BiH

Dodik: Ivanić "spava" svoj mandat u Predsjedništvu u korist političkog Sarajeva

Dodik: Ivanić "spava" svoj mandat u Predsjedništvu u korist političkog Sarajeva
Foto: Ilustracija | Dodik: Ivanić "spava" svoj mandat u Predsjedništvu u korist političkog sarajev

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić nikada nije bio dio nijedne snažne odluke u korist Srpske i da su sve njegove odluke bile štetne po državu i narod, te bi bilo dobro da bar javno ne morališe, jer u Srpskoj žive ljudi koji dobro pamte.

"Tri godine na mjestu srpskog člana Predsjedništva Ivanić je potrošio za uhljebljenje partijskog kadra, a glavna uloga mu je da čuva prazno mjesto srpskog člana Predsjedništva i na taj način pomaže Sarajevu, isto kao što je ne dajući podršku referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH direktno pomogao Sarajevu da profitira na ovom pitanju", istakao je Dodik u izjavi Srni, komentarišući Ivanićeve posljednje istupe u javnosti.

Dodik je rekao da bi se možda nešto i moglo konkretnije komentarisati da je Ivanić bilo šta uradio suštinski bitno sa mjesta člana Predsjedništva iz Republike Srpske, ali da ovako ne preostaje ništa drugo nego ići za njim i govoriti šta sve nije uradio da zaštiti interese Srpske.

"Stari politički kalkulant, spekulant i kukavica danas nekome drži slovo o kukavičluku nakon što su listom svi, na čelu s njim, pobjegli i od odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu i od pomisli da se izjasnimo o budućnosti Srpske, nakon što su svi, opet na čelu sa njim, dali sve od sebe da propadne referendum o Danu Republike, što na njihovu žalost narod nije dozvolio", istakao je predsjednik Srpske.

Koliko je uspješan i koliko vodi računa o Republici Srpskoj, kaže Dodik, vidjelo se i juče kada je opet "prespavao" sjednicu Predsjedništva BiH i propustio da u platformi koja se našla pred Generalnom skupštinom UN bude navedeno da u BiH nema konsenzusa o NATO-u.

"Ako nije prespavao onda se postavlja pitanje da li je Ivanić, poznati kalkulant, vojno neutralan u Banjaluci, a u Sarajevu i Briselu i te kako agilan na ubrzavanju puta BiH u NATO", naveo je Dodik.

"Kormakova izjava nosi dozu zluradosti"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da se ambasador SAD u BiH Morin Kormak odavno ne drži pravila diplomatskog djelovanja, pa je već postalo zamorno komentarisati njeno ponašanje.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu Kormakove da odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH ne treba samo suspendovati ili odgoditi, već je treba anulirati, te da je za ukidanje sankcija predsjedniku Republike Srpske potrebno trajno opredjeljenje za budućnost, Dodik je rekao da je ova njena izjava ne samo izašla iz okvira dobrog diplomatskog ponašanja, već nosi i dozu zluradosti, jer suspenziju referenduma pokušava dovesti u vezu sa sankcijama koje su SAD nametnule po njenom diktatu.

"Referendum nije zakazivan niti se odgađa zbog Kormakove, niti njene ambasade, koja očito krši osnovne principe spoljne politike novog američkog predsjednika, koji često ističe da se SAD neće miješati u unutrašnja pitanja drugih zemalja", naglasio je predsjednik Srpske i poručio da Kormakova ne treba više da se brine o sankcijama koje su mu nametnuti, jer se ona prethodno već pobrinula da ih dobije.

On je naglasio da ostaje dilema da li Kormakova govori u interesu i u ime opozicije u Republici Srpskoj ili Bakira Izetbegovića, ili ona smatra da je to jedno te isto, ali jedno je očito - ne govori u ime svoje države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije