BiH

Dodik: RS organizovano kreće u vraćanje nadležnosti

 Dodik: RS organizovano kreće  u vraćanje nadležnosti
Dodik: RS organizovano kreće u vraćanje nadležnosti

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je da će RS veoma organizovano u narednom periodu tražiti vraćanje nadležnosti, a ako do toga ne dođe, da će ući u ustavnu reformu RS.

"Ukoliko se stvari ne budu odvijale razumno i u okvirima Ustava BiH, ići ćemo na ustavnu reformu RS, gdje će vjerovatno jedna od odredaba biti da sve ono što nije direktno dato Ustavom BiH kao nadležnost BiH pripada entitetima. Naravno, prije toga ćemo razgovarati sa svima u BiH", rekao je juče Dodik komentarišući rezoluciju američkog kongresmena Krisa Smita, koju je uputio na usvajanje Kongresu SAD.

Dodik je rekao da je stav RS jasan, a to je da ne treba ići na povećanje nadležnosti BiH, nego na smanjenje i uvođenje u okvire Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je naglasio da je rezolucija koju je Smit uputio u Kongres SAD stara namjera koja očigledno nije otišla u zaborav i kao takva će se uvijek reciklirati.

"Taj kongresmen je direktni lobista Bošnjaka i raspolažemo nekim informacijama o njegovoj korumpiranosti u tom pogledu. Kada je god dolazio u Sarajevo, njemu su pravljane razne prigode o kojima svi koji se bavimo politikom znamo, ali, eto, pošto se radi o američkom Kongresu, niko ništa ne priča o njima", rekao je Dodik.

Kako kaže predsjednik RS, i ukoliko bude usvojena takva jedna rezolucija, ona nije obavezujuća za RS i neće biti prihvaćena.

Rezoluciju su juče komentarisali i Igor Radojičić, predsjednik NS RS, koji je rekao da ona predstavlja stereotipan pristup BiH, da nije obavezujuća, ali da je indikator konstantnog lobiranja i politike da se spoljnim pritiskom mijenja unutrašnje uruđenje BiH.

I Dragan Čavić, poslanik NDP u NS RS, rekao je da je Krisova rezolucija rezultat lobiranja bošnjačkih struktura, ali da to ništa ne znači jer stvari u BiH neće mijenjati kongresmeni ni senatori SAD, nego građani preko političara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije