BiH

Dodik: RS prati politiku vojne neutralnosti Srbije

Dodik: RS prati politiku vojne neutralnosti Srbije
Foto: Tanjug | Dodik: RS prati politiku vojne neutralnosti Srbije

BEOGRAD - Republika Srpska želi da bude zajedno sa Srbijom u odluci o tome da li će srpski narod pripadati nekom savezu ili neće, sadašnja odluka je neutralnost i mi to pratimo, izjavio je danas u Beogradu predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Dodik je za Tanjug objasnio da taj stav podrazumijeva i da se odbacuju sve aktivnosti vezane za učlanjenje BiH u NATO:

"Mi istorijski gledano ne želimo više iskustva, koja smo imali sa Austrougarskom, kada su Srbi sa prostora Hrvatske i današnje BiH bili mobilisani u austrougarsku vojsku da bi napali Srbiju. O tome ne želimo ni hipotetički da razmišljamo", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je istakao da u RS godinama postoji gotovo konsenzus oko toga da, imajući u vidu istoriju sa NATO, "činjenica je da su nas bombardovali, da su bili na strani muslimana u završnici rata, činjenica je da su bombardovali Srbe i Srbiju i da su odlučivali i kažnjavali ne samo vojno, nego i politički Srbe i srpske države, Republiku Srpsku i Srbiju".

Prema riječima predsjednika RS, postoji nesagalsnost naroda o članstvu u NATO i političari u RS moraju da vode računa o tome, kao što se o tome vodi računa u drugim zemljama.

"Meni je stalo do mišljenja našeg naroda i sve političke partije i vlast i opozicija, godinama su govorili da smo mi za neutralan status imajući u vidu, između ostalog, da ne želimo da vojni savezi na ovom prostoru imaju granicu na Drini, pa da Srbija ostane neutralna, a da mi budemo uključeni u neki vojni savez", rekao je Dodik.

Sa tim stavom Republika Srpska ide na nivo BiH i tamo će u okviru predviđenih procedura utvrđivati zajedničku politiku, rekao je predsjednik RS i dodao da ne zna da li će biti utvrđena zjednička politika jer je u rezoluciji rečeno da će narod na referendumu o tome odlučiti i da to neće uraditi politička elita.

Odlučivanje o vojnim savezima kao i drugim savezima nije dio Dejtonskog sporazuma, to je ono što pripada BiH, naveo je Dodik i objasnio da je BiH sastavljana od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da ni politika ne može to da zaobiđe.

Prema riječima predsjednika RS, američka ambasada, prije svega loklano osoblje i američka ambasadorka Maurin Kormak se neprimjereno miješaju u unutrašanje stvari Bosne i Hercegovine.

"To je posebno praksa ove ambasdorke koja je predstavnica stare administracije, koju ne dotiče ono što sam predsjednik SAD Donald Tramp govori da se neće miješati u unutrašnje stvari", rekao je Dodik.

Ona nastoji da "to radi obimno" i u svakoj prilici i upetljava se ne samo u globalne odluke nego i u makro i mikro odlučivanje.

Dodik je naveo da američka ambasadorka kaže je odluka o članstvu u NATO donijeta, ističući da je to tako "možda u njenoj glavi".

On je istakao da je donijeta odluka da se krene u razgovor sa NATO o učlanjenju, prije desetak godina, pod pritiskom međunarodne zajednice, ali da je opšte poznato da se konačna odluka o učlanjenju u neki savez mora donijeti neposredno pred ulazak.

"Ko će potvrditi to, kako je donijeta odluka, kada nema ni ugovora o tome, ko će potpisati taj ugovor, koji će organ donijeti odluku, o tome ćemo tek odlučivati, znači ništa se nije desilo", rekao je Dodik.

Američka ambasdaorka nije reagovala kada su se bošnjački ili hrvatski političari izjašnjavali da su za NATO, ona je iskoristila da to uradi i pošalje poruku koja je potpuno neprimmerana, neodrživa, antidiplomatska, apsolutno ne ide ni u pravcu razumijevanja ili produbljavanja saradnje, rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije