BiH

Dodik: RS brzo formirala vlast

Dodik: RS brzo formirala vlast
Dodik: RS brzo formirala vlast

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas na sastanku sa prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH Dejvidom Robinsonom da je Srpska, nakon opštih izbora u BiH, brzo formirala vlast i krenula u usvajanje niza reformskih zakona, koji su praktičan odgovor na preporuke Evropske komisije.

Dodik je na sastanku u Banjaluci rekao da su uslovi za kandidatski status BiH sada zahtjevniji nego ranije, te podsjetio Robinsona na ranije uslove koje je pred BiH postavila EU, kao i na proaktivnu ulogu koju je Republika Srpska imala sve vrijeme u procesu ispunjavanja tih uslova.

Predsjednik Srpske je ponovio da smatra da su ispunjeni svi uslovi za gašenje institucije visokog predstavnika u BiH i da ne vidi svrhu njegovog daljeg zadržavanja u BiH.

Govoreći o pitanju imovine, Dodik je rekao Robinsonu da Republika Srpska neće pristati da se odvojeno rješavaju pitanja vojne i ostale imovine u BiH i podsjetio na niz ranijih dogovora koji su postizani o tom pitanju, ali nikada nisu ispoštovani do kraja, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

"Sa OHR-om možemo da razgovaramo o svim problemima", rekao je Dodik i naglasio da je za Republiku Srpsku svaki intervencionizam, pa i od OHR-a, apsolutno neprihvatljiv. 

Sa Robinsonom se sastao ipredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine je kazao da je  prioritet institucija Srpske razvoj realnog sektora i unapređenje privrede, da bi se omogućilo brže i efikasnije rješavanje političkih i socijalnih pitanja.

"Jedan od problema sa kojima se susrećemo je izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, jer u potpunosti nije stavljen u funkciju autoput Banjaluka - Gradiška. Za nas je veoma važno unapređenje infrastrukture, kao osnove ukupnog privrednog razvoja", rekao je Čubrilović novinarima, nakon sastanka sa prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH Dejvidom Robinsonom.

On je ocijenio da Robinson veoma dobro razumije problematiku u BiH, i izrazio očekivanje da će zajednički raditi na rješavanju otvorenih pitanja.

Robinson je istakao da se BiH suočava sa velikim izazovima, ali da njihovo rješavanje zahtijeva koordinaciju svih nivoa vlasti i društva.

"Saglasio sam se sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske da rješavanje problema građana mora da bude prioritet, što je veoma pozitivno", kaže Robinson. 

On je napomenuo da zvaničnici u BiH treba da rade na ispunjavanju uslova neophodnih za zatvaranje OHR-a, izrazivši nadu da će taj proces biti ubrzan. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije