BiH

Dodik: Hil se aktivno uključio u predizbornu kampanju

Dodik: Hil se aktivno uključio u predizbornu kampanju
Dodik: Hil se aktivno uključio u predizbornu kampanju

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se otpravnik poslova Ambasade SAD u Sarajevu Nikolas Hil, ne samo nediplomatski i brutalno uključio u vođenje unutrašnje politike u BiH, već se i aktivno uključio u predizbornu kampanju, ne birajući riječi, baš poput onih koje podržava u Srpskoj.

Na pitanje Srne da prokomentariše stavove otpravnika poslova američke Ambasade o rukovodstvu Republike Srpske, Dodik je ocijenio da su ponašanje i izjave Hila nedostojne veličine i snage države koju predstavlja.

"Nedostojno je za bilo kog čovjeka da laže, ali ako je taj čovjek diplomata jedne tako važne i uticajne države kakve su SAD - onda je ta činjenica deprimirajuća", istakao je Dodik.

Dodik je napomenuo da prvi diplomata SAD u BiH u svojim javnim istupima o navodnoj korupciji u Srpskoj govori koristeći uglavnom pamflete koje plasira ovdašnja opozicija u medijima koje kontroliše.

"Gospodin Hil ne bi trebalo da bude nervozan kada govorimo stvari koje su dobro poznate cijeloj javnosti. Jedna od takvih je da upravo stranci kontrolišu pravosuđe u BiH, a ne bilo koji nivo vlasti u BiH, da upravo jedan američki državljanin sjedi u Tužilaštvu BiH i bira predmete za procesuiranje. Ako se već upustio u unutrašnju politiku u BiH, gospodin Hil je sasvim sigurno upoznat i sa tim činjenicama. Ali meni ne pada na pamet da ustvrdim da SAD kontrolišu korupciju u ovoj zemlji, uprkos činjenici da stranci kontrolišu naše pravosuđe", rekao je Dodik.

Dodik je dodao da ne smatra čudnim ni to što otpravnik poslova u Ambasadi SAD otvoreno podržava SDS i, kako je naveo, trabante okupljene oko njih, ali je dodao da bi Hil onda morao i javno da kaže da njegov boravak u BiH nije u funkciji unapređenja odnosa SAD i BiH, već u funkciji kreiranja nove političke strukture u BiH koja bi se ponašala po očekivanjima američke Ambasade.

"Gospodin Hil se pita šta je na mene ostavilo tako snažan utisak nakon intervjua koji je dao federalnoj štampi, a onda i na predavanju koje je održao na američkom univrzitetu u Tuzli. Za razliku od njega biću do kraja otvoren i iskren. Zapanjila me drskost i smjelost diplomate jedne tako velike zamlje da bez pardona i nediplomatski javno plasira laži", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je poručio da jedna tako uticajna i uvažena država, kakve su SAD, sigurno ne zaslužuju da ih predstavljaju takvi kao što je Nikolas Hil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije