BiH

Dodik: Sarajevo nema volje za borbu protiv radikalnog islama

Dodik: Sarajevo nema volje za borbu protiv radikalnog islama
Dodik: Sarajevo nema volje za borbu protiv radikalnog islama

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bošnjački političari u Sarajevu nemaju političke volje za borbu protiv radikalnog islama i da će vrijeme pokazati da su pred tom najezdom zatvarali "i oči i usta".

Dodik je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da su mnoge ambasade napad u Zvorniku okarakterisale kao teroristički, a da neke nisu.

On je naveo da mnogi zapadnjaci nisu izrazili ni žaljenje za ono što se desilo Srpskoj već da to pokušavaju da zakamufliraju pričom da se to desilo nekom u Sarajevu.

"Zamislite da Bakiru Izetbegoviću izrazite saučešće za nešto što se loše desilo u Republici Srpskoj. Zar je zamislivo da Bakir Izetbegović žali za nečim lošim u Srpskoj? Pa on to produkuje", rekao je Dodik.

On je naveo da je uvjeren da je Republika Srpska sigurna, ali da ne može da isključi mogućnost da dođe do nekih napada na nekim mjestima.

"Ne daj Bože da nam se to eventualno dogodi, ali to će nas samo još više okupiti u htijenju i volji da obezbijedimo naš prostor i da se borimo za svoju slobodu", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da neki već odavno žele da se nastave napadi na Srpsku, neki to čak i kreiraju ali da je on uvjeren u stabilnost Srpske.

Dodik je istakao da Srpska ima organizovanu policijsku upravu i agenciju koje imaju povjerenje građana i vlasti, respekt onih koji bi htjeli nešto da učine kao i uvažavanja partnera u okruženju koji smatraju da je policija Srpske jedna od najboljih u regionu, na šta je on ponosan.

Predsjednik Srpske je rekao da obavještajna struktura BiH ništa ne radi, ali da to mnoge ne dotiče.

On je naveo da Srpska nema nikakve koristi od obavještajnih službi BiH koje su više uključene i konektovane na neke druge obavještajne službe nego što su od koristi za vlasti BiH, te pomenuo američke, britanske, njemačke, ruske službe.

"BiH je i dalje interesantno područje a postoje i one službe koje su ostale iz rata kao što je iranska", rekao je Dodik i napomenuo da je u jednom trenutku iranska Ambasada u Sarajevu imala 480 zaposlenih.

On je rekao da ono što se sada dešava u BiH, jesu recidivi prošlosti, pošto je tokom rata došlo 4.800 mudžahedina, zato što je neko zatvarao oči i propuštao ih kroz Hrvatsku u BiH, gdje su organizovali vojnu jedinicu "El mudžahedin" koja je djelovala na prostoru Zenice i Ozrena i isključivo bila usmjerena na srpski živalj i masakrirala Srbe.

Predsjednik Srpske podsjetio je da poslije rata federalne vlasti nisu htjele da izbace mudžahedine, na šta su bile obavezne, tako da sada u FBiH postoje zasebna naselja u kojima nema pravne države, ni BiH, ni FBiH, nego postoji "Islamska država", kao što je slučaj u Maoči.

Dodik je rekao da Srpska prati sve te pojave, te dodao da sistem policijskih agencija u BiH nije u funkciji obezbjeđivanja bezbjednosti u cijeloj BiH.

Prema njegovim riječima, BiH je prva u svijetu po broju onih koji su iz Evrope otišli na ratišta u Siriju i Irak.

Dodik je rekao da je napad na policiju u Zvorniku teroristički napad na Srpsku jer je birana institucija koja isključivo postoji u Srpskoj.

Predsjednik Srpske je rekao da je Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH prilično zloupotrijebljena na nekim drugim područjima, a da je zanemarila borbu protiv terorizma kao i da je obavještajna služba oteta iz nadležnosti Srpske a ona koju je na nivou BiH formirao visoki predstavnik najviše je preuzela od onog što je bio ratni AID, muslimanska obavještajna služba.

"Nijedan Srbin nije bio podoban i kako mi da se oslonimo na sve to", rekao je Dodik.

On je naveo da raspolaže određenim informacijama obavještajne zajednice koja je utvrdila da su za vrijeme bivše Jugoslavije muslimani u BiH bili najsekularniji u svijetu, a danas više od 20 odsto muslimanskog življa u BiH je obuhvaćeno ili je u dodiru sa ekstremnim radikalnim islamskim ideologijama.

Dodik je napomenuo da su prije tri godine predstavnici obavještajne službe u parlamentu BiH iznijeli podatak o postojanju 3.400 ljudi koji su ostrašćeni i na neki način pripadnici radikalnog islama i potencijalni teroristi, koji su svakog trenutka spremni da izvrše neki teroristički akt.

"A kad ja kažem da su na tom spisku svi muslimani Bošnjaci, da nema nijednog Srbina, kažu mi `kako ti to tako možeš govoriti`. Poražavajuća je činjenica da ima 3.400 takvih za koje policija zna, a za ovog koji je pucao u Zvorniku nije znala, a znala je njegova majka", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao da to nije bio napad vehabija, dok majka napadača proklinje sve koji su ga odvukli na drugu stranu.

On je ocijenio da su Srpskoj namjerno otete izvorne nadležnosti za obavještajni rad, prenijete na nivo BiH da bi se "ubila mogućnost Srbima da imaju neku obavještajnu strukturu koja bi mogla na neki način da dojavljuje i nešto čini".

"Moramo da razumijemo da uvijek tamo gdje stranci čuvaju nečiju slobodu i bezbjednost ne možete računati da to bude sigurno. Mi moramo da se oslonimo na partnere u Srpskoj kao i u BiH a pogotovo u regionu na Srbiju i Hrvatsku", rekao je Dodik.

On je upitao zašto se dozvolilo da se stvara islamski ekstremizam u samom srcu Evrope.

Dodik je podsjetio da je, kada je vehabija pucao na američku Ambasadu u Sarajevu, nazvao američkog ambasadora i izrazio žaljenje zbog tog terorističkog čina ali da je ambasador rekao da to nije terorizam.

"A ja kažem `dobro ambasadore, na vas je pucano, nije na mene`. A kasnije sud u Sarajevu je rekao da je to teroristički akt. To je očigledno neka globalna politika u pitanju", rekao je Dodik, napominjući da je vehabizam dominantna religija u Saudijskoj Arabiji koja je bliski saveznik Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije