BiH

Dodik: Ivanić, Bosić i Čavić spremni i na knjiženje vojne imovine

Dodik: Ivanić, Bosić i Čavić spremni i na knjiženje vojne imovine
Dodik: Ivanić, Bosić i Čavić spremni i na knjiženje vojne imovine

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je Srni da je knjiženje samo takozvane vojne imovine jedan od ustupaka na koje su, zarad ulaska u vlast, spremni Mladen Bosić, Mladen Ivanić i Dragan Čavić, a to je u svojoj kolumni javnosti otkrio britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson.

"Ne znam šta su SDS, PDP i NDP obećale Bakiru Izetbegoviću i britanskom ambasadoru, ali ni vojna ni bilo koja druga imovina neće se moći knjižiti bez saglasnosti Republike Srpske. Da je ta imovina mogla da bude uknjižena na osnovama na koje se uporno poziva Bakir Izetbegović, a evo i britanski ambasador, ona bi do sada i bila uknjižena", istakao je Dodik. 

Na pitanje Srne da prokomentariše Fergusonovu tvrdnju da je "vladajuća koalicija na nivou BiH i Federacije BiH već dogovorila da najzad provede odluku Ustavnog suda u i vojnu imovinu zvnično registruju na državu", predsjednik Srpske je rekao da je neprimjereno da ambasador jedne tako važne države uopšte tumači odluke Ustavnog suda druge države, a još je neprikladnije ako to pogrešno čini. 

"Imovina je unutrašnje pitanje BiH, i ne vidim nijedan razlog zbog kojeg bi se bilo koji ambasador uopšte miješao u unutrašnje stvari druge zemlje", istakao je Dodik. 

On je podsjetio da je Republika Srpska davno rekla na koji način može da se riješi pitanje knjiženja imovine i to je definisano prije dvije-tri godine u Banjaluci. 

"Mi ne želimo da se odvoji pitanje vojne od ostale imovine, jer vidimo skrivenu namjeru i ovog ambasadora da 'uvali' BiH u NATO, a onda da ovdje ostane visoki predstavnik koji bi zajedno sa Nato savezom modelirao politički sistem zato što nije riješena ostala imovina u BiH", rekao je Dodik.

On je naglasio da je moguće da su stavovi Srpske nekome dosadili, ali da je to problem ambasadora koji se miješaju u unutrašnja pitanja BiH. 

"Pozivanje na Ustavni sud i navodno neku odluku pokazuje da ambasador ne govori istinu. Ustavni sud jeste zabranio primjenu našeg zakona koji smo donijeli, ali je naložio da organi u okviru BiH dogovore rješenje", rekao je Dodik. 

Knjiženje takozvane vojne imovine, istakao je on, ne može se izvršiti bez pravnog osnova, odnosno donošenja odgovarajućeg zakona, koji bi tretirao ne samo vojnu, već cjelokupnu imovinu u BiH. 

"Zakon je trebalo da bude donesen nakon dogovora političkih lidera 9. marta 2012. godine, međutim opstruisale su ga stranke iz FBiH, jer su tražile da se knjiži samo vojna imovina. Bez sporazuma entiteta o tako važnom pitanju neće biti moguće uknjižiti ni vojnu ni ostalu imovinu u BiH, i to smo više puta ponovili", poručio je predsjednik Dodik. 

On je rekao da svim ambasadorima u BiH može samo preporučiti da se ne bave unutrašnjim pitanjima, jer to nije njihova nadležnost, i da ne komplikuju situaciju, već da pokušaju da pomognu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije