BiH

Dodik: Optužnica protiv Orića je farsa

Dodik: Optužnica protiv Orića je farsa
Dodik: Optužnica protiv Orića je farsa

STRIČIĆI - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da optužnica protiv Nasera Orića predstavlja farsu od pravosuđa koja je vidljiva svih ovih godina od kada je formirano "slobodno pravosuđe BiH".

"Ovo je sarkastična priča koja bi bila smiješna da nije tragična da nakon toliko godina, uz silne dokaze ranije, svjedoke koji su tu bili, nisu optužili Orića", istakao je Dodik, komentarišući optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv Orića za ratni zločin nad srpskim zarobljenicima.

Prema njegovim riječima, to čine sada, kada nestaju dokazi i svjedoci, sa namjerom da ne bude osuđen i da se provede farsa u kojoj će ispasti da on nije kriv i neće odgovarati za gotovo evidentna zlodjela koja je činio nad Srbima.

"Kada su tako orijentisani prema pravdi, što nisu pustili da ga procesuira srpsko pravosuđe, a ne neki koji će ga poslije ove istrage osloboditi u nedostatku dokaza i svjedoka jer su svi pobijeni", rekao je Dodik.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i Sabahudina Muhića za zločine protiv ratnih zarobljenika.

U optužnici se navodi da su Orić i Muhić tokom 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Referendum je dio dugogodišnjih aktivnosti u RS

Dodik rekao je da će referendum u Srpskoj biti raspisan i dio je dugogodišnjih aktivnosti koje se vode da se uredi pravosuđe u BiH.

"Pošto to nije uspjelo ni sa Ketrin Ešton, a uvažavajući njen napor da dođe u Banjaluku, nismo u toku njenog mandata pokušavali da reaktiviramo referendum koji je samo u tom trenutku zastao. Ovo je dio kontinuiteta i referendum treba da odgovori na jasno pitanje, a samo oni koji nisu sigurni u autentični interes srpskog naroda pitaju danas `šta poslije?`", rekao je Dodik.

On je ponovio da je referendum činjenica, a da je odbijanje pravosuđa BiH obaveza svih koji se bave javnim političkim poslovima.

"Nakon referenduma, za koji sam uvjeren da će biti u smislu odbijanja nametnutnih zakona visokog predstavnika, institucije Republike Srpske imaće pravo i mogućnost da na toj volji naroda donesu procese koji će jasno reći naš stav", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, "važno je kada premijer Srbije Aleksandar Vučić" ili bilo koji zvaničnik Srbije, koja je garant i potpisnik Dejtonskog sporazuma to kaže.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije