BiH

Dodik: Rusija privržena Dejtonu

Dodik: Rusija privržena Dejtonu
Dodik: Rusija privržena Dejtonu

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik RS, naveo je da Rusija u kontinuitetu iskazuje privrženost Dejtonskom sporazumu kroz rad Savjeta za implementaciju mira i Savjeta bezbjednosti Ujedninjenih nacija.

"Ovo je bio zvaničan sastanak koji je održan u Kremlju i imali smo priliku da zahvalimo predsjedniku Putinu za podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu", rekao je Dodik danas u Banajluci, govoreći o posjeti Rusiji i nizom sastanaka održanih u glavnom gradu Rusije

"Imali smo priliku da zahvalimo predsjedniku Putinu na kontinuiranoj podršci koju nam Rusija pruža i kroz Savjet bezbjednosti UN-a i Savjet za implementaciju mira, što je od velikog značaja za Republiku Srpsku", rekao je Dodik novinarima, prenosi RTRS.

On je dodao da je ova podrška važna prije svega zbog toga što su Visoki predstavnici u Savjetu bezbjednosti u svojim izvještajima o BiH uvijek iznosili neistine o Republici Srpskoj.

"Dobili smo potvrdu da će i na budućim sastancima Ruska Federacija uvažavati informacije koje dođu iz Srpske", naglasio je Dodik.

Prema Dodikovim riječima predsjednik Putin je dao apsolutnu podršku svim projektima i saradnji Republike Srpske i Ruske Federacije.

"Vlada Ruske Federacije je kroz rebalans budžeta predvidjela kredit za Republiku Srpsku, a putem jedne banke ćemo zatvoriti taj kredit i tako nećemo imati neugodnosti zbog Parlamenta BiH", izjavio je Dodik i istakao da je ovo povoljan aranžman za RS i time će se osigurati dugoročna stabilnost budžeta.

Premijerka Željka Cvijanović je govorila o ekonomskim aspektima posjete Rusiji, naglasivši da je jedna od tema bila opredjeljenost da se izgradnja Južnog toka realizuje, bez obzira na okolnosti.

"Mi ne možemo da utičemo na međunarodne okolnosti, ali je potvrđeno da Republika Srpska od Južnog toka ne odustaje.
Drugi projekat je gasifikacija prije Južnog toka. Tamo gdje postoji direktan priključak kao u Zvorniku imaćemo veliku korist, jer ovaj grad kao i fabrika glinice direktno zavise od gasa", rekla je Cvijanovićeva.

Premijerka je rekla da je potpisala Sporazum sa Gaspromom koji Republici Srpskoj omogućava nabavku gasa bez posrednika, što će isključiti bilo kakvu zavisnost Republike Srpske u nabavci ovog energenta.

"Četvrti projekat su dva  kredita koji smo dogovorili. To je dobar posao", rekla je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije