BiH

Dodik: Ruska pomoć Srpskoj biće značajna

Dodik: Ruska pomoć Srpskoj biće značajna
Dodik: Ruska pomoć Srpskoj biće značajna

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će pomoć Rusije Srpskoj, kada je riječ o prevazilaženju posljedica poplava, biti značajna, a da će detaljno biti utvrđena u narednim danima.

Dodik je podsjetio da Srpska sa Rusijom ima dobru saradnju, baziranu na dugogodišnjim dobrim odnosima i punom međusobnom razumijevanju.

"Zahvalni su nam što adekvatno reagujemo na njihova otvorena pitanja, dok s druge strane imamo i njihovo potpuno razumijevanje za našu situaciju, posebno nastalu u vrijeme poplava", istakao je Dodik za sutrašnji "Novi pečat".

On je istakao da bez dobrih ličnih odnosa sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom odnos te zemlje prema Srpskoj sigurno ne bi bio ovakav.

"Prije mog dolaska na mjesto predsjednika Republike Srpske, mnogi su obavljali tu dužnost, ali se nikada nisu sastali sa ruskim predsjednikom. Međutim, pojedinci su našli za shodno da na ciničan način prokomentarišu moj sastanak s njim", napomenuo je Dodik.

On je naglasio da je sa Putinom dugo razgovarao o više tema.

"Riječ je o veoma uspješnoj posjeti koju smo iskoristili za razgovor o svim aktuelnostima, a dotakli smo se i gasovoda `Južni tok`. Bilo mi je važno da zbog proceduralnih problema na nivou BiH obezbijedim da ne dođe do odbijanja ili zaobilaženja Srpske u tom globalnom projektu, a mogu definitivno potvrditi da nećemo biti zaobiđeni", kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, važan je bio i razgovor o tome kako dalje poboljšati ekonomske projekte ruskih kompanija.

"Tu, takođe, neće biti odustajanja. Prije mog dolaska u Vladu neke kompanije sa zapada su tražile da kupe Rafineriju u Brodu za jedan evro, tražeći da se sve otpiše, a da su imali gubitak od dvije-tri godine definitivno bi odustali. Važno je da ruska kompanija koja je ušla u naftnu industriju ne odustaje, ona pokušava da optimalizuje proizvodnju i napravi održiv projekat", istakao je Dodik.

On je naveo da je u prošloj godini vidljiv napredak u ovoj rafineriji, da nije ostvarena dobit, ali da su bitno smanjeni gubici, što govori o tome da se kompanija nalazi na pravom putu.

Predsjednik Srpske je ponovio da sadašnje vlasti u Srpskoj žele da afirmišu pravo na referendum, kao jedno od bazičnih prava.

"Uvjeren sam da će se ukazati prilika za osamostaljenje Republike Srpske za godinu, dvije, pet... Naravno, ukoliko na političku scenu ne dođu oni koji se hvataju u `kolo` sa Bakirom Izetbegovićem i 'sarajevskom sećijom'. I zato, svugdje u svijetu, gdje se takva vrsta procesa pojavi, logično je da treba da budemo za taj proces", zaključio je Dodik.

Opozicija vodila predizbornu kampanju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je opozicija za vrijeme vanredne situacije u Srpskoj vodila predizbornu kampanju i da nikoga od njihovih predstavnika nije vidio na ugroženim područjima.

Dodik je napomenuo da je na prostoru Bijeljine SDS išao sa svojim zastavama i dijelio pomoć koju je slao neko drugi, dok je gradska vlast to usmjeravla posredstvom partijskih aktivista.

"Pomoć je dijeljena automobilima njihovim aktivistima, preskačući ljude za koje su vjerovali da pripadaju drugim partijama, kojima je možda u tom trenutku pomoć bila neophodnija. To je nešto što će ljudi sami procijeniti kao ispravno ili ne, dok ja kao čovjek na tu neljudskost nemam komentar", rekao je Dodik za sutrašnji "Novi pečat".

Predsjednik Srpske je napomenuo da je republičko rukovodstvo pokazalo sposobnost da upravlja krizom.

"Taj refleks je ne tako javno ocijenjen kao najbolji u BiH, jer je rečeno da federalni organi vlasti nisu reagovali adekvatno, dok su vlasti Republike Srpske to učinile veoma adekvatno", dodao je Dodik.

On je izrazio zahvalnost svima koji su bili u funkciji pomoći, bez obzira iz koje političke partije dolazili, te napomenuo da su pojedini opozicionari za vrijeme vremenskih nepogoda boravili u raskošnim odmaralištima.

"U tim momentima nije bilo važno ko o kome ima kakvo mišljenje. Bilo je važno da se svi okupimo, a to što opozicionara nije bilo nigdje - to je njihov problem", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je bilo i onih koji su samo pratili ono što mediji plasiraju, čekajući koga će napasti. "Neki su širili i dezinformacije i sve omalovažavali", kaže Dodik.

On je istakao da se to najbolje može vidjeti na primjeru Helikopterskog servisa, kojeg su pokušali omalovažiti.

"Pokušali su da prikažu kako usluge servisa koriste samo ministri, a nisu vidjeli da su svi pacijenti na dijalizi, iz svih poplavljenih bolnica, prebačeni u Banjaluku i Gradišku, da je dostavljena ogromna pomoć, te da su momci odradili ogroman posao u teškim vremenima", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije