BiH

Dodik: OBA pod direktnom kontrolom Izetbegovića, kreiraju montirane procese

Dodik: OBA pod direktnom kontrolom Izetbegovića, kreiraju montirane procese
Dodik: OBA pod direktnom kontrolom Izetbegovića, kreiraju montirane procese

BANJALUKA, SARAJEVO - Predsjednik RS Milorad Dodik je iznio tvrdnje o sprezi Obavještajno-bezbjednosne agencija (OBA) i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

"Danas imamo situaciju, i svima vama u Sarajevu je to jasno, da je danas OBA koja je pod direktnom kontrolom stranke SDA i Bakira Izetbegovića potpuno preuzela Sud i Tužilaštvo, sudiju i tužioce i kreira politički motivisane i montirane procese, kako u Federaciji BiH, tako i u RS. Fahrudin Radončić, lider SBB-a, je najbolji primjer toga", kazao je Dodik za emisiju Tačka na 7 televizije N1.

Na pitanje da li ima dokaze za to je odgovorio je da kao političar može da daje određene ocjene o tome, "a dokazi su za svakoga, ko želi da ih vidi, vidljivi".

"Uzmite samo na koji način je krenula priča o samom Radončiću. Ja nisam njegov advokat, ali se vidjelo da je način na koji je to krenulo apsolutno neuobičajen u bilo kojoj pravnoj državi na svijetu. S druge strane imate njegovu tvrdnju ili ono što se može zaključiti na Sudu u Prištini gdje je rekao da Alija Izetbegović direktno stoji iza ubistva srpskog svata na Skenderiji", kazao je Dodik.

On je dodao da "Tužilaštvo naravno ne smatra da bi trebalo po službenoj dužnosti da ispita te navode kako bismo ušli u neke druge poglede vezane za činjenicu o samom ratu u BiH".

"Ali, ostavimo to sa strane", kazao je predsjednik RS u intervjuu koji će u cjelini biti objavljen sutra.

N1 navodi da Dodik nije štedio riječi o tome ko i kako "vedri i oblači" u procesima hapšenja, istraga, opužnica i političkih progona.

(Tanjug, N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije