BiH

Dodik: Odnosi Srpske i Srbije najbolji do sada

Dodik: Odnosi Srpske i Srbije najbolji do sada
Dodik: Odnosi Srpske i Srbije najbolji do sada

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da Srpska i Srbija nikada do sada nisu imale bolje odnose i poručio da bi bez razumijevanja i podrške Srbije pozicija Republike Srpske bila mnogo teža.

"U posljednje vrijeme, analizirajući cjelokupnu situaciju, zahvalni smo zbog spremnosti Srbije da i na finansijskom nivou podrži aktivnosti Republike Srpske", rekao je Dodik novinarima u Beogradu gdje u Patrijaršiji prisustvuje obilježavanju slave NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja - Lazareve subote.

On je konstatovao da Srbija ima mnogo svojih problema, ali da "ta spremnost da pomogne govori da se rukovodstvo Srbije na pravi način odnosi prema Srpskoj".

"Mi smo danas sigurni u ono što Srbija u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom ima kao obavezu podrške i saradnje sa Republikom Srpskom", poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je ukazao da je Beograd učinio sve da shvati i razumije Republiku Srpsku i da su kao produkt toga započeti mnogi projekti koji ulaze u završnicu.

"U posljednjih nekoliko godina to je poprimilo onu dugoočekivanu dimenziju podrške i razumijevanja. Naša saradnja je bila sveobuhvatna i motivisana zajedničkom potrebom da napravimo pomak za dobrobit naroda sa jedne i druge strane Drine", rekao je Dodik.

On očekujemo da bude realizovan dugo očekivani projekat izgradnje mosta kod Bratunca i u tom pogledu se nastavljaju započete aktivnosti.

Dodik je naglasio da su u toku dogovori da se na prostoru opština Bogatić i Sremska Mitrovica odredi dodirna tačka kako bi se mogao izgraditi auto-put koji bi išao od Banjaluke do Beograda.

"Ove godine Republika Srpska će u junu biti bogatija za 60 kilometara auto-puta od Banjaluke do Doboja i to su stvari koje su dugoročno važne za izgradnju mreže auto-puteva ka Srbiji", zaključio je predsjednik Dodik.

SPC je učinila apsolutno vidljivim identitet Srba u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je Srpska pravoslavna crkva /SPC/ učinila sve da identitet srpskog naroda u Republici Srpskoj bude apsolutno vidljiv.
Dodik, koji prisustvuje slavi NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja - Lazarevoj suboti, rekao je da Republika Srpska i SPC imaju izvanredne odnose.

On je naglasio da je SPC "dio svakodnevnog života u Republici Srpskoj" i da su podržane sve aktivnosti SPC.

"Ono što SPC čini nije samo ispunjavanje dnevnih obaveza, već misija koja čini da se Srbi u Republici Srpskoj objedine i okupe oko Crkve", istakao je Dodik.

Politika izdaje SDS-a mora biti prekinuta

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je politika SDS-a politika izdaje koja mora biti prekinuta.

Dodik je rekao da predsjednik SDS-a Mladen Bosić "gura propalu i političku opciju koja je izdajnička i podanička Bakiru Izetbegoviću" i naglasio da su netačne njegove priče da je u vlasti Srpske izazvana panika zbog najavljenih protesta opozicije.

"Očigledno je da su oni u panici, a ne neko drugi, ali panika uopšte nije dominantno osjećanje u Republici Srpskoj", rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On je konstatovao da nikome u Republici Srpskoj nisu potrebni protesti, ali da će, ukoliko ih bude zakazala opozicija, proteste zakazati i vlast.

"Zakazaćemo ih i mi iz dva bitna razloga. Prvi je da su i oni dio vlasti dvije godine na nivou BiH i oni donose važne odluke za Republiku Srpsku i nismo osjetili nikakve benefite od toga što oni rade", rekao je Dodik.

On je kao drugi razlog naveo da je politika SDS-a politika izdaje koja mora biti prekinuta.

"Kada oni zakažu proteste i mi ćemo izaći sa protestima koji će sigurno 'oduvati' tu njihovu izdajničku politiku", rekao je Dodik.

Komentarišući Bosićevu izjavu da će Srpska ubrzo biti dovedena na prosjački štap, Dodik je podsjetio da SDS, koji je dio vlasti u BiH, do prije samo nekoliko mjeseci nije htio da podrži aranžman sa MMF-om.

"To je jedinstven primjer da je neka država, koja je uspostavila ugovorni odnos sa Svjetskom bankom, odbacila kada je to trebalo da se verifikuje", naveo je Dodik.

On je rekao da, sa druge strane, kada je riječ o finansijskoj podršci Rusije, Bosić uporno govorio da toga nema.

"A, sada kada stigne - opstruišu, pokušavajući da ostvare dugoročne planove Federacije BiH da se Republika Srpska destabilizuje i učini što gorom", rekao je Dodik.

On je istakao da Srpska ispunjava sve svoje obaveze i da spekulativne tvrdnje "tipa ugrožavanja sistema" ne stoje.

"Bosić nema nijednog razloga da o tome govori. On je imao 24 poslanika, danas ih ima 18 ili 17 i imaće ih još manje. Juče ga je napustio još jedan član Glavnog odbora. Očigledno je da su oni u panici", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije