontekstu genocida počinje pričati tek od 2001. godine, Dodik je rekao da ni Alija Izetbegović nikada nije otišao u Srebrenicu, jer je za njega to bilo mjesto političke manipulacije, a ne stradanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije