BiH

Dodik: Nisam separatista hoću da se poštuje Dejton

Dodik: Nisam separatista hoću da se poštuje Dejton
Dodik: Nisam separatista hoću da se poštuje Dejton

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da premijer Srbije Aleksandar Vučić ne nameće svoje stavove Republici Srpskoj kada je riječ o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

"Sa Vučićem imamo korektne razgovore o svim temama, pa i o referendumu. On se ponaša kao pravi državnik koji ne pokušava da nameće svoje stavove drugima, ali je spreman da čuje argumentaciju. I to je ono što je najvažnije", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je objasnio da tema najavljenog referenduma o pravosuđu u BiH nije pravo na samoopredjeljenje, iako je to elementarno pravo svakog naroda.

"Nisam separatista, samo pokušavam da se poštuje Dejton i neće biti potrebe za referendumom o statusu ako se bude poštovao referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH. To bi značilo da se uvažava Republika Srpska, Srbi i da možemo rješavati stvari", rekao je Dodik za "Danas".

Na pitanje da li očekuje da bi Srbija podržala nezavisnost Republike Srpske, Dodik je odgovorio: "To ih nisam pitao, ali ako dođe do toga, tražiću podršku".

Predsjednik Srpske rekao je da još nije utvrđen tačan datum održavanja referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH i da se čeka odluka Ustavnog suda o tome da li je povrijeđen vitalni interes Bošnjaka u Srpskoj zato što nisu zastupljeni u referendumskoj komisiji u kojoj, inače, nisu ni htjeli da učestvuju.

"Vjerujemo da će Ustavni sud odluku donijeti najkasnije za dva mjeseca i da će reći da nema nikakvog ugrožavanja, već da je riječ o demokratskom procesu. Jasno je da Bošnjaci pokušavaju da iskoriste svaku proceduralnu mogućnost i da zaustave održavanje referenduma, ali on će biti održan", poručio je Dodik.

On ističe da referendum nije avantura, ni podrška politici, već pravu, podsjećajući da je za dan održavanja referenduma utvrđena prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu odluke o referendumu.

Komentarišući to što Bošnjaci imaju primjedbe i na referendumsko pitanje za koje tvrde da je previše sugestivno, Dodik kaže da još nije vidio referendum koji nema jasno postavljeno referendumsko pitanje.

"Referendumsko pitanje će glasiti - 'Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametnute zakone od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske'. Naravno da očekujemo veliko 'ne', ali biće vjerovatno i onih koji će odgovoriti 'da'", rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da pravosuđe nije u kompetenciji zajedničkih institucija BiH i da to ne piše u Ustavu i dodao da je pravosuđe nametnuo visoki predstavnik u BiH služeći se političkom silom.

Prema njegovim riječima, u Ustavu piše da prednost nad svim zakonima u BiH ima evropska konvencija o ljudskim pravima. "Ta konvencija ima prioritet po Ustavu BiH nad onim što se zovu zakoni, a drugo pitanje je da su i zakoni nametani", precizirao je Dodik.

Što se tiče prijetnji visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da će, u slučaju da Srpska ne odustane od referenduma, pribjeći bonskim ovlaštenjima, Dodik kaže da se Incko probudio iz dugogodišnjeg sna i sada brani djelovanje svojih prethodnika Pedija Ešdauna i Volfganga Petriča, te kršenje rezolucije Savjeta bezbjednosti uz pomoć Evrope i Amerike.

Dodik je poručio da ga izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića ne plaše i da ga ne mogu zaustaviti.

"Mogu da me zaustave samo ako sjednemo da se dogovorimo. Možemo da se dogovorimo da se poštuje Ustav, ali i da postoji sud i tužilaštvo BiH sa redukovanim pravima, a ne da se sudi samo jednom konstitutivnom narodu - srpskom", rekao je Dodik komentarišući Izetbegovićevu izjavu da je referendum njegova "labudova pjesma u nastojanju da se ostvare neki ratni ciljevi".

Dodik kaže da u njegovoj porodici nije bilo ratnih lidera, a da je Izetbegovićevog oca smrt spriječila od suđenja za ratne zločine u Hagu, kao i da nije tajna da Bakir Izetbegović provodi politiku svog pokojnog oca Alije.

"Nije ovdje riječ o ratu, već o političkom pravu Republike Srpske na referendum. Mi se ne naoružavamo, nemamo ni vojsku, ni paravojne jedinice, dok u Federaciji ima svega, i ekstremista", rekao je Dodik.

On je ocijenio da tvrdnje člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da je referendum "politička igra" predstavljaju Ivanićevu političku igru i da on savršeno dobro zna o čemu je ovdje riječ.

"On /Ivanić/ nije izbor srpskog glasačkog tijela, a tamo se piše da je srpski član Predsjedništva, jer su za njega glasali Bošnjaci u Republici Srpskoj i dijaspori. Ivanić je i sam bio u procesu pred tim sudom. Ja sam i tada osporavao to tužilaštvo", rekao je Dodik.

Dodik smatra da će Sud BiH izreći oslobađajuću presudu ratnom komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici Naseru Oriću, ističući da je on i sada "slobodniji od bilo koga".

"Mnogi svjedoci su pomrli čekajući da on dođe pred sud, a na preostale svjedoke se vrše stalni pritisci", rekao je Dodik.

 

   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije