BiH

Dodik: Poštovati slovo, a ne duh Dejtona

Dodik: Poštovati slovo, a ne duh Dejtona
Dodik: Poštovati slovo, a ne duh Dejtona

BIJELJINA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da krivca za sadašnju situaciju u BiH treba tražiti u međunarodnoj zajednici, koja je nametnula princip poštivanja "duha", a ne "slova" Dejtonskog sporazuma.

"BiH je ušla u dodatne probleme onog trenutka kada je međunarodna zajednica ovdje nametnula princip poštivanja 'duha', a ne 'slova' Dejtona. Da se poštuje 'slovo' mi ne bismo danas imali ovakvu situaciju u kojoj oni pokušavaju da izraze čuđenje zašto neke stvari ne idu. A te stvari ne idu zato što se međunarodna zajednica sve vrijeme petlja u to", rekao je Dodik.

Podsjetivši na osnovne principe Dejtona - balans, konsenzus i rotaciju, Dodik je rekao da je BiH dobila ono što danas ima onog trenutka kada je bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun ukinuo princip rotacije u Savjetu ministara.

"Ako treba tražiti krivca za sadašnju situaciju u BiH onda neka ga traže u međunarodnoj zajednici", poručio je Dodik, naglasivši da je RS u tom pogledu sve završila - provela izborne rezultate, izabrala delegaciju za Dom naroda, odredila ko će biti u kolegijumu Predstavničkog i Doma naroda i učinila sve da priču o konstituisanju organa na nivou BiH pripremi.

On je ocijenio da nemogućnost formiranja vlasti na nivou BiH najbolje govori o samoj BiH, dodajući da se sada najbolje vidi kako neki žele da se situacija sa formiranjem vlasti razriješi na način kako to samo oni očekuju, ali isto tako govori i o njihovim zabludama u tom pogledu.

"Nas iz RS interesuju četiri ministarska mjesta i izbor skupštinskog rukovodstva. Mi ne prihvatamo nikakvu platformu SDP-a, jer je nismo zajedno ni radili, ona nije naša i neće biti ni potpisana ni prihvaćena. Sa druge strane je nemoguće da (lider SDP-a Zlatko) Lagumdžija bude predsjedavajući Savjeta ministara BiH i ministar inostranih poslova, jer bi to značilo 'dati mu mikrofon da radi protiv nas'", konstatovao je Dodik, ocjenivši da se tako nešto više ne smije dozvoliti.

On je naglasio da će mjesto ministra inostranih poslova ovaj put pripasti Srbima, ali da će biti veoma teško konstituisati Savjet ministara BiH, dodajući da nema izbora rukovodstva Parlamenta BiH dok se ne manifestuje skupštinska većina za izbor Savjeta ministara.

RAK i "60 minuta"

Dodik je ocijenio da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH nikada ništa neće preduzeti povodom pritužbi i prigovora na politički magazin "60 minuta" Federalne televizije (FTV), "budući da je to agencija koja radi za i u interesu FTV-a".

"Samo kada kažete RAK, to me asocira na biološki teško zdravstveno stanje, tako da to najbolje odražava ovu činjenicu, kao i njihov rad", rekao je Dodik, komentarišući to što već mjesec dana agencija nije učinila ništa u pogledu prigovora na emisiju "60 minuta" FTV-a, u kojoj su srpske i hrvatske javne ličnosti prikazane kao fašisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije