BiH

Dodik: Halilović je marginalac, minorni i mizerni političar

Dodik: Halilović je marginalac, minorni i mizerni političar
Dodik: Halilović je marginalac, minorni i mizerni političar

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik RS, je ocijenio da su izjave Safeta Halilovića, ratnog komandanta Armije RBiH, koji je rekao da će sa Dodikom završiti po kratkom postupku, "prijetnje marginalca, minornog i mizernog političara", koji, kako je rekao, želi na taj način da dobije na značaju.

Dodik je kazao da je Halilović dokazani protivnik Srba, komandant armade koja je ratovala protiv Srba, armade zločinaca koji su pravili logore po Sarajevu, koji su, kako je rekao, ovdje doveli mudžahedine koji sada imaju prećutnu podršku radikalnog islama. 

"Srbi neće živjeti u zajednici gdje će dominirati radikalni islam ili politički islam koji zagovara Halilović, već će braniti i odbrani svoje legitimne pozicije i pravo na svoj politički život", poručio je Dodik, gostujući na BN televiziji.

"Izjava Halilovića direktna je fizička prijetnja i prijetnja ratom koja se vrlo ozbiljno mora uzeti u obzir", smatra Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a, u Predstavničkom domu parlamenta BiH, naglašavajući da ono što je rekao Halilović misli sve i jedan Bošnjak i da tu nema razlike.

"Bošnjački političari nikada neće odustati od ideje stvaranja islamske države po mjeri samo jednog naroda", rekao je Jovičić.

On ističe da takve izjave, kao što su Halilovićeve, upravo najviše ruše BiH, te da se Sarajevo više nikada neće pitati šta treba i kako treba da rade Banjaluka i RS.

Halilović je gostujući na jednoj TV stanici u FBiH rekao da Dodik treba da "prestane da provocira i ponižava", jer za takve "provokacije ima odgovor".

"Ako nas bude naljutio (Dodik) mi ćemo sa njim završiti po kratkom postupku", rekao je Halilović i dodao da Dodik pokušava incidentima da popravi svoju popularnost, da voli da priča o otcjepljenju, a da je to nemoguća misija.

Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS, kaže da izgleda da Halilović ponovo želi da okrvavi ruke prizivajući rat ne samo u BiH nego i na čitavom Balkanu.

"Zbog takvih izjava nema BiH, nema pomirenja i nema suživota", kazao je Dukić.

Halilović je bio optužen za ratni zločin i to za zločin nad 33 hrvatska civila u Grabovici kod Mostara, a Haški tribunal ga je oslobodio optužbe 2007. godine.

Vezane vijesti:

Halilović: Sa Dodikom po kratkom postupku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije