BiH

Dodik: Ignorisanjem činjenica odmažu BiH

Dodik: Ignorisanjem činjenica odmažu BiH
Dodik: Ignorisanjem činjenica odmažu BiH

BANJALUKA - Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je jedino Rusija, od svih članica Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira, izrazila solidarnost sa RS povodom terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku.

Na pitanje Srne da prokomentariše činjenicu da je mali broj ambasada u BiH uputio telegram saučešća institucijama Republike Srpske povodom terorističkog napada u Zvorniku i da je javnost Srpske iznenađena tom činjenicom, Dodik je rekao da je primio telegrame saučešća od ambasadora Ruske Federacije i konzula Hrvatske u Banjaluci i izrazio zahvalnost na tome.

"Poznato je da Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira daje političke smjernice za rad visokog predstavnika u BiH. Ambasadori Francuske, Italije, Japana, Kanade, Njemačke, SAD, Velike Britanije, Evropske komisije i Organizacije islamske konferencije koju predstavlja Turska, iako su članovi tog Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira u BiH, nisu izrazili svoju solidarnost sa narodom Republike Srpske. Vjerujem da to nije stav njihovih vlada. Zbog tog ignorisanja sam im danas i uputio pismo kojim sam, prije svega, izrazio žaljenje što su i na ovom primjeru pokazali da se teško usuđuju da nazovu stvari pravim imenom u BiH", istakao je predsjednik Srpske.

On je naglasio da takvim ignorisanjem neće odmoći Republici Srpskoj, već će odmoći upravo BiH, zbog čijeg opstanka su i spremni na odsustvo solidarnosti sa onima za koje znaju da su im pouzdan partner u borbi protiv terorizma.

"Obavijestio sam ambasadore Francuske, Italije, Japana, Kanade, Njemačke, SAD, Velike Britanije i Turske, te Evropske komisije da je 27. aprila u Zvorniku učinjen teroristički napad na policijsku stanicu MUP-a Republike Srpske i da je tom prilikom jedan policajac ubijen, a dva ranjena.  U tom terorističkom napadu, policajac je nosio uniformu i oznake MUP-a Republike Srpske, legalnog policijskog tijela, formiranog u skladu sa zakonima Republike Srpske i u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Smatram da je ovim terorističkim aktom napadnut institucionalni sistem Republike Srpske, a i sama Republika Srpska", istakao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska ostaje pouzdan partner u borbi protiv terorizma svim snagama koje to čine u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije