BiH

Dodik: Policija Srpske sinonim borbe srpskog naroda

Dodik: Policija Srpske sinonim borbe srpskog naroda
Dodik: Policija Srpske sinonim borbe srpskog naroda

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je policija Republike Srpske sinonim borbe srpskog naroda za njegova prava, kao i da je ona jedno od osnovnih obilježja države.

"Republiku Srpsku koja ima svoju teritoriju, narod i efektivnu vlast kao što je policija danas doživljavamo kao državu, koja je spremna da organizuje i odbrani slobodan život koji ima. Neki neće da nas priznaju i ne daju nam međunarodno priznanje, ali to ne znači da mi to nismo", rekao je Dodik. 

Predsjednik Srpske je istakao da je "sloboda srpskog naroda uvijek bila važna i vezana za to da Srbi ovdje imaju državu, a policija nesumnjivo jedna od osnovnih obilježja države". 

"Policija je jedna od efektivnih vlasti i to jeste kriterijum koji nikada nije promijenjen još od davne 1933. godine prošlog vijeka kada su se utvrđivali kriterijumi za formiranje i priznanje države", rekao je Dodik na svečanoj akademiji u Banjaluci, povodom obilježavanja 4. aprila, Dana policije i 25 godina MUP-a Republike Srpske. 

Dodik je naveo da su nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma nasiljem, odlukama visokih predstavnika, oduzimane, premještane ili organizovane mimo Ustava više institucija, kao što je SIPA i druge institucije na nivou BiH. 

"Neki su pokušavali da oduzmu Srpskoj ono što joj nesumnjivo pripada, a to je bezbjednost", naglasio je Dodik. 

On je rekao da ni u jednom ustavnom aktu BiH bezbjednost nije locirana na nivou BiH, već na nivou entiteta. 

"Svjedok sam toga da je godinama policija od nekih koji su dolazili ovdje da nam kreiraju sistem bila određena za nestanak, odnosno da se odreknemo nadležnosti nad policijom", istakao je Dodik. 

On je rekao da su tada svi aktuelni političari iz Srpske znali ako se to učini da se gubi Republika Srpska jer je u tom trenutku policija Republike Srpske bila životno vezana za činjenicu ima li Republike ili nema - ako ima policije Srpske ima Republike Srpske ili suprotno. 

"Policija Republike Srpske je sinonim borbe srpskog naroda za njegova prava. Mi nismo osvajali ta pravo, već smo ih dobili Ustavom BiH, Ustavom Republike Srpske i Dejtonskim mirovnim sporazumom", napomenuo je Dodik. 

Dodik je rekao da Republika Srpska želi da to pravo upražnjava i ne želi da se odrekne svoje slobode, ističući da je policija Republike Srpske garancija slobodnog života srpskog naroda na ovim prostorima. 

"Ne želimo da nam nametnu policijske strukture i organizacije sa nivoa BiH kao nadležne i kao dominantne jer su one vanustavne. Odlučni smo da odbranimo sve ono što je naše pravo, ali nemojte očekivati da ćemo se zbog nekih dalekih ciljeva, njima znanih, odreći policije i Republike Srpske i naše slobode", istakao je Dodik. 

Predsjednik Srpske je podsjetio na 782 pripadnika MUP-a Republike Srpske koji su dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske i njenu slobodu. 

On je rekao da je policija Republike Srpske stvorena i rasla uporedo sa Republikom Srpskom i pokazala svoju odlučnost da brani narod i Republiku Srpsku. 

"Nakon rata izgrađivana policija Republike Srpske izvršavala je sve obaveze u skladu sa Ustavom i zakonom i danas služi na ponos svim građanima, meni kao predsjedniku i svim institucijama Republike Srpske", zaključio je Dodik, dodajući da posao policajca nije nimalo lak, da to nije samo zanimanje već i način života.

Povodom Dana policije Republike Srpske, u Banskom dvoru je održana svečana akademija, kojoj su prisustvali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, ministri u Vladi Srpske, direktor Policije Srpske Darko Ćulum, te ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević.

Uručeno više priznanja

Povodom obilježavanja 4. aprila, Dana policije Republike Srpske i 25 godina republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova, resorni ministar Dragan Lukač uručio je zlatni znak policije predstavnicima MUP-a Srbije, Austrije, Slovenije, Švedske, Italije, te predstavniku Federalnog istražnog biroa.

U ime MUP-a Srbije, zlatni znak policije primio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Pripadnicima MUP-a Republike Srpske dodijeljena su priznanja za stručno i profesionalno vršenje povjerenih poslova i zadataka, iskazanu upornost i hrabrost u rasvjetljavanju teških krivičnih djela, kao i za aktivnosti u vezi sa drugim bezbjednosnim događajima i poslovima iz djelokruga njihovog rada. 

Zlatni znak policije dodijeljen je Branku Raci i Đorđi Šebezu iz Policijske stanice Banjaluka, te Goranu Pavloviću iz Policijske stanice Bijeljina. 

Srebrni znak policije dodijeljen je načelniku Odjeljenja za borbu protiv terorizma i ekstremizma Branki Ćurguz iz CJB Doboj, te kriminalističkom policajcu iz Policijske stanice Gacko Miljanu Miriću. 

Većem broju pripadnika MUP-a Republike Srpske uručene su zahvalnice za zapažene rezultate u radu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije