BiH

Dodik: Prvo ću Kusturicu postaviti za savjetnika

Dodik: Prvo ću Kusturicu postaviti za savjetnika
Foto: N.N. | Dodik: Prvo ću Kusturicu postaviti za savjetnika

BEOGRAD -- Predsjednik RS i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će mu prvi potez u Sarajevu biti imenovanje reditelja Emira Kusturice za savjetnika.

On je u intervjuu za "Večernje novosti" od utorka rekao i da će mu među prvim potezima biti izmjena Poslovnika Predsjedništva, ali i postavljanje zastave Republike Srpske u zgradu Predjdništva.

"Moj bazični kabinet kao srpskog člana Predsjedništva biće u Istočnom Sarajevu, u Adnministrativnom centru RS. Tu ću obavljati svoje dužnosti. Kada budu sastanci u Predsjedništvu BIH, vidjećemo. Ako ne bude zastava RS u Predsjedništvu, sjednice ćemo održavati putem linka", rekao je Dodik.

Upitan da li očekuje pritisak druga dva člana Predsjedništva po pitanju članstva BiH u NATO, Dodik je rekao da od toga nema ništa, odnosno da dolazi u obzir saradnja putem Partnerstva za mir.

On je dodao i da namjerava da predloži ostalim čanovima Predsjedništva odluku da zatraže od EU da BiH dobije status kandidata bez obzira na stanje u njoj, jer bi taj status "umnogome stabilizovao stanje".

"Ovo je prilika za EU da pokaže da se zalažu da BiH bude dio EU. Ovo treba da se gleda kao molba, a ne ucjena", zaključio je Dodik.

Govoreći o čestitki koju je nakon izbora dobio od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Dodik je rekao da mu je on poručio da RS i Srbija grade još bolje odnose, kao i Srbija i BiH.

"Radujem se tome da BiH i Srbija grade bolje odnose. BIH nije Sarajevo i to svima mora biti jasno. Isto tako BiH nije jedan član Predsjedništva", rekao je Dodik.

Fer je da budu prebrojane sve žrtve Bošnjaka i Srba u srebrenici

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je fer da budu prebrojane sve civilne i vojne žrtve Bošnjaka i Srba u Srebrenici, gdje, kako je naglasio, nije bilo genocida.

Dodik je naglasio da žali svaku žrtvu proteklog rata u BiH, ali da ne prihvata podvalu da su Srbi pobili više od 8.000 Bošnjaka.

On kaže da je spisak sa imenima više od 8.000 stradalih Bošnjaka - laž i da je ranija vlada Srpske podlegla pritiscima.

Dodik je podsjetio da je u Potočarima sahranjeno oko 4.000 ljudi, od kojih 2.200 vojnika 18. muslimanske divizije koji su poginuli o sukobu, a predstavljeni su kao civilne žrtve rata.

On je naveo da se na spiskovima ubijenih Bošnjaka nalaze i oni koji su umrli od 1991. do 1995. godine prirodnom smrću, kao i oni koji su živi, a vode se kao poginuli u Srebrenici.

"Takvih živih Bošnjaka koji se vode kao poginuli u Srebrenici do sada ima 105. Imam i danas spisak tih ljudi, a doći će vrijeme i za to", rekao je Dodik sinoć za Televiziju "Hepi".

On je rekao i da su spisak sa imenima 1.000 ubijenih Srba sakrili Amerikanci, a Hag neće da primi elementarne dokaze o stradanju srpskog naroda.

Dodik je navodi da mu je visokopozicionirani Amerikanac rekao da su Srbi u pravu u vezi sa Markalama, ali da istina ne može da prođe jer su "mnogi ljudi iz administracije /bivšeg predsjednika SAD/ Bila Klintona na tome napravili karijeru, a istina bi ih srušila".

On ističe da je samo srpskom vojnom i političkom rukovodstvu suđeno, dok je ostao nekažnjen zločin nad Srbima u Kravicama počinjen pod komandom Nasera Orića.

Dodik napominje da se na mitu od 300.000 ubijenih muslimana u proteklom ratu pravila satanizacija Srba, te naveo da je popis stradalih sarajevskog Instituta ukupno 94.000, od kojih 30.000 Srba.

On kaže da su očigleno do sada stvari na Zapadu bile postavljene tako da je tuga "bijelih marama" bošnjačkih majki "univerzalna i svjetska", dok bol srpskih majki niko neće da vidi.

Dodik je kao tragično ocijenio to što nakon tri godine još nije procesuiran napad na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, koji je, kako je ocijenio, bio pokušaj ubistva.

"Niko nije odgovarao zato što muslimanima i strancima to nije odgovaralo jer bi bio znatno narušen mit o Srebrenici. Jer je došao čovjek spreman da oda poštu, a oni su htjeli da ga linčuju", kaže Dodik.

On je naglasio da službe Srpske sve znaju, da su uslikale sve pojedince, znaju ko je bacio kamen i ko je šta rekao.

"Sve je dokumentovano i predano. Ja ću tražiti odgovore", najavio je Dodik.

On je upitao otkud, ako su svi ti Bošnjaci pobijeni, odjednom više od 50 odsto Bošnjaka na posljednjem popisu stanovništva u BiH, koji on lično smatra falsifikatom?

Dodik je upozorio da postoji strategija Sarajeva da naseli Arape u srpskim selima oko Bosanskog Petrovca i po Federaciji BiH, da bi im nakon tri godine od podnošenja zahtjeva za azil dali državljanstvo kako bi mogli učestvovati na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije