BiH

Dodik: Nijedan dogovor na nivou BiH ne može biti ispoštovan

Dodik: Nijedan dogovor na nivou BiH ne može biti ispoštovan
Dodik: Nijedan dogovor na nivou BiH ne može biti ispoštovan

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da neimenovanje direktora Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ govori o tome da na nivou BiH ne može biti održan nijedan dogovor.

On je podsjetio da je prilikom formiranja Savjeta ministara BiH dogovoreno da direktor RAK-a bude iz reda srpskog naroda, što je trebalo da nadomjesti činjenicu da Federacija BiH ima četiri ministra,  te dodao da je za izbor direktora RAK-a provedena sva potrebna procedura.

"Očigledno da je Savjet RAK-a predložio Srđana Rajčevića i očigledno je da nema nijednog nedostatka procedure. Očigledno je i da, prije svega, Bošnjaci imaju neki drugi princip ili neke druge tenzije, i da žele da blokiraju sve i da dobiju ono što oni žele", rekao je Dodik verčeras za Radio-televiziju Republike Srpske.

Podsjećajući da je trenutno na funkciji direktora RAK-a Bošnjak koji je na toj funkciji već sedam godina bez mandata, predsjednik Srpske je istakao a i to govori o tome da je nemoguće da bilo koji dogovor bude održiv.

Dodik je istakao da ovaj dogovor ruše Bošnjaci, koji u pravilu najviše ruše svaku vrstu dogovora, te da se onda pravi politička galama i politička ujdurma.

"Ja mislim da je BiH nemoguće graditi na pricipima  totalnog nepovjerenja. Nastojanja mnogih da u BiH naprave pristup ustilu da su problem samo političari govori o tome da se pokušavaju zamijeniti teze. Ovdje je sukob koncepcija - jedne centralizovane i prava kojeg imamo na autonomiju", naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da je veliko pitanje "šta bi imali i kako bi živjeli da su sve ingerencije na nivou Sarajeva", ističući d je to osnovno pitanje koje svako sebi mora da postavi.

Dodik: Očekujem poštene i fer izbore

Gostujući u Dnevniku RTRS Predsjednik RS Milorad Dodik je, između ostalog, rekao da je Republici Srpskoj trebao fer dogovor koji je SNSD pokušao da napravi sa SDS-om na nivou BiH, ali to nije uspjelo.

"Sada sam pomalo tužan što to nije uspjelo", kaže Dodik i dodaje: "Imali bismo relaksiranu situaciju u Republici Srpskoj, a vidimo šta se dešava u Federaciji BiH"

On kaže da je vidljivo da opozicija ima mnogo problema, počev od kandidature Ivanića do međusobnih odnosa unutar te koalicije.

"Imao sam priliku da čujem i to da smo mi pripremali hadži Jovana Mitrovića za njegova istupanja, što, naravno nije tačno", kaže Dodik.

"Očekujem da će rezultati izbora biti priznati na osnovu podataka koje iznese CIK, jer se već sada može čuti kako će, navodno, biti izborne krađe. To je zapravo alibi opoziciji da pobija rezultate izbora", ocjenjuje Dodik.

On kaže da je najbolja poruka koju Republika Srpska može poslati da se izbori održe u poštenoj i fer atmosferi i da se rezulatati što prije implementiraju.

Vlada  se pokazala sposobnom da reaguje u kriznim situacijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad  Dodik izjavio je večeras da se vladajuća struktura u Srpskoj pokazala odgovornom i sposobnom da reaguje na situacije kao što su bile poplave u maju.

On je najavio da će biti obnovljene sve škole kako bi prihvatile djecu da bi školska godina mogla početi na vrijeme, ili eventualno sa zakašnjenjem od sedmicu ili dvije.

"U septembru će svi biti u svojim školskim klupama u obnovljenim školama koje su bile poplavljene. Vrtići, domovi zdravlja će funkcionisati", rekao je Dodik večeras za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ističući da je ponosan na ono što su uradili premijer Srpske Željka Cvijanović i ministri, Dodik je naglasio da je nemoguće da neko sa strane ne vidi koji je posao urađen na sanaciji.

"Niko ne može reći da vlast Srpske nije reagovala i pomogla ljudima. Davanje vaučera od 5.000 KM je najveći iznos koji neko daje na ovim prostorima. Srbija daje manje, Federacija BiH gotovo ništa nije dala, a koliko vidim u Maglaju već imaju proteste", naveo je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da, osim vaučera, ide i kompletna sanacija svih javnih institucija.

Dodik je istakao da ostaje jedan čitav paket i segment za privredu i pomoć privredi, a o čemu se dogovaralo sa bankama i da se sada očekuje da će se "prepakovati" određene stvari u vezi sa finansijskim potencijalima Srpske za snažniju pomoć privredi da oživi na prostorima pogođenim poplavama.

Predsjednik Republike Srpske  je naveo da je svijet primijetio obim tog stradanja i poplava i reagovao na jedan način, mada nije bio korektan, podsjećajući da je bila zakazana donatorska konferencija a dati su krediti.

"Kada povučete kredite za obnovu onda će se naći neko iz opozicije ko će reći `vi se stalno nešto zadužujete`, a oni nemaju nikakvo drugo rješenje", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ta elementarana nepogoda traje i dalje, navodeći da je i ovih dana nestabilno vrijeme koje izaziva u Kostajnici problem poplavljenim domaćinstvima, ističući da društvo mora da razvije sistem i organizaciju koja će brzo reagovati na sve to.

Izrael ima pravo da se brani, svijet nepravedan u vezi sa Rusijom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Izrael ima pravo da brani svoju zemlju i narod nakon napada "Hamasa", te da je svijet potpuno nepravedan kada je riječ o dešavanjima u vezi sa Rusijom. On je ocijenio da dešavanja u Ukrajini neće mnogo uticati na Republiku Srpsku ako narod pruži podršku vlasti.

"Onoliko koliko narod da podršku nekoj političkoj koncepciji za očuvanje Republike Srpske da bi se u njoj dobro živjelo, a to može, jer Srpska ima te pretpostavke, geopolitička dešavanja na nju neće uticati mnogo", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske ističe da samo snažna vlast koja ima podršku naroda može da se suprotstavi svemu. "Mislim da smo mi prethodnih godina to i pokazali i dokazali i u daleko gorim geopolitičkim uslovima", izjavio je večeras predsjednik Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

Dodik kaže da je svijet potpuno nepravedan kada je riječ o dešavanjim u vezi sa Rusijom, jer je taj svijet, kada se dešavalo nešto slično na Kosovu, onda "digao" avione i bombardovao Srbe.

"Sada se digla čitava vojska Ukrajine, koja se tamo obračunava sa Rusima u Ukrajini. Ako Rusija progovori bilo šta u pogledu zaštite, onda je ona agresor ili su Rusi teroristi. Objektivno, zapad funkcioniše po principu kao devedesetih godina /20. vijeka/ u vrijeme raspada Jugoslavije, kada je svako ko se odvajao od Srba `bio u pravu`, a ako su Srbi htjeli od nekoga da se odvoje, onda su dobili Nato bombe", rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je istakao da Republika Srpska danas pokazuje sposobnost da se nosi sa svim problemima unutrašnje prirode, ali i sa geopolitičkim izazovima. "Nismo oklijevali da kažemo svoj stav i o Ukrajini i o pozicijama Rusije i Izraela", rekao je Dodik i dodao da želi da u Izraelu i tom dijelu Bliskog istoka što prije prestane bilo kakav sukob.

"Niko normalan ne podržava bilo kakvo stradanje Izraelaca i Palestinaca, ali tamo procesi traju 50 godina. Vidjelo se da na Izrael dolaze rakete koje ispaljuje `Hamas` i da je sasvim logično bilo reći da Izrael ima pravo da se brani. Ja sam samo bio brži od drugih pa sam to rekao. Nakon 10 dana to su isto rekli i /predsjednik SAD Barak/ Obama i /njemački kancelar Angela/ Merkel", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio da je od odluke predsjedavajućeg predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da ne primi izraelskog ambasadora Davida Koena važnija suština njegove izjave da će muslimani toliko ojačati da će drugačije morati da se ponašaju i SAD i NJemačka.

"To je važnija poruka od svega, jer to govori o njihovoj spremnosti da poručuju i takvim velesilama kakve su Amerika i Njemačka da moraju da poštuju ono što muslimani misle. Onda možete misliti na kom smo mjestu mi /iz Republike Srpske/, kojima bi oni trebalo da šalju poruke", rekao je Dodik.

On je osudio poruke pojedinih političara iz Republike Srpske koji kažu da to nije važno. "Kako nije važno? Veoma je važno to što čujemo od Izetbegovića, /turskog premijera Tajipa/ Erdoana i mnogih drugih koji pokušavaju da nam šalju veoma jasne političke poruke o tome kako ćemo se kretati dalje", rekao je Dodik.

On je ocijenio pogrešnim stav pojedinaca u Srpskoj da ne treba ništa govoriti o dešavanjima u drugim zemljama, te dodao da je potrebno jasno se odrediti kada se u prijateljskim zemljama nešto dešava, ako želite da imate prijatelje.

"U Republici Srpskoj imamo dramatičan nedostatak politika. Imamo refleks, a nemamo strategiju. Mogu da tvrdim za sebe i ljude koje predstavljam u vlasti da mi imamo određene strategije. Neke su poznate, a neke ne možemo da saopštimo, jer onda ne bi bile strategije, ali neki drugi koji pokušavaju da se bave politikom uopšte nisu ni na bazi refleksa i nemoguće je da promaše jednu takvu ocjenu koju možemo da čujemo", rekao je Dodik.

Predsjednik Dodik je upitao da li neko u Republici Srpskoj misli da se treba pomiriti sa novom izjavom turskog premijera Erdoana da je BiH "osmanlijska zaostavština"?

"Mi smo 500 godina trpjeli ropstvo i naš narod je izgubio mnogo u civilizacijskom i svakom drugom smislu. Zar misli neko da može to da kaže a da ne dobije odgovor?", kaže Dodik.

On je istakao da opozicija obično u ovakvim situacijama optužuje vlast da reaguje na takvo nešto kako bi sakrila druge probleme.

"To nije tačno! Morate i druge probleme rješavati, ali morate i na to revnosno reagovati. Ne smijete dozvoliti da se ne reaguje na takvo nešto", ističe Dodik.

On je rekao da strategija podrazumijeva širenje svijesti o opasnosti od takve izjave, od toga da će Erdoan, koji će sutra vjerovatno biti predsjednik Turske, ničim ograničen, još više aludirati na to da se prikaže kao pokrovitelj BiH, a on tu vidi i Republiku Srpsku, iako ona, sem geografski, ni u kom drugom smislu ne pripada BiH.

"Ta strategija podrazumijeva i jasnu svijest svakog pojedinca u Republici Srpskoj o tome šta to znači. Ako nema te svijesti i refleksa za odbranu, niti strategije koja je dugoročno održiva, mi ćemo izgubiti svaku borbu na tom planu", ocijenio je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da se treba suprotstaviti konceptu koji su nametnuli stranci, a koji podrazumijeva prenos nadležnosti, jer to Srpskoj neće donijeti ništa bolje.

"Ako se tome ne suprotstavite, onda se pitamo gdje je kraj", rekao je Dodik i dodao da je u pitanju borba za Republiku Srpsku i njenu poziciju, koju treba isključivo posmatrati kao borbu za bolji život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije