BiH

Dodik: Republika Srpska odbija sve nametnute odluke

Dodik: Republika Srpska odbija sve nametnute odluke
Dodik: Republika Srpska odbija sve nametnute odluke

BEOGRAD - Republika Srpska odbija sve nametnune odluke i da više ne može da poštuje odluke Ustavnog suda BiH u kojem “stranci i Bošnjaci” preglasavaju Srbe odlučujući o najvažnijim pitanjima, poručio je danas u Beogradu predsjednik RS Milorad Dodik na svečanom prijemu povodom Dana Srpske i godišnjice proglašenja prvog Ustava Srpske.

Davno smo naučili da visoki predstavnik ne može da odlučuje u ime nas. Rekli su mi, nećemo više da objavljujemo tvoje odluke u našem Službenom listu, formiraj sebi Službeni list pa objavljuj šta hoćeš, a naravno da ne možemo”, kazao je Dodik.

On je istakao da Ustavni sud koji ima devet članova - tri stranca, dva Bošnjaka, dva Srbina i dva Hrvata - donosi odluke protiv Srpske, što se desilo i pre nekoliko meseci, prenosi Tanjug.

“Tri stranca i dva Bošnjaka imaju većinu od pet članova i nameću nam razne odluke u poslednjih pet godina. Mi smo odlučni u fazi borbe protiv toga, jer ne možemo više da prihvatamo odluke Ustavnog suda koje su na taj način kreirane, a onda nam kažu da kršimo Dejton. To znači da nam pokušavaju namenuti svoja rješenja”, naveo je Dodik u Starom dvoru.

"Republika Srpska želi da njeni građani žive slobodno i da se što više poveže sa Srbijom",  poručio je Dodik

Svečanosti u Starom dvoru prisustvuju predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh srpski Irinej.

"Verujemo u snagu Srbije koja se pokazuje kao regionalni faktor mira i stabilnosti. Da se mi pitamo odavno bi bili integrisani", poručio je Dodik.

Kako je istakao, Srpska je mjesto slobode za sve, ljude različitih vjera i nacija koji žele u njoj da žive, prenosi Tanjug.

"Republika Srpska ima samo jedan cilj - da živimo slobodno i da se što više povežemo sa Srbijom. Srpska voli Srbiju", rekao je on.

Dodik je rekao da Srpska želi da se odbrani od rehabilitovanih ideja ustaštva i osmanlijstva, koje su još prisutne u BiH.

"Mnogi će sa Zapada reći da su to daleke prošlosti, ali to kod nas i dalje živi", naglasio je predsjednik RS.

Dodik je rekao da rekao da je RS pokazala da može da izađe još jača uprkos svim iskušenjima, jer je u biti njenog postojanja želja za slobodom.

On je istakao da je RS nastala uslijed težnje za slobodom i da je ta ideja rukovodila srpski narod kroz istoriju - da imaju svoju državu da bi bili sloboni.

Prema njegovim riječima, pozivi dobrovoljcima da se pridruže Islamskoj državi u Siriji su slični onom iz proglasa nekadašnjeg lidera muslimanskog naroda u BiH Alije Izetbegovića i srpska je nastala zbog odbrane srpskog naroda.

"Politika slobode za naš narod je jedina politika", kazao je Dodik, dodajući da je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma pokušano stvaranje unitarne BiH, što bi za Srbe bio gubitak prava i slobode.

On je kazao da Srbe na tom prostoru nagovaraju da odustanu od Srpske, ali to bi značilo da ih tamo više ne bi bilo.

Dodik je zahvalio Srbiji i Rusiji na pomoći u očuvanju Srpke, ističući da je Rusija intervenisla u Savetu bezbednosti da se ne poništi ono što je Srpska dobila.

Dodik je naveo da su Srbe lažno otpuživai da su tokom rata ubili 300.000 Bošnjaka i da je na tome Zapad gradio politiku prema Srpskoj, ali da je prema nekim procenama od raspada bivše Jugoslavije u svim ratovima ukupno poginulo 120.000 ljudi.

"Gospodo sa Zapada lagali ste", poručio je Dodik ističući da Srpska odbija sve nametnute odluke.

Patrijarh srpski Irinej je poželo puno uspjeha Srpskoj, uz blagoslov.

"Vjerujemo da će pravda Božija i ljudska omogućiti da Srpska opstane. Blagoslov božiji i Srpskoj i srpskom narodu koji tamo živi, u nadi da će ih uvek pratiti. Neka živi Srpska", kazao je Irinej.

Irinej je kazao da je ovo veliki i značajan dan ne samo za Srpsku već i Srbe i Srbiju.

"Srpska je, kako verujemo, nastala uz blagoslov Božiji I voljom većinskog srpskog naroda da opstane I odoli svim iskušenjima koja su prisutna. Srpska počiva na pravu i pravdi I ljudima dobre volje", naveo je Irinej.

On je naglasio da Srpska poštuje nacionalne manjine, njihove običaje i pravo na egzištenciju.

"Želimo RS da napreduje i opravda želje celog naroda srpskog i naroda u Republici Srpskoj. Ona je izvojevana mnogim žrtvama ljudi koji su se borili za svoje mesto pod Suncem, da sačuvaju svoju istoriju I kulturu", naglasio je patrijarh.

Direktor Predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović je kazao da će svi gosti prijema dobiti na poklon knjigu o Republici Srpskoj i izvorni tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Te publikacije štampane su na srpskom i engleskom jeziku.

"Želimo da pokažemo koliko je jasan Dejtonski sporazum", naglasio je Cicović dodajući da je poštovanje međunarodnih sporazuma važno za duh mira i poštovanje među narodima, prenosi Tanjug.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je večeras u Beogradu da je Srpska zajednička dobit srpskog naroda sa obje strane Drine i zajednička budućnost.

On je istakao da Republika Srpska, kao najveća dobit srpskog naroda u protekla dva vijeka, treba da ostane putokaz Srbima kako se ostaje i traje kada su mnogi protiv.

"Zajednička je obaveza da Republika Srpska raste, razvija se i jača i da onima koji dolaze poslije nas bude putokaz kako se može stvarati i u teškim vremenima, kako se može pobjeđivati kad su svi protiv vas i trajati", rekao je Srni Stevandić koji je večeras u Beogradu prisustvovao prijemu povodim Dana Republike Srpske i obilježavanja 24 godine od proglašenja prvog Ustava Republike Srpske.

On je naglasio da je Srbija uz Republiku Srpsku i da u tome nema razlike između vlasti i opozicije.

"Mnogi moji prijatelji u političkom životu Srbije u svim strankama kažu da u svemo mogu da popuste, samo ne mogu po pitanju Srpske. To dovoljno govori o svemu", kaže Stevandić.

Prvi prijem povodom Dana Republike Srpske i godišnjice proglašenja prvog Ustava Republike Srpske, Predstavništvo Republike Srpske je priredilo prošle godine.

Prvi Ustav Srpske je usvojen 28. februar 1992. godine.

Današnja svečnost je počela umetničkim programom i izvođenjem himni Srpske i Srbije, kao i pesmama "Što se bore misli moje" i "Ovo je Srbija".

Prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora i ugledne ličnosti iz sveta politike, privrede, nauke, kulture i umetnosti Srbije i Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije