BiH

Dodik: Od dva slobodna ministarska mjesta jedno Srpskoj

Dodik: Od dva slobodna ministarska mjesta jedno Srpskoj
Dodik: Od dva slobodna ministarska mjesta jedno Srpskoj

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da ukoliko jedan od ministara koji će doći umjesto SDA ne bude s prostora Republike Srpske, nema ustavnog legitimiteta Savjeta ministara BiH.

"Važno je da u strukturi po Ustavu budu četiri ministra u Savjetu ministara s prostora Republike Srpske. Jedan od tih Bošnjaka bio je ministar bezbjednosti. Sada nisam upoznat kakav je personalni sastav, ali je sigurno da jedan od ta dva ministra koji je ranije pripadao SDA, ukoliko ulaze neke nove političke partije, a očigledno ulaze, mora da bude s prostora Srpske", rekao je Dodik.

Dodik je novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa predsjednikm Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem, rekao da se Republika Srpska ne mješa u izbor ministra sa prostora Federacije BiH, te da ne želi ni da se njeni prijedlozi osporavaju.

Dodik je ponovio da BiH nema vladu, već Savjet ministara koji se ne bira nego sastavlja i da Republika Srpska bira svoje ministre.

Komentarišući izjavu poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića da se Bošnjacima priprema novi genocid, Dodik je rekao da Bošnjaci, stalnim tvrdnjama da su žrtve, "vrše samogenocid".

"Niko im ne prijeti. Republika Srpska i Srbi nisu vršili genocid ni u prošlosti. Nad nama je vršen genocid u Jasenovcu i na drugim mjestima, što su masovno ideološki podržavali prethodnici Mustafe Cerića", istakao je Dodik.

On je dodao da se u proteklom ratu desio ogroman zločin i da pojedinci koji su ga činili moraju da odgovaraju.

Dodik je naveo da se sada u Islamskoj zajednici održavaju izbori i da će "vjerovatno biti podržan onaj ko više baci kamen".

"Sama činjenica da se Mustafa Cerić masovno bavi politikom govori o tome da je uloga Islamske zajednice u BiH potpuno negativna u ovom društvu", rekao je Dodik, napominjući da bi Islamska zajednica trebala da bude izvan politike i vlasti kao nevladina organizacija.

Prema njegovim riječima, nasuprotno tome oslobođen je prostor za slobodno djelovanje ekstremnih muslimanskih grupa, kao što su vehabije, selafije i ostali.

"Sve terorističke napade koji su se ovdje desili izveli su pripadnici radikalnog vehabijskog pokreta", rekao je Dodik, podsjećajući da su pojedini američki zvaničnici negirali da je prilikom pucanja na američku Ambasadu u Sarajevu bilo riječi o terorizmu, ali da je to optužnica ipak potvrdila.

Dodik je dodao da Cerić ima drugih tema o kojima treba da razgovara, a ne da "priziva neke situacije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije