BiH

Dodik: Na teritoriji RS neće biti nijedan prihvatni centar

Dodik: Na teritoriji RS neće biti nijedan prihvatni centar
Foto: N.N. | Dodik: Na teritoriji RS neće biti nijedan prihvatni centar

BANJALUKA – Ponašanjem mimo Ustava i zakona, zajedničke institucije vrše "državni udar", jer se Savjet ministara ponaša kao vlada, iako je samo pomoćni organ, izjavio je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, u emisiji "Ukrštenica" na RTRS televiziji.

"BiH je u permanentnoj krizi sistema odlučivanja i nadležnosti, a problemi sa migrantima koje je Evropa riješila prije nekoliko godina, Bosnu i Hercegovinu su sada zatekli" istakao je Dodik.

Ponovio je da na teritoriji Republike Srpske neće biti stacioniran niti jedan prihvatni centar.

"Mi imamo suštinski problem, a to je što je granica oduzeta entitetima. Entiteti nemaju mogućnost da upravljaju granicom, a onda zajednički nivo kaže – mi smo nadležni. Ako ste nadležni, što nam servirate te probleme, zašto ne obezbijedite granicu, zašto ne zaustavite ulazak u BiH? Naravno tih odgovora nema, a uvijek i sve pokušava se nametnuti kao osnovno unutrašnje pitanje za borbu nadležnosti", rekao je Dodik.

Poruke Bakira Izetbegovića prilikom posjete Redžepa Tajipa Erdogana jasan su znak dobrodošlice izbjeglicama sa Bliskog istoka – tvrdi Dodik. Sporno je i pojavljivanje zastava BiH u sarajevskoj Zetri, a priča o navodnom predizbornom skupu Erdogana, smatra predsjednik Srpske, samo je podvala za domaću javnost.

"Turska je pomagala Aliju Izetbegovića još tokom rata, i Turska i danas stoji žestoko iza svih politika koje provodi Bakir Izetbegović i SDA u cjelini. Kao što ste mogli da čujete Erdogana koji je rekao "Mi odavde otići nećemo", a ko ih je zvao ovdje? Mi nismo, a ako nisu ni Hrvati – onda ih nije zvala BiH nego Bakir Izetbegović i njegova politika", istakao je Dodik.

Sastanak sa Putinom

Sa Putinom će Dodik, kako kaže, u petak na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu razgovarati o daljnoj ekonomskoj saradnji, ali i opredjeljenju o vojnoj neutralnosti u kojoj Srpska u stopu prati Srbiju.

Predsjednik Dodik rekao je da Srpska ne želi vojnu granicu na Drini, ukoliko se neko u BiH opredijeli za taj put.

"Razgovaraćemo i o prethodnim izborima, ovdje je jasno i ja želim da predsjednika Putina upoznam sa činjenicom da u okviru američkih struktura je predviđeno 12 miliona dolara da se plate mediji koji njima odgovaraju u BiH, i da ambasada ima na raspolaganju šest miliona dolara za program sprečavanja ruskog uticaja na Balkanu", kaže Dodik.

Poručio je da Evropa nije ono što je bila prije pet ili deset godina, i da nije tako obećavajuće mjesto jer se sada suočava sa brojnim unutrašnjim problemima. Srpska je, dodaje, opredijeljena za evropski put, ali mora ostati vidljiva u tom procesu.

O smrti Davida Dragičevića

Govoreći o slučaju tragično staradalog Davida Dragičevića, Dodik je rekao da svi žele istinu.

Kao predsjednik Srpske, pokušao je, dodaje, sve da ojača institucionali pristup tom slučaju. Institucijama treba dati šansu da završe taj posao, to je jedini način, zaključuje Dodik.

(NN/rtrs.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije