BiH

Dodik: SDA treba izbaciti iz Savjeta ministara BiH

Dodik: SDA treba izbaciti iz Savjeta ministara BiH
Dodik: SDA treba izbaciti iz Savjeta ministara BiH

BANjALUKA - Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Milorad Dodik smatra da SDA treba izbaciti iz Savjeta ministara BiH zbog kalkulantske politike koju vodi ta stranka.

"Znam da je predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija nekoliko puta govorio da će, ukoliko SDA ne glasa za budžet BiH, biti izbačeni iz vlasti na nivou BiH i u Federaciji BiH i očekujem da će se to i desiti", rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci.

Dodik je istakao da je SDA kalkulantsku politiku vodila zbog Srebrenice, u kojoj će izbori biti održani kao i u svim drugim opštinama u BiH.

Govoreći o predstojećem sastanku lidera šest političkih partija BiH u Mostaru, Dodik je rekao da će tema sastanka biti provođenje presude u predmetu "Sejdić-Finci" protiv BiH.

"Mi smo spremni da se iz Republike Srpske bira jedan član Predsjedništva BiH, te da se tu ništa neće promijeniti", istakao je Dodik.

On je naveo da se trenutno postavljaju uslovi da se član Predsjedništva BiH bira u parlamentu BiH.

"Odlukom Suda iz Strazbura se ne traži promjena načina izbora člana Predsjedništva BiH čiji je izbor neposredan i to će tako u Srpskoj i ostati", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske i SNSD-a je dodao i da politički sporazum lidera šest političkih stranaka u BiH o državnoj imovini treba da bude implementiran i da će biti odbačen svaki pokušaj da se taj sporazum revidira.

"Apsolutno je jasno na koji način se to pitanje može riješiti i sprovesti postignuti dogovor", rekao je Dodik.

Lideri šest vodećih političkih partija u BiH postigli su u martu dogovor o raspolaganju vojnom i ostalom državnom imovinom.

Lider SNSD-a Dodik rekao je tada da će perspektivna vojna imovina, utvrđena odlukama Predsjedništva BiH, biti knjižena u vlasništvo državnih organa odbrane, a ostala neperspektivna imovina knjižiće se tako da Savjet ministara BiH u roku od 60 dana donese odluku koja imovina neperspektivna je potrebna za druge organe BiH i na bazi toga bi se knjižila na te organe.

"Ona imovina gdje se nalaze organi BiH nije predmet spora i ona će se uknjižiti automatski. S tim što se sva ostala imovina knjiži na entitete, kantone i opštine shodno činjenici gdje se nalaze i shodno iskazanim funkcionalnim potrebama", pojasnio je Dodik.

Lideri šest vodećih političkih stranaka u BiH naglasili su da će po istom principu biti riješeno i pitanje državne imovine, s tim što Savjet mnistara treba da popiše tu imovinu u roku od 90 dana.

SDA: Branićemo svoje stavove

SDA zbog nekoliko ministarskih fotelja neće podržavati one koji rade protiv interesa BiH i principijelno i dosljedno će braniti svoje stavove, saopšteno je iz ove stranke.

"Nakon što je /predsjednik SNSD-a/ Milorad Dodik pozvao /predsjednika SDP-a/ Zlatka Lagumdžiju da SDA izbaci iz vlasti zato što nismo podržali prijedlog budžeta za ovu godinu ponovo kažemo da nećemo podržati zamrzavanje budžeta BiH u naredne tri godine, jer to primarno znači atak na BiH i njene institucije i dovodi u pitanje njen put u članstvo u evroatlantskim strukturama, prije svega EU i NATO", navodi se u saopštenju SDA.

SDA ponavlja da neće pristati na rješenja koja bi Bošnjake i druge narode u Mostaru mogla dovesti u neravnopravan položaj, niti se slaže sa okončanjem supervizije za distrikt Brčko, jer, prema njihovom mišljenju, nisu riješena vitalna i otvorena pitanja koja se odnose na njegovo funkcionisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije