BiH

Dodik: Posjeta Srebrenici pokazala ljudski odnos prema žrtvama

Dodik: Posjeta Srebrenici pokazala ljudski odnos prema žrtvama
Dodik: Posjeta Srebrenici pokazala ljudski odnos prema žrtvama

SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je njegova posjeta spomen-obilježju u Potočarima, posvećenog stradalim Bošnjacima u Srebrenici, pokazala ljudski odnos prema žrtvama, ali je istakao da je protiv politizacije tog zločina.

"Nikad nisam negirao da je u Srebrenici bio strašan zločin i da je bio nepotreban kao i svi ratovi koji su vođeni na ovom prostoru", istakao je Dodik.

Dodik je za Federalnu televiziju rekao da neće prisustvovati obilježavanju 11. jula u Potočarima jer to mnogi politizuju, te istakao da je u Potočare otišao samovoljno, kada nije bilo velike medijske pompe oko toga.

"Uvijek sam smatrao da žrtvama treba odati počast, ali sam bio protiv politizacije koja je snažno vezana za sam zločin", naglasio je Dodik i podsjetio da je Republika Srpska svake godine imala izaslanika na obilježavanju 11. jula u Potočarima.

Dodik je naglasio da ga politizacija zločina u Srebrenici, kojom se pokušava nametnuti kolektivna odgovornost, dovodi u poziciju da ne prihvati kvalifikaciju genocida.

On je ponovio da se zalaže da bude uspostavljena nova međunarodna komisija u kojoj bi bili i Srbi i Bošnjaci i najviši svjetski autoriteti, koja bi tačno utvrdila šta se desilo na području Srebrenice, jer bi to bilo najbolje za pomirenje.

Navodeći da ne pristaje na način na koji se piše o zločinima na području Srebrenice, Dodik je istakao da su tamo masovno stradali i Srbi, što nije navedeno u lažnom izvještaju o dešavanjima na području Srebrenice, koji je poslužio kao osnova za kasnija sudska procesuiranja.

"Zašto je problem da se utvrdi kompletna istina o Srebrenici? U suprotnom će biti stalno više istina", naglasio je Dodik, podsjetivši da je postojala međunarodna komisija za istraživanje zločina u Jasenovcu u Drugom svjetskom ratu.

On je istakao da je teško oprostiti ono što se desilo u Jasenovcu.

"NDH je stvorena da bi počinila zločine nad Srbima. Tamo su Srbi ubijani samo zato što su Srbi, a drugi iz ideoloških razloga. Režim u bivšoj Jugoslaviji zaštitio je zločine u Jasenovcu da se ne bi narušavala idila o bratstvu i jedinstvu", rekao je Dodik, dodajući da su tamo stradali i njegovi preci.

Navodeći da do sada nije bilo ozbiljnih pokušaja da se to na pravi način istorijski prikaže, Dodik je potvrdio da postoji zajednički projekat Republike Srpske i Srbije da bude snimljen film o stradanjima u Jasenovcu.

"To treba da bude nešto što će da zadovolji i najviše standarde i kritike u sferi filmske produkcije", poručio je Dodik, dodajući da će u tom projektu režiser Emir Kusturica biti nezaobilazan.

On je ukazao na činjenicu da, za razliku od Republike Srpske koja je svake godine imala izaslanika na obilježavanju u Srebrenici, BiH nikada nije poslala svoju delegaciju na obilježavanje godišnjice stradanja logoraša u Jasenovcu, niti je iskazala svoj stav o tome.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o tome, a predsjedavajući Mladen Ivanić je bio lično, a ne kao predstavnik te institucije.

Niko se ne smije igrati Danom Republike Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je večeras da se Danom Republike Srpske niko ne smije igrati, jer se time pokreću procesi koji su nezaustavljivi.

Dodik je pojasnio da njegova izjava nije prijetnja, naglašavajući da je Republika Srpska veoma homogena u tom pogledu.

"Što ćemo u zemlji koja nama osporava da imamo svoj dan, a da istovremeno proslavlja dan koji nije usaglašen kao što je 1. mart. Kako je moguće da proslavljate `dan državnosti BiH` 1. marta, a da istovremeno pola te države to ne prihvata", rekao je Dodik za Federalnu televiziju.

On je naglasio da je i u slučaju da Ustavni sud BiH donese odluku kojim će osporiti Zakon o praznicima Republike Srpske, tako nešto neprovodivo.

Predsjednik Srpske je rekao i da Ustavni sud, kakav je u BiH, ne postoji nigdje u svijetu, pošto su njegovi članovi i trojica stranih sudija koji su, kako je rekao, prihvatili da presuđuju po odlukama redovnih sudova.

"Šta će se uraditi? Zatvoriti čitav parlament? Znate li da je BiH jedina zemlja na svijetu u kojoj je neprovođenje odluka Ustavnog suda proglašeno krivičnim djelom, zato što je to donio visoki predstavnik da bi provodio politike", rekao je Dodik.

On je napomenuo da je takav zakon nametnut sirovom silom i upitao šta bi bilo da bude donesen zakon koji propisuje da se odluke Ustavnog suda ne primjenjuju na teritoriji Republike Srpske.

"Da li će /visoki predstavnik Valentin/ Incko reagovati? Može reagovati, naučili smo mi na to. Ista međunarodna zajednica – dva aspekta – desertifikovani policajci. Taj isti OHR nije u tom slučaju poštovao odluku Ustavnog suda da se desertifikovani policajci vrate na posao", rekao je predsjednik Republike Srpske.

Govoreći o ulozi međunarodne zajednice, Dodik je istakao da stranci neuspješno vladaju BiH, jer su napravili apatičnu i patološku situaciju u kojoj sve navodno zavisi od njih.

"Ima zasluga međunarodne zajednice i, naravno, pomogla je da se ovdje uspostavi mir i novi politički sistem. Međunarodna zajednica i neki snažni donatori su pomogli sa stanovišta finansijske rekonstrukcije, ali su isto tako učestvovali u mnogim prljavim radnjama ovdje", naveo je Dodik.

On je pojasnio da te prljave rabote međunarodne zajednice podrazumijevaju da se BiH zarobi i da zemljom vladaju trećerazredni službenici u različitim institucijama, ocjenjujući da je bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun napravio više štete BiH i njenoj sposobnosti da živi samostalno nego protekli rat.

"Ešdaun je pokušao da silom disciplinuje Srbe, a Bošnjaci se navikli. Srbi su se odvikli od prijetnji, i to više ne prolazi", rekao je predsjednik Srpske.

Odgovarajući na pitanje kako vidi budućnost Republike Srpske, Dodik je istakao da je ona sjajna jer je Republika Srpska svjesna sebe, upućena na sebe, i spremna da se razvija i obezbijedi mir za sve, pa i za druge i drugačije koji u njoj žive.

"BiH može da preživi, to nije sporno, mi želimo da se Republici Srpskoj vrate ovlaštenja napisana u Dejtonu. Ukoliko toga ne bude, mi ćemo kao reakciju na sve to provoditi određene politike koje će afirmisati veći stepen naše samostalnosti", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ne treba se zanositi da i poslije Dodika neće biti dominantan proces kod Srba u Republici Srpskoj da bude samostalna država.

"Kao što to nismo mogli da ugasimo kod Albanaca na Kosovu, nećemo to uspjeti ni kod Srba u Republici Srpskoj, pogotovo ako se BiH ponaša maćehinski prema Srpskoj po mnogim projektima, poput `Južnog toka`", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije