BiH

Dodik: Ime mandatara nakon konsultacija

Dodik: Ime mandatara nakon konsultacija
Dodik: Ime mandatara nakon konsultacija

BANJALUKA - Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da će nakon konsultacija sa predstavnicima DNS-a i SP-a, koje su zakazane za sutra, saopštiti ime mandatara za sastav Vlade RS.

"U narednim danima objaviću ime mandatara. Delegacija SNSD-a danas me je informisala da sa DNS-om i SP-om ima skupštinsku većinu i da im u dogovoru sa tim političkim partijama pripada mjesto premijera", rekao je Dodik novinarima, nakon današnjeg sastanka  u Banjaluci sa delegacijom SNSD-a, koju je predvodila međunarodni sekretar ove stranke Željka Cvijanović. 

On je podsjetio da prema Ustavu ima rok od 10 dana da predloži mandatara. 

Predsjednik Srpske naglasio je da je cilj da do kraja ove godine bude formirana vlada Republika Srpske, usvojeni budžet i ekonomska politika. 

Dodik je ocijenio da nedolazak opozicije na konsultacije ne umanjuje značaj izbora mandatara. 

"Opozicione partije su me obavijestile da nemaju skupštinsku većinu i da neće učestvovati u konsultacijama za imenovanje mandatara. Oni su pokazali da imaju namjeru da dalje destabilizuju i da pokušaju umanjiti institucionalnu snagu Republike Srpske", dodao je Dodik i napomenuo da će o imenovanju mandatara razgovarati i sa nevladinim organizacijama.

Prema njegovim riječima, većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske je potpuno legitimna i predstavlja rezultat izbora, a vlasnici mandata su poslanici.

"Predsjednik PUP-a Ilija Stevančević od nas je zatražio da bude podignut nivo najniže penzije i rekao da to ne može da uradi sa Savezom za promjene. To je bio jedini razgovor sa Stevančevićem, a sve ostalo su spekulacije", pojasnio je Dodik.

On je oštro demantovao navode o kupovini poslanika.

"Nisam protiv toga da nadležni organi ispitaju sve i da se utvrdi eventualna odgovornost, ali ni to neće biti dovoljno da se ućutka ozlojeđena opozicija. Lažna je i priča o tome da sam uputio određene psovke u parlamentu Srpske, jer sam poslanika PDP-a Branislava Borenovića samo zamolio da me više ne spominje, a ako mu se učinilo suprotno izvinjavam mu se", rekao je Dodik.

On je istakao da nema ustavnu obavezu da obavlja konsultacije o imenovanju mandatara, ali da je na razgovore pozvao opoziciju, koaliciju "Domovina" i ostale političke partije.

Predstavnici opozicionih partija obavijestili su predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da neće učestvovati u konsultacijama o imenovanju mandatara za sastav Vlade Srpske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije