BiH

Dodik: Poziv srpskim funkcionerima da podnesu ostavke

Dodik: Poziv srpskim funkcionerima da podnesu ostavke
Foto: Vladimir Stojaković | Dodik: Poziv srpskim funkcionerima da podnesu ostavke

BANJALUKA- Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je funkcionere Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da podnesu ostavke i naveo da oni nemaju njegovo povjerenje jer su vodili politiku suprotnu politici Srpske.

"Neki od njih možda mogu da ostanu, to ćemo tek da vidimo. Oni koji to ne urade naći ćemo način da ih sklonimo sa dužnosti", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On kaže da ne želi da sprovodi nikakvu silu, ali smatra da bi podnošenje ostavki bilo pristojno, s obzirom na to da je narod glasao za politiku koja je suprotna njihovoj.

"Ponosan sam na činjenicu da sam na svim izborima do sada dobio najveći broj srpskih glasova od svih dosadašnjih članova Predsjedništva. To je potvrda politici koju vodim. U toj politici nema mjesta ljudima koji su protekle četiri godine skrnavili Srpsku", rekao je Dodik.

On je ponovio da oni nisu njegovi saradnici, ali ako žele to da budu moraće da se dokažu.

Obavještajno-bezbjednosna agencija neprijatelj Srbima i Srpskoj

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH neprijateljska organizacija prema srpskom narodu i Republici Srpskoj, te da će Srpska uspostaviti vlastiti sistem odbrane kakav postoji u ostalim zemljama.

"Republika Srpska ima pravo da štiti svoju slobodu, institucije, po Ustavu ima pravo na obavještajno praćenje svih koji su protiv ustavnog poretka i to ćemo raditi", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je najavio da će tražiti od OBA izvještaj o radu i da će predložiti zakon kojim će biti promijenjene mnoge stvari u vezi sa obavještajnom službom.

"Imamo neprijateljsku obavještajnu službu koja posljednjih godina nije donijela ni platformu za svoj rad. Predsjedništvo BiH usvaja platformu za rad OBA, oni ni to nisu uradili, zato je bilo moguće da OBA prati rukovodstvo Srbije i Republike Srpske", rekao je Dodik.

On je ponovio da to nije obavještajna organizacija kojoj vjeruje, jer ona "pakuje" razne laži i priprema crne liste.

"Oni su smislili priču o paravojnim formacijama i tu laž smo godinu dana morali da rušimo. Ali, tu je odgovornost Srba koji su bili tamo. Kako je moguće da /ruski pisac Zahar/ Prilepin bude stavljen na spisak onih kojima je zabranjen ulazak u BiH, kako je moguće da je neko od Srba vidio taj spisak i nije reagovao?", upitao je Dodik.

On je podsjetio da je oteta nadležnost entiteta u vezi sa obavještajnim radom i prenesena na nivo BiH.

"Vidjeli smo da je ta služba u službi AID-a i da je radila protiv Republike Srpske, imamo pravo da štitimo ustavni poredak Srpske i to ćemo raditi", istakao je Dodik.

On je napomenuo da će svako ko bude urušavao ustavni poredak Republike Srpske biti praćen i u vezi sa njim će biti sprovođene mjere kao i u svim državama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije