BiH

Dodik. Istrage o napadu na Vučića neće ni biti

Dodik. Istrage o napadu na Vučića neće ni biti
Dodik. Istrage o napadu na Vučića neće ni biti

KRUPA NA UNI - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da istrage o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici nije bilo i da je neće ni biti.

"Da je istragu provodila Republika Srpska, to bi bilo riješeno", istakao je Dodik.

On je naveo da je Policija Republike Srpske pronašla i identifikovala određena imena vezana za to i predala ih zajedničkim institucijama.

"Ništa se ne dešava i ništa se neće desiti, kao što se neće desiti ni sa presudom Naseru Oriću jer se čekalo 10-15 godina da se procesuira i sada je to učinjeno samo za to da bi došlo do oslobađajuće presude. Mnogih svjedoka više nema, iskazi koje su dali dovode se u pitanje, tako da naprosto sve što što se dešava na nivou BiH apsolutno je osuđeno na neuspjeh", rekao je Dodik novinarima u Krupi na Uni.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić napadnut je 11. jula na komemoraciji u Potočarima gdje je predstavljao Srbiju. Srpskog premijera masa je uz povike "Alahu ekber" gađala kamenicama i uzvikivala pogrdne riječi.

Novi sastanak na zahtjev učesnika prvog sastanka

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je novi sastanak sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj zakazan za petak, 16. oktobar, sazvao jer su to tražili učesnici prvog sastanka.

"Sastanku u Banjaluci prije dva dana prisustvovali su predstavnici političkih partija i poslaničkih grupa. Oni su od mene kao predsjednika zatražili da zakažem novi sastanak i to je bio više njihov zahtjev nego moj", rekao je Dodik novinarima u Krupi na Uni.

On je, kako kaže, smatrao da treba da uvaži ljude koji su došli na sastanak jer žele dijalog.

"Da li će se neko duriti, da li će izmišljati razloge i objašnjavati, to je njihov problem. Ja ću, svakako, u petak u 15 časova biti na mjestu gdje treba da bude održan sastanak", rekao je Dodik.

U petak, 9. oktobra, predsjednik Srpske razgovarao je u Banjaluci sa liderima SP-a Petrom Đokićem, DNS-a Markom Pavićem, SRS-a Draganom Đurđevićem i PUP-a Ilijom Stevančevićem, dok se lideri stranaka koje čine Savez za promjene nisu odazvali pozivu.

Referendum se odnosi na rad pravosuđa BiH

Predsjednik Republike Srpska Milorad Dodik izjavio je da o referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH ostaje u tom domenu.

Komentarišući kvalifikacije da se referendum dovodi u vezu sa nezavisnošću Srpske, Dodik je istakao da se referendum odnosi na uspostavljanje i rad Suda i Tužilaštva BiH i na nasilje koje je vršio visoki predstavnik.

On je rekao da je o ovoj temi već dosta rečeno.

"Ne može se svaki dan 'trčati' i objašnjavati neke zle namjere i negativne kvalifikacije", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije