BiH

Dodik: Konstituisanje skupštine srpskog naroda - istorijski događaj

Dodik: Konstituisanje skupštine srpskog naroda - istorijski događaj
Dodik: Konstituisanje skupštine srpskog naroda - istorijski događaj

BIJELJINA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je stvaranje Srpske i konstituisanje Skupštine srpskog naroda u BiH 24. oktobra 1991. godine istorijski događaj važan za osvajanje slobode koju su Srbi u momentu raspada bivše Jugoslavije smatrali primarnim političkim interesom.

"Održati sjednicu Skupštine u momentu kada se na prostoru bivše Jugoslavije dešavao raspad bio je duboko vizionarski politički potez onih koji su tada o tome odlučivali", rekao je Dodik Srni, povodom 25 godina od proglašenja Skupštine srpskog naroda u BiH.

Predsjednik Srpske navodi da je Skupština, kao najviši zakonodavni politički organ, donosila najvažnije odluke i da je ponosan na to što je od početka bio njen član i na neki način svjedok stvaranja i donošenja svih tih akata.

"Narodna skupština Republike Srpske je činom stvaranja i svojim djelovanjem u različitim fazama - u ratu, poslijeratnoj izgradnji i sada u obnovi Republike Srpske i njenom jačanju, nezaobilazan institucionalni kapacitet i faktor", rekao je Dodik.

On ističe da je obaveza svih sadašnjih i budućih generacija da jačaju kapacitet, značaj i dignitet Narodne skupštine Republike Srpske.

Skupština srpskog naroda u BiH osnovana je 24. oktobra 1991. godine, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH.

Na Skupštini srpskog naroda u BiH utvrđeno je da će ona razmatrati i odlučivati o onim pitanjima koja se odnose na ostvarivanje ravnopravnosti srpskog naroda sa ostalim narodima koji žive u BiH i na zaštiti interesa srpskog naroda ukoliko oni budu bili ugroženi, bilo u Skupštini BiH ili izvan nje.

Odlučeno je i da će priznati akte Skupštine BiH koji nisu suprotni interesima srpskog naroda.

Skupština je raspisala plebiscit o ostanku srpskog naroda u tadašnjoj zajedničkoj državi Jugoslaviji na kojem su se Srbi u BiH izjasnili u gotovo stoodstotnom procentu za ovu opciju.

Plebiscit je održan 9. i 10. novembra 1991. godine kada se oko 1.350.000 građana ili 96,4 odsto izjasnilo da želi samostalnu državu srpsku koja može da bude u sastavu Srbije i Jugoslavije.

Muslimani i Hrvati nisu priznali rezultat plebiscita, poslije čega su svi srpski poslanici iz svih stranaka u Skupštini SR BiH nastavili rad u Skupštini srpskog naroda i počeli donošenje akata kojima je konstituisana Republika Srpska.

Skupština srpskog naroda je radila u Sarajevu od 24. oktobra 1991. godine, sve dok joj nije onemogućen rad i zaprijetila fizička opasnost za poslanike i funkcionere.

Tokom marta 1992. godine Skupština je svoje sjedište dislocirala na Pale kod Sarajeva gdje je nastavljen rad i dalje konstituisanje Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije