BiH

Dodik: Referendum u Škotskoj unosi novu realnost

Dodik: Referendum u Škotskoj unosi novu realnost
Dodik: Referendum u Škotskoj unosi novu realnost

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da referendum u Škotskoj, bez obzira na rezultate, unosi novu realnost i istakao da je politički legitiman eventualni zahtjev za samostalnošću Srpske u nekom budućem dogovoru.

Komentarišući održavanje referenduma u Škotskoj, Dodik je rekao da na ovaj način proveden referendum nije bio poznat u političkoj praksi novije istorije i da, u svakom slučaju, unosi novu realnost. 

"Primarno poštujemo Dejtonski sporazum. Svi razgovori o BiH, o njenoj tranziciji, ideje o tome da se ukinu entiteti ili formiraju neke nove regije u BiH ili slično, s naše strane, mogu da budu politički legitimne, ali je isto tako politički legitiman naš zahtjev za samostalnošću Srpske u nekom budućem dogovoru", rekao je Dodik. 

On je naglasio da Srpska traži vraćanje na izvorni Dejtonski sporazum, što znači vraćanje otetih nadležnosti, te da će, ukoliko ne bude dijaloga u BiH, legitimisati svoje pravo da na referendumu odluči o svom statusu. 

Dodik je naglasio da niko nikada iz Srpske nije osporio ustavne nadležnosti BiH, nego da se osporava nasilje visokih predstavnika, njihova arogancija, otimanje i prenošenje nadležnosti sa Srpske na nivo BiH. 

"Sasim je sigurno da će Srpska razviti svijest o tome da brani svoj status i gradi ga dodatno. To je nemoguće vremenski locirati, mi želimo dijalog, ali ako dijaloga ne bude, Republika Srpska će legitimisati svoje pravo da na referendumu odluči o svom statusu", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci. 

Predsjednik Srpske izjavio je da nisu prihvatljive i da neće biti moguće promjene Krivičnog zakona BiH, te poručio da Srpska neće dozvoliti nikakve vrste pritisaka. 

"Pritisak ovdje vrše, prije svega, lokalne strukture, stalno tražeći od Komiteta Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti /MANIVAL/ da uvede tu priču. Ako neko smatra da to treba, neka uvede, ali izvorni principi moraju da se poštuju ustavno", rekao je Dodik. 

Prema njegovim riječima, na ono što je ranije tražio MANIVAL Srpska je dala saglasnost, ali su zahtjevi za izmjene Krivičnog zakona BiH došli, prije svega, iz Sarajeva. 

MANIVAL je ranije zemljama članicama preporučio stavljanje BiH na listu zemalja nebezbjednih za finansijske transakcije ako izmjene Krivičnog zakona BiH, uz izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, ne budu usvojene. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije