BiH

Dodik: RS ostaje privržena konceptu demilitarizacije

Dodik: RS ostaje privržena konceptu demilitarizacije
Dodik: RS ostaje privržena konceptu demilitarizacije

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska dugoročno ostaje privržena konceptu demilitarizacije u BiH, odnosno ukidanja Oružanih snaga BiH.

"Mogu ostati neke reprezentativne čete, a BiH i njena stabilnost zavisi od demilitarizacije", rekao je novinarima Dodik. 

On kaže da kretanje BiH ka Nato savezu podrazumijeva ispunjavanje određenih uslova, ali da je o tome stav Republike Srpske poznat. 

"Jedan od tih uslova je i rješavanje pitanja vojne imovine. Odlukama visokog predstavnika ovo pitanje je postalo problem, jer je Dejtonskim mirovnim sporazumom sve riješeno na način da BiH nema nikakvu imovinu", pojasnio je predsjednik Srpske. 

On je naglasio da od odluke entiteta zavisi da li će dati određenu imovinu organima BiH. 

"Uključili smo se u rješavanje pitanja imovine, a naš stav je poznat - na isti način riješiti pitanje državne i vojne imovine. Tada ćemo deblokirati MAP i ispuniti uslove za zatvaranje OHR-a", dodao je Dodik.

On je podsjetio da se u "sarajevskom sprazumu", koji su potpisali SDA, Demokratski front, SDS, NDP i PDP, insistira na uknjiženju vojne imovine, iz čega se jasno vide namjere da se u BiH dodatno zakomlikuju odnosi.

"Bošnjaci žele da riješe problem deblokade puta ka Nato savezu, a da trajno ostane neriješeno pitanje ukidanja OHR-a. U tom pogledu ne smijemo dozvoliti odvajanje pitanja državne i vojne imovine", naglasio je Dodik.

On je napomenuo da Predsjedništvo BiH nije donijelo nikakvu odluku o uknjiženju bilo kakve imovine.

"Za sve je potreban sporazum dva entiteta na osnovu čega bi mogao da bude donesen provedbeni akt u parlamentu BiH. Sve drugo je improvizacija kojom će se izazvati dodatni problemi", upozorio je Dodik.

On je ponovio da je odnos Republike Srpske prema pristupu BiH Nato savezu poznat. 

"Ovaj savez je bombardovao srpski narod osiromašenim uranijumom, a glavni promotor Nato integracija je Turska. Srbija je proglasila vojnu neutralnost i zbog toga ne želimo Nato granicu na rijeci Drini, a ako ova zemlja promjeni stav o svemu ćemo odlučivati na referendumu", zaključio je Dodik.

Oružane snage BiH 1. decembra obilježiće svoj dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije