BiH

Dodik: Ministar Tučić podnio ostavku

Dodik: Ministar Tučić podnio ostavku
Dodik: Ministar Tučić podnio ostavku

BANJALUKA - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić podnio je ostavku, jer nije želio da da saglasnost da se oružje iz BiH proda Ukrajini, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik.

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić moralno postupio podnoseći ostavku na tu funkciju, jer nije želio da da saglasnost da se oružje iz BiH proda Ukrajini, koja je u ratu.

"Kao predsjednik partije k oja ga je i predložila, apsolutno ga razumijem i solidarišem se s njim i prihvatam njegovu izjavu koju je dao, a time i ostavku koju je podnio", rekao je novinarima Dodik, koji je i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/.

Dodik je rekao da je pred sam početak konferencije za novinare dobio Tučićevu ostavku, koju je podnio i predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Vjekoslavu Bevandi. 

"Osnovni razlog ostavke je činjenica da nije želio da da saglasnost da se oružje i municija iz BiH proda Ukrajini, vođen principom da ne bi trebalo da isporučujemo bilo kakvo oružje i municiju na teritorije gdje se ratuje", istakao je Dodik.

On je naglasio da je Tučić bio vođen ovdašnjim iskustvom - što je veća koncentracija oružja i municije, tu može da bude i više problema. 

Dodik je istakao i da je kao predsjednik Srpske 19. januara uputio pismo Predsjedništvu BiH u kojem je tražio da se na dnevni red sjednice stavi i ospori isporuka oružja na prostor Ukrajine. 

Očigledno, istakao je Dodik, Predsjedništvo to do sada nije učinilo, pri čemu se ogroman pritisak vrši na Tučića. 

"Oni koji su tamo dobili vlast, neka odlučuju o tome. Mi ćemo ostati principijelno protiv bilo kakvog načina da se oružje iz BiH distribuiše prema prostorima gdje se ratuje, a u ovom trenutku to je Ukrajina", rekao je Dodik. 

On je naglasio da je još jedan razlog ovakvom stavu i samo reagovanje Vlade Ruske Federacije. 

Dodik je konstatovao da ni za BiH ni za Srpsku nije dobro da se uvlače u sukob u Ukrajini, koji je izazvao sukobe izmeću EU i SAD na jednoj i Ruske Federacije na drugoj strani.  

Predsjednik Srpske i SNSD-a, istakao da će poslanici te stranke, na svakoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH tražiti smjenu predsjedavajućeg tog tijela Šefika Džaferovića, a ako se ta tačka ne uvrsti u dnevni red, napuštaće zasjedanja, a isto će učiniti i ako se ne izglasa smjena Džaferovića, koji je, kako je rekao znao za zločine nad Srbima u Vozući.

Sjednice Predstavničkog doma, poslanici SNSD-a će napuštati jer žele da se raščisti situacija u vezi s Džaferovićem, kojeg, kako je rekao, brani SDS.

Dodik je zapitao i kako to da za Šefika Džaferovića nema komandne odgovornosti, a bio je nadležan u policiji na teritoriji u kojoj su bili mudžahedini, koji su činili zločine nad Srbima i on je za to morao da zna i da se taj zločin procesuira.

Dodao je i da SDA može umjesto Džaferovića da predloži nekog drugog za funkciju u rukovodstvu Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Dopuna izjave neophodna zbog razgraničenja nadležnosti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je dopuna izjave Predsjedništva BiH o evropskom putu BiH neophodna, prije svega, radi jasnog ukazivanja na ustavni poredak i razgraničenje nadležnosti za bilo koju reformu koja je predviđena. 

Dodik je naveo da je dopuna izjave neophodna i da bi se jasno ukazalo na ustavni poredak kao osnovu suvereniteta BiH, da se apsolutno favorizuje nadležnost institucija kako je predviđeno ustavnim poretkom BiH i da se preciziraju neke nove mjere koje su potrebne da bi bila obuhvaćena kompletna priča o ekonomiji.

"Potrebno je i da se odbaci pozivanje na sporazum o rastu i zapošljavanju, kojeg nije usvojio nijedan zvanični organ, već je produkt nekih nevladinih aktivnosti. Takođe, potrebno je da se precizira i obaveza da se u kasnijoj fazi riješi pitanje 'Sejdić-Finci", objasnio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Predsjednik Srpske rekao je da je, u vezi s tim, predložio da se poštuje dogovor od 1. oktobra 2013. godine, kada je usaglašeno da se članovi Predsjedništva BiH biraju direktno, dva sa teritorije FBiH i jedan iz Republike Srpske.

Nagkasivši da nema namjeru da se vraća na početak priče o ovom pitanju, Dodik je podsjetio da je Republika Srpska to riješila, ali da je problem u FBiH gdje nema dogovora.

Prema njegovim riječima, prva sporna stvar u izjavi Predsjdništva BiH je već u prvoj rečenici koja glasi - "Polazeći od izražene volje svih naroda i građana BiH".

"Nikada niko nije utvrdio volju naroda i građana u vezi sa bilo čim u BiH i gotovo je nemoguće da se poziva na tu volju, jer ona nije izražena nigdje ni kroz referendum, ni kroz bilo koji drugi način. To je suvišna rečenica i može izazvati niz političkih komplikovanih stvari", konstatovao je Dodik.

On je napomenuo da se u izvornoj izjavi govori o "opredjeljenosti za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH", ali da se ne navodi na koji se akt poziva.

Dodik je naveo da njegova dopuna podrazumijeva "opredjeljenost za podršku Ustavu BiH i Opštem okvirnom mirovnom sporazumu, odnosno Dejtonskom sporazumu", te da na osnovu toga nije sporna ni opredjeljenost za suverenitet i teritorijalni integritet.

Predsjednik Srpske je pojasnio da se za prvobitnu formulaciju može postaviti pitanje da je moguće razgovarati i o nekom drugom obliku suvereniteta BiH, te da se zato mora precizirati uloga Ustava i Dejtonskog sporazuma.

On je naveo da i rečenicu koja glasi "Izražavanje svijesti o složenosti društveno-ekonomske situacije u BiH" treba dopuniti sa "Republici Srpskoj, FBiH, kantonima i Brčko distriktu".

"Kada govorite ovako uopšteno kao što je napisano, onda to može biti razlog da razgovaramo o toj opštoj situiaciji, pa da se uzmu nadležnosti", upozorio je Dodik i istakao da se u prvobitnoj izjavi nigdje, kada se govori o institucijama vlasti, ne spominje Srpska, FBiH, distrikt Brčko, ni kantoni.

On je naglasio da izjava zadire u nadležnosti i poslove entiteta, te da nigdje nije spomenuto da nešto treba učiniti na nivou zajedničkih institucija i naveo primjer pitanja zaštite domaće proizvodnje koje se rješava na tom nivou, a što je dodao u dopuni izjave.

"Predložio sam da mjera pomoći ugroženom stanovništvu mora da bude diferencirana stopa PDV od koga bi stopa od deset odsto bila niža, a uvela bi se za hranu, lijekove, školski pribor, dječiju odjeću i druge slične stvari, a druga stopa bila bi 22 za sve ostalo što bi uspjelo da kompenzira nedostatak prihoda za smanjenje oporezivanja na nivou od deset odsto", rekao je Dodik.

On je izjavio da se u prvobitnoj izjavi Predsjedništva BiH poziva na ekonomske i socijalne mjere na bazi sporazuma o rastu i zapošljavanju u BiH, ali da je ovaj sporazum sporan i pokušava se provući "na mala vrata".

Dodik je ukazao da u agendi za provođenje ovog sporazuma piše da "BiH treba da smanji troškove rada", iako BiH nije nadležna za troškove rada, već entiteti i kantoni.

"To ne mogu da prihvatim kao osnovu na koju će se pozivati bilo kakva reforma", rekao je Dodik, navodeći još primjera iz agende koji su neprihvatljivi.

On je predložio eliminaciju ovog sporazuma, jer nije prihvaćen ni od jednog organa iz Srpske i ima skrivene namjere prenosa nadležnosti.

"Ovdje se kompletno preuzima nadležnost iz oblasti - rad i tržište rada, indikatori poslovanja, privatni sektor, javna uprava i reforma javne uprave i socijalna sfera", upozorio je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve ono što se navodi u izjavi navodi se i u izvještaju EU o napretku BiH kao o problemima u BiH – ekonomske reforme, zapošljavanje, reforma javne uprave, vladavina prava i borba protiv korupcije.

"Piše da BiH nije ispunila dluku 'Sejdić-Finci', a ne navodi se precizno zbog čega nije ispunjena. Jasno se zna da to nije ispunjeno zato što Bošnjaci i Hrvati nisu uspjeli da riješe međusobni odnos i sada da ne bi njih okrivili kreira se neka nova mapa koja bi trebalo, navodno, da prebaci odgovornost na nekog drugog", istakao je Dodik, poručivši da će nastaviti i dalje da brani interese Srpske u skladu sa Ustavom.

Predsjednik Srpske je rekao da je potpisivanje izjave prvi korak ka aktiviranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što podržava, ali da ima niz drugih poteza nakon kojih bi BiH tek dobila status kandidata.

Komentarišući činjenicu da u izjavi nema ni riječi o odlasku OHR iz BiH, Dodik je rekao da je EU ranije govorila da BiH ne može da se kreće ka Evropi ako ne ukine OHR, ali da toga više nema ni u jednom izvještaju niti zahtjevu.

"Oni misle da OHR ne znači ništa, što nije tačno. OHR postoji formalno i znači. Očigledno da je /Valentin/ Incko doživotni visoki presdtavnik u BiH", rekao je Dodik i konstatovao da je nemoguće da zemlja sa poluprotektoratom ili protektoratom može da se kreće ka EU i to je bazično protiv principa Unije.

On je naveo da to nije naznačio u dopuni izjave, ali da će i to biti njegov zahtjev.

Na pitanje da li je o izjavi razgovarao sa članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, predsjednik Srpske je rekao da nije, ali da imaju visok stepen razumijevanja o mnogim pitanjima.

"Sva iskustva koja imam u saradnji s njim su pozitivna. Ne znam šta je Čovića rukovodilo da da saglasnost na prvobitnu verziju izjave, niti me zanima. I dalje smatram da Predsjendištvo BiH nije nadležno da bilo šta koncipira na ovaj način i da izjava nije napisana u Predsjedništvu, nego je dostavljena od određenih ljudi iz Evropske komisije u Sarajevu", naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio da su on, premijer Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i lider SP-a Petar Đokić imali poseban sastanak sa ministrima spoljnih poslova Velike Britanije i NJemačke i da su do detalja podržali njihove prijedloge.

Kreće realizacija prvih projekata sa Kinom

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da operativni rad na zajedničkim projekatima sa Kinom može početi već nakon kineske nove godine. 

"Odmah nakon toga, a vjerovatno u prvoj polovini ove godine, putovaću u Kinu, zajedno sa saradnicima i mislim da ćemo precizirati neki od tih projekata", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci. 

On je naglasio da je nakon susreta u Beogradu, a prije Nove godine, napisao pismo kineskom premijeru i uputio ga na projekte koje može da ponudi Srpska.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije