BiH

Dodik: Graditi BiH, ali uz uvažavanje RS

Dodik: Graditi BiH, ali uz uvažavanje RS
Dodik: Graditi BiH, ali uz uvažavanje RS

SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da RS sigurno neće doprinijeti destabilizaciji BiH, te da je lično spreman da pokuša da gradi BiH, ali uz uvažavanje i prihvatanje Srpske.

Istakavši da je BiH moguće graditi samo u duhu uvažavanja i poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i da je realnost da se RS i Federacija BiH sve više udaljavaju, Dodik je rekao da bilo čija dominacija u BiH ne vodi ničemu dobrom, kao ni cinizam političkog Sarajeva.

"Postoji nametnuti stereotip da sam ja i moja politika protiv BiH, što nije tačno. Ja sam protiv koncepta koji pokušava da razgradi autonomiju RS i njene nadležnosti. Želimo da Republika Srpska bude što jača i mislimo da možda time jačamo i cijeli projekat BiH", rekao je Dodik za TV1.

On je dodao da može argumentovano tvrditi da ja manja arogancija i neuvažavanje iz Banjaluke prema Sarajevu, nego što je to iz Sarajeva prema Banjaluci.

"Govorili smo o referendumu, statusu RS, ali to su uvijek bile reakcije na način na koji se RS osporavala i na njeno neuvažavanje", istakao je Dodik, posebno apostrofirajući da je "koncept nametanja" od stranaca u BiH u bilo kom smislu neprihvatljiv i da sigurno ne može uroditi plodom.

On je poručio da će se zalagati da BiH što prije podnese aplikaciju za kandidatski status u EU, te istakao da je neophodno vršiti pritisak na evropske zemlje kako bi ona bila prihvaćena.

Govoreći o odnosu prema predsjedniku SDP-a BiH Zlatku Lagumdžiji, Dodik se upitao kako da mu vjeruje kada kao predsjednik Bošnjačkog instituta organizuje panel na kojem se kaže da su Srbi genocidan narod ne samo po genima nego i dokazivim istorijskim činjenicama.

Govoreći o odnosu SNSD-a, čiji je lider, sa HDZ-om BiH Dragana Čovića, Dodik je rekao da ne postoji apsolutno nikakav dogovor "dva protiv trećeg".

On je istakao da je suštinski problem BiH neoliberalni model ekonomije, koji su stranci uspostavili nakon rata, a koji je kasnije doprineo neracionalnom tržišnom otvaranju granica BiH i potpuno spekulativnom procesu privatizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije