BiH

Dodik: Čaviću sam nudio da bude direktor "Auto-puteva" i Borenoviću da uđe u Vladu RS

Dodik: Čaviću sam nudio da bude direktor "Auto-puteva" i Borenoviću da uđe u Vladu RS
Dodik: Čaviću sam nudio da bude direktor "Auto-puteva" i Borenoviću da uđe u Vladu RS

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da ne dozvoljava ni minimalno davanje prava Republike Srpske za BiH i da ne vjeruje u BiH.

Dodik je rekao da je njegov neprikosnoveni princip Republika Srpska i ono što je u njenom ustavu, te da o tome nema diskusije.

"To mnogima ne valja, pa kažu – ne valja Dodik", rekao je predsjedink Srpske za beogradsku TV Hepi, te naveo da je njegov problem sa strancima što ne vjeruje u BiH, a oni misle da to treba da bude jedna zemlja.

Dodik je istakao da među Srbima u Republici Srpskoj ne postoje dvije struje već da postoji vladajuća struktura koja je duplo jača od opozicije, koja je karikaturalna i ne može ništa da uradi.

"Eto, neka dobiju podršku naroda i ja onda odoh, pakujem se", naveo je Dodik, te dodao da je spreman da ode iz politike onog trenutka kada izgubi izbore, ali da je za neke problem što ih još ne gubi.

Na konstataciju da povjerljivi izvori kažu da mu je "američka ambasadorka prenijela poruku da postoji plan za njegovu rehabilitaciju kod Amerike", kao i da za njega postoje razne ponude iz svijeta, Dodik je rekao da će uraditi ono što je u najboljem interesu Republike Srpske.

"Do sada sam to uspijevao u nemogućim uslovima kada nemamo nijednog svog ambasadora, svoje granice, kada Ustavni sud nameće odluke. U svim tim okolnostima stranci se i dalje boje u BiH da bilo šta učine zbog reakcije Milorada Dodika, jer znaju da nešto neću", rekao je on.

Što se tiče odnosa sa zapadim ambasadorima, Dodik je naglasio da ima princip da odlazi na obilježavanje nacionalih praznika zemalja onih ambasadora koji dođu na Dan Republike Srpske, 9. januara.

Prema njegovim riječima, američka ambasadorka ne dolazi na dan Republike Srpske, pa ni on ne odlazi na obilježavanje 4. jula.

"Ne treba se sukobljavati sa Amerikom, ali ne možete dozvoliti da budete krpa. Izvoli, dođi na Dan Republike Srpske, a ja ću tebi na 4. juli", poručio je predsjednik Dodik.

Govoreći o nametanju popisa u BiH, Dodik je ponovio da misli da predstavnici Srpske u organima BiH treba da kažu da neće ni o čemu odlučivati dok se to pitanje ne riješi kako odgovara i Srpskoj.

"Uvijek imamo načina da se borimo, samo moraš biti karakter", rekao je Dodik.

On je istakao da sadašnji predstavnici Srpske u BiH smatraju da ne moraju da poštuju stavove Srpske i njenog parlamenta zbog čega i nastaje konflikt između njega i njih.

Na insistiranje voditelja Milomira Marića da otkrije neke tajne, Dodik je naveo da mu je rekao više nego ikome drugom, te dodao da je nudio Čaviću da bude direktor "Auto-puteva", ali da Čavić nije htio.

"Pošto je vidio da je to uspjelo, sada se ražestio, pa mu je krivo", rekao je Dodik, te dodao da je i Borenoviću iz PDP nudio da uđe u vladu.

Govoreći o opoziciji, Dodik je rekao da nema animozitet ni prema kome i da mu lider SDS-a Mladen Bosić odgovara kao "nesposoban predsjednik SDS-a".

"Zašto bih ja mijenjao njega kada je on partiju koja je imala 25 odsto sveo na 11 odsto. Pa, on je za mene odličan", rekao je Dodik.

Predsjednik je naveo da mu ne smeta ni Dragan Čavić, koji je pun istorije i koji je priznao 8.600 srebreničkih žrtava muslimana, nakon čega se na toj neistini počelo govoriti da je to genocid i da je Srpska genocidna tvorevina.

"Čavić ima taj problem. On meni uopšte ne smeta, smeta narodu, i zato ne dobija nikakvu podršku, jedva se uvukao u parlament. Oni meni nisu nikakav problem, ali očigledno da ja njima jesam", naveo je on.

Komentarišući medijske informacije da je Džordž Soroš finansirao proteste opozicije u Srpskoj, Dodik je rekao da ne zna odakle je stigla ta informacija, koju je čuo u medijima, ali da se ne može isključiti da nije bilo nečeg, znajući kako rade NVO, koje finansira SAD.

"Da li je to ili nešto drugo, to je drugo pitanje, ali sigurno da je bilo nešto. Mogu oni da to negiraju, da spore, ali uvjerenje je da se nešto desilo, da je novac dobijen", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je spreman da ako, ne daj Bože, nekome od opzicionara zatreba neka ljudska pomoć da pomogne, ako može i da je i do sada pomagao.

Dodik je rekao da Srbi kao narod moraju da podižu kvalitet svog života na viši nivo i da se ne smije padati u depresiju.

"Morate svaki dan da radite na sebi i kao pojedinac i kao narod", rekao je Dodik.

On je istakao da ga ne zanima da se dodvorava i bude lijep nekom strancu već da može, kada mu istekne mandat i prestane da se bavi politikom, da prođe Banjalukom i da ljudi kažu - "Poštovanje, gospodine Dodik", a ne da pljuju za njim, te da bi volio da ostane upamćen u srpskom narodu kao dobar čovjek.

Srpska nastala na strahu od Jasenovca

Predsjednik Dodik je, odgovarajući na pitanje prvog potpredsjednika hrvatske Vlde Tomislava Karamarka na čemu je nastala Republika Srpska, rekao da je Srpska nastala na strahu od Jasenovca i svijesti o stradanju srpskog naroda u tom logoru u kome su Hrvati pobili 500.000 Srba.

"U tom pogledu strah od toga i stvaranja Tuđmanove nezavisne države Hrvatske, odnosno u to vrijeme Hrvatske koja se izdvojila, apsolutno je predstavljala ozbiljan strah Srba koji je doveo do formiranja same Republike Srpske", rekao je Dodik.

On je ukazao da je Srpska, osim na strahu od Jasenovca, "formirana i na strahu i činjenici da ni u Kninu nema nikoga od Srba ili ima veoma malo, kao ni u Vrgin Mostu i mnogim drugim mjestima".

Dodik je objasnio da bi povod ovom Karamarkovom ružnom nastupu mogla biti namjera da skrene pažnju javnosti zbog problema u vezi sa "nekim novcem koji je primila njegova žena".

Predsjednik Srpske ocijenio je da je ključni problem bivše Jugoslavije bilo stalno sukobljavanje između Srba i Hrvata i dodao da Jugoslavija ne bi propala da se uspjelo pronaći rješenje za srpsko-hrvatske odnose.

"Danas je hrvatski narod stvorio svoju državu, srpski narod danas ima Srbiju i Republiku Srpsku i u tom pogledu mislim da imamo efektivnu vlast - i oni i mi na prostorima država koje imaju, i u tom pogledu mislim da je učinjeno generalno istorijsko razdvajanje", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije