BiH

Dodik: Republika Srpska je posvećana miru

Dodik: Republika Srpska je posvećana miru
Dodik: Republika Srpska je posvećana miru

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras u Beogradu da je Republika Srpska posvećena miru i poručio da ima namjeru da se političkim sredstvima "ratnički bori" za prava Srpske.

Dodik je poručio da Srpska i on kao njen predsjednik imaju zadatak da se bore protiv onih koji su mislili da će Republika Srpska biti trenutna pojava na političkoj i teritorijalnoj karti Evrope.

On je napomenuo da Srpska poštuje Dejtonski sporazum i želi mir, ali da isto tako i ljudi u Republici Srpskoj poštuju Srbiju i žele da ona bude najjača zemlja na Balkanu.

"To je dio naše emocije koju nam niko ne može uskratiti. Samo jaku Srbiju vidimo kao zemlju koja može biti garant stabilnosti i mira na Balkanu", naglasio je Dodik.

On je napomenuo da reforme u Srbiji, koje provodi premijer Aleksandar Vučić, imaju simpatije i podršku Srpske, te poručio da u i Srpskoj društvo mora da se transformiše i reformiše.

"Zagledani u ono što se radi u Srbiji, ući ćemo u proces reformi koje treba da daju novi impuls Republici Srpskoj", istakao je Dodik.

On je ponovio da za Republiku Srpsku nije problem BiH u kojoj Srpska trajno postoji "nesmanjene snage". "Ali, BiH koja nema u sebi Republiku Srpsku ili unitarna BiH ima problem sa našim političkim stavom", dodao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je poručio da Republika Srpska neće biti smetnja realizaciji evropskih inicijativa koje podržava, napominjući da Srpska gaji skepsu prema onome što bi moglo da bude dodato u "detaljima koji su danas nepoznati".

Predsjednik Srpske je poručio da želi da radi na ustavnom očuvanju mira u BiH i da Srpska nema aspiracija da učini bilo šta što bi destabilizovalo region.

"Ali, imamo namjeru da se političkim sredstvima ratnički borimo za naša prava koja smo dobili Ustavom, Dejtonskim mirovnim sporazumom i svime što nam daje pravo da egzistiramo kao političko-teritorijalna zajednica", napomenuo je Dodik.

On je poručio da Srpska nije usmjerena ni protiv koga. "Želimo da razvijamo svoj autentični život, zagledani u Srbiju koju volimo, u BiH u kojoj moramo da budemo, u region i EU", naglasio je Dodik.

Dodik je zahvalio premijeru Vučiću što je saradnju Srbije i Srpske digao na kvalitetan nivo. "Ta saradnja može da se izdigne i na viši nivo, ali ne na štetu nekog trećeg, nego naprosto da bismo zajedno gradili život na način koji poznaje savremeni svijet i Evropa", rekao je Dodik.

Zahvalivši za Veliku nagradu humanitarne organizacije Japansko društvo, koja mu je večeras uručena u Beogradu, Dodik je podsjetio da Republika Srpska gaji prijateljske odnose prema Japanu i njegovom narodu, i da je zahvalna za podršku u procesu rekonstrukcije i uspostavljanja mira u BiH.

On je istakao da japanska pomoć, koja je dostigla 400 miliona dolara, nije bila uslovljena politikom.

Velika nagrada humanitarne organizacije Japansko društvo uručena je večeras u Beogradu predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i proslavljenom srpskom režiseru Emiru Kusturici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije