BiH

Dodik: Danas slavimo odluku da ćemo živjeti kao slobodni ljudi

Dodik: Danas slavimo odluku da ćemo živjeti kao slobodni ljudi
Dodik: Danas slavimo odluku da ćemo živjeti kao slobodni ljudi

BANJALUKA - Svečana akademija povodom 9. januara - Dana Republike Srpske počela je danas u Banjaluci intoniranjem himni Republike Srpske "Moja Republika" i Srbije "Bože pravde".

Komentarišići govor predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je naš san da budu još 'specijalnije veze' između Republike Srpske i Srbije.

Dodik je na svečanoj akademiji rekao da je ovo godišnjica koju mnogi nisu željeli, ali koju smo željeli mi i koja nam se evo i dogodila.

"Prije 25 godina, osnovana je Republika Srpska. Državno pravni okvir za narod koji je u svježem pamćenju nosio stradanja iz Prvog i Drugog svjetskog rata", kaže Dodik.

On je podsjetio da rane iz tih strašnih ratova nisu ni zacijelile kada se naš narod, mimo svoje volje, našao pred strašnim iskušenjem da mu se istorija ponovi.

"Republika Srpska je nastala na srpskim zgarištima, od Јasenovca, Prebilovaca pa nadalje. Nastala je u miru, branila se u ratu koji joj je nametnut. Branila i odbranila.Stvorena je, požtvovanošću naroda i boraca , zato je naš dug borcima i stadalim civilima nemjerljiv. Odgovorni smo da uspomenu na njih čuvamo i njegujemo mlade da se prema Srpskoj odnose s ljubavlju", kaže predsjednik Srpske.

Dodik je podsjetio da danas slavimo odluku da ćemo živjeti kao slobodni ljudi, i poštujući žrtvu koju su za našu slobodu podnijeli najbolji sinovi ovog naroda, danas slavimo herojstvo i žrtvu znanih i neznanih heroja prošlog rata.

"Ponos i jedinstvo su naše ključne riječi. Prije 25 godina i danas ostvarili su se na Krsnu slavu posvećenu Arhiđakonu, prvomučeniku Stefanu. Dan Republike Srpske ustanovljen je 9. januara 1992. godine njenim osnivanjem. Srpska ni tadašnjom odlukom skupšine srpskih poslanika nije osnovana iz inata. Te 1992. osnovana je iz potrebe našeg naroda da živi slobodno. I tu se ništa nije promijenilo za prethodnih 25 godina", rekao je predsjednik Srpske.

Dodik kaže da danas slavimo da pokažemo i sebi i svim drugima da smo slobodni ljudi, koji svojom voljom obilježavaju najvažnije datume iz naše istorije.

"Za naš narod u Republici Srpskoj nema važnijeg datuma od 9.januara. Referendum o Danu Republike, koji smo proveli u septembru prošle godine ovjerio je, osnažio ovaj datum, i pred sadašnjim ali i budućim generacijama", izjavio je Dodik.

On je napomenuo da su građani Srpske slobodno na najdemokratskiji način kazali da će Dan republike slaviti na dan kada je i osnovana, 9. januara.

"Volja naroda nas obavezuje više od volje i stavova raznih svjetskih mešetara koji su svoje biografije popunjavali pokušajem da nam ukinu elementarna ljudska i politička prava. Neki od njih su u međuvremenu i otišli odavde, neki se pakuju. Mi smo ostali ovdje i ostaćemo. Za razliku od njih koji su ovdje imali političke, mi dragi građani Srpske imamo životne mandate. Mi jesmo mala Republika, ali Srbi su veliki narod", poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da je ovaj dan dokaz da ništa nije nemoguće ako to jedan narod želi, ne ugrožavajući bilo koga drugog.

"Donoseći odluku kojom su pokušali da nam zabrane obilježavanje Dana Republike Ustavni sud sigurno nije očekivao da će se naš narod tako snažno ujediniti u odbrani svojih vrijednosti a 9. januar to svakako jeste. Naše jedinstvo u odbrani Dana republike poslalo je snažnu poruku, kako će proći takve ili slične odluke koje duboko zadiru u najtananija osjećanja našeg naroda", napominje Dodik.

Prema njegovim riječima, tom odlukom je Ustavni sud BiH upozorio na važnost očuvanja 'našeg identiteta i integriteta na ovim prostorima', a najvažniji državni praznik je jedan od njih.

"Taj sud nas je i grubo podsjetio da je centar političkog modeliranja odnosa u BiH preseljen iz OHR u Ustavni sud, i da umjesto jednog neizabranog stranca sada tri stranca u tom istom sudu donose političke odluke. Shvatili smo da nemamo ni pravo ni vremena za bilo kakvo opuštanje, ili iluziju da će tom i takvom sudu išta značiti naš najvažniji praznik. Zato moramo biti spremni da od tog i takvog suda primimo i snažnije udarce, ali od toga je bitnije da budemo spremni da na te i takve udarce uzvratim".

Govoreći o aktuelnom političkom tenutku, Dodik je ocijenio da je BiH danas loše mjesto i za Srbe i za Bošnjake i za Hrvate.

"U BiH je zbog toga potreban dogovor, ali tek pošto se riješimo stranaca, jer međunarodni intervencionizam i bošnjački idealizam od BiH su napravili nemoguću državu.

Dodik govori i da Republika Srpska, ukoliko se ugrozi Dejtonski sporazum, mora da razmišlja o svojoj budućnosti.

"Često čujem pojedince u Republici Srpskoj kako Srpska nije ugrožena, i kako je ekonomija bitnija od problema koje izazivaju odluke, poput ove odluke ustavnog suda. Ekonomija jedne zemlje je nesporno u vrhu prioriteta svake države. Ali i naša i svjetska iskustva nas uče da ekonomija nikada i nigdje nije riješila nijedno političko pitanje!", podsjeća Dodik.

On je svoj govor zaključio citiranjem jednog uglednog srpskog istoričara koji je rekao da "dobra politika može jednom narodu da očuva i život i čast, loša ga dovodi do toga da bira između života i časti, a ona najgora lišava ga i jednog i drugog".

Milorad Dodik predsjednik RS rekao je nakon završene svečane akademije da je današnji da pokazao da RS slavi svoj dan i svoje postojanje. On je rekao da će obilježavanje dana biti nastavljeno. Naša želja je bila da manifestujemo mir i jedinstvo, poručio je Dodik

(rtrs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije