BiH

Dodik: Izetbegović pokušava da skrene pažnju sa istorijskih činjenica

Dodik: Izetbegović pokušava da skrene pažnju sa istorijskih činjenica
Foto: Ilustracija | Dodik: Izetbegović pokušava da skrene pažnju sa istorijskih činjenica

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je uloga Bakira Izetbegovića, koji ima prezime, ali nema ime, teška, te da zato svojim prijetnjama da će ga tužiti zbog izjava da je njegov otac Alija bio u Handžar diviziji pokušava da skrene pažnju sa istorijskih činjenica.

"Postoji istorijska građa, ali i svjedoci koji govore o tome da je Alija Izetbegović bio pripadnik ove nacističke jedinice", istakao je Dodik.

On je za današnje "Večernje novosti" rekao da je o učešću Alije Izetbegovića u Handžar diviziji pisao čak i "Njujork tajms", te da se vjerovatno Alija pred sam kraj rata, kao i većina muslimana, kamuflirao i priključio partizanskim jedinicama.

"Zato sada Bakir tvrdi da je Alija bio samo u partizanima", rekao je Dodik.

On je naveo da je Handžar diviziju osnovala SS trupa, te da su u nju bili regrutovani uglavnom muslimani i Albanci, koji su činili zločine nad Srbima u BiH i Hrvatskoj.

Dodik je rekao i da postoje svjedoci u Šamcu, odakle je rodom Alija Izetbegović, koji su govorili o tome kako su ga spasili kao zarobljenika koji je uhvaćen u okviru Handžar divizije.

"Ne razumijem zašto je Bakiru stalo da dokazuje nešto što je svima veoma jasno. Na kraju krajeva, bilo je tih tvrdnji i u vrijeme dok je Alija bio živ, pa je ćutao, jer je znao istinu", naveo je Dodik.

On je dodao da ne razmišlja o tome da na eventualnu tužbu Bakira Izetbegovića odgovara kontratužbom.

"On prijeti tužbom godinama, ali je još nije podnio. Ako misli da će tužbama da opere Alijinu biografiju, teško će mu to poći za rukom", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije