BiH

Dodik: Orden doživljavam kao priznanje za sve Srbe u Srpskoj

Dodik: Orden doživljavam kao priznanje za sve Srbe u Srpskoj
Dodik: Orden doživljavam kao priznanje za sve Srbe u Srpskoj

VALJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik primio je danas u Valjevu najviše odlikovanje Eparhije valjevske - Orden Svetog vladike Nikolaja i istakao da ga doživljava kao priznanje za sve Srbe u Srpskoj koji se bore za svoja prava.

"Primiti danas ovako visoko odlikovanje je zaista velika čast. U meni to izaziva osjećanje privrženosti i poštovanje svemu onome što je srpski narod kroz istoriju činio i njegova Sveta crkva", istakao je Dodik, obraćajući se okupljenima u porti manastira Lelić, koji danas obilježava svoju krsnu slavu.

Dodik je zahvalio episkopu valjevskom Milutinu i istakao da je počastvovan dodjelom ovog priznanja.

"Zahvalan sam ovoj eparhiji, NJegovom preosveštenstvu episkopu Milutinu za ovo odlikovanje, koje doživljavam kao pažnju koja je data cijeloj Republici Srpskoj, Srbima u Srpskoj koji se uporno bore za svoja politička prava", rekao je Dodik, kome je odlikovanje predao protosinđel Siluan Mrakić, sekretar episkopa Milutina.

Predsjednik Srpske je naglasio da svi Srbi u Republici Srpskoj žele jaku i stabilnu Srbiju.

"Srbi u Republici Srpskoj s ljubavlju gledaju na Srbiju i žele je jaku, moćnu i razvijenu. To je ono što nas zajedno okuplja i čini da sadašnja granica i Drina, koje su vijekovima dijelile srpski narod, postane beznačajna", istakao je Dodik.

Dodik, koji je pozdravljen aplauzom više od hiljadu vjernika okupljenih u porti manastira Lelić, još jednom je zahvalio Eparhiji valjevskoj za uručeno priznanje.

"Želim još jednom svima vama da zahvalim i da u svoje lično ime izrazim zadovoljstvo i sreću jer sam, vjerovatno, između mnogih upravo ja izabran da dobijem ovo visoko odlikovanje", rekao je Dodik.

Dodik je Eparhiji valjevskoj uručio sliku Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, napominjući da ovom slikom želi na simboličan način da poveže ovu eparhiju i grad Banjaluku.

Predsjednik Srpske podsjetio je da je Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci bio izgrađen i osveštan 1939. godine i da su ga 1941. godine ustaše sravnile sa zemljom.

"Tek prije sedam-osam godina ponovo smo završili ovaj hram i on je danas najljepši u Banjaluci. Nalazi se u centru grada", rekao je Dodik.

Sliku je od predsjednika Srpske primio iguman manastira Lelić arhimandrit Avakum Đukanović.

Protođakon Milan Kovačević pročitao je poruku Njegovog preosveštenstva Milutina, koji je iz zdravstvenih razloga bio spriječen da prisustvuje današnjoj svečanosti.

"Imamo izuzetnu čast, obavezu i potrebu da, na osnovu Ustava Srpske pravoslavne crkve, u ime Eparhije valjevske dodelimo Orden Svetog vladike Nikolaja gospodinu Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske za veliki trud i brigu za Svetu nam zemlju Srpsku i srpski narod", navodi se u poruci episkopa Milutina.

U poruci se ističe da se ovo priznanje Dodiku uručuje i zbog dokazane ljubavi prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a u čast ponovne posjete Eparhiji valjevskoj i njenoj svetinji manastiru Lelić.

"Neka je blagoslov Božiji na njemu, kako bi se ispunile reči Spasiteljeve. Neka se svetli svetlost vaša pred ljudima da vide dobra dela vaša i proslave Oca našeg koji je na nebesima", navodi se u poruci episkopa valjevskog Milutina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije