BiH

Dodik: Sporazum o Zajednici srpskih opština na Kosovu važan nacionalni dokument

Dodik: Sporazum o Zajednici srpskih opština na Kosovu važan nacionalni dokument
Dodik: Sporazum o Zajednici srpskih opština na Kosovu važan nacionalni dokument

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Sporazum o stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu važan nacionalni dokument, jer se formiranjem ovog tijela postavlja ozbiljan temelj za afirmaciju srpskih nacionalnih interesa i vrijednosti prava, prije svega na raspolaganje resursima na tom prostoru i na usmjeravanje života u skladu sa potrebama te zajednice.

Dodik je, nakon današnjeg prijema u Banjaluci za djecu sa Kosova i Metohije koja borave u Republici Srpskoj, čestitao onima koji su vodili pregovore o Sporazumu i poručio da je riječ o važnom dokumentu i da svi treba da jačaju potencijale koje on pruža, te da je i Srpska spremna da se uključi u njegovu afirmaciju.

"Postizanje tog sporazuma predstavlja jedan od značajnijih datuma za ukupnu srpsku zajednicu, ne samo na Kosovu i Metohiji, i biće veoma važno da zaživi u punom kapacitetu i da bez oklijevanja srpska nacionalna zajednica posredstvom svojih institucija pokaže aspiracije i želje za razvoj i miran život", naglasio je Dodik.

On je istakao da će Republika Srpska nastaviti da podržava sve napore Srbije i ono što državno rukovodstvo dogovori o bilo kom pitanju, jer je to za Srpsku prihvatljivo i apsolutno stoji iza toga.

"Rukovodstvo Srbije je jedino autentično da vodi politiku i mi u tome vidimo napor da se normalizuje odnos u čitavom regionu. Uvijek želimo da vidimo Srbiju kao veliku i moćnu u regionu, s obzirom na to da je riječ o mjestu koje joj i pripada i nesumnjivo je da se ona kreće tim putem", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske istakao je da je zadovoljan što su djeca sa Kosova i Metohije i ove godine u Republici Srpskoj, jer Srpska pažljivo posmatra sve što se tamo dešava.

"Mi smo na Kosovu i Metohiji realizovali neke aktivnosti, gradili objekte za smještaj. Želimo da nastavimo i zajednički vidimo šta je to dobro da činimo da bi se tamo omogućio što je moguće bolji život naše zajednice", dodao je Dodik.

On je dodao da se prošlost i stereotipi mogu isključivo srušiti dobrim naporima rukovodstva da se krene dalje ka izgradnji Srbije i Srpske, te da to ne budu samo dvije republike, već da su značajno afirmisane kao dvije države koje tijesno sarađuju i ne oklijevaju da iskažu simpatije jedna prema drugoj.

"Oni koji imaju zlu namjeru uvijek će izvući loše, bez obzira na to šta uradili", dodao je Dodik.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić zahvalio je danas predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i premijeru Srpske Željki Cvijanović što kontinuirano pomažu narod na Kosovu i Metohiji, te poručio svim Srbima sa Kosmeta da je Srpska njihova kuća jednako kao i Srbija.

Đurić je naglasio nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerom Srpske Željkom Cvijanović da dvije srpske republike - Srbija i Srpska imaju podjednaku odgovornost za podršku srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

"Meni je zadovoljstvo što srpski narod s obe strane Drine stoji rame uz rame sa našim narodom na Kosovu i Metohiji. Razgovarali smo o načinima kako ćemo u narednom periodu dodatno pojačati to zajedničko djelovanje, naročito nakon dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština", rekao je Đurić novinarima.

Prema njegovima riječima, od Republike Srpske se može učiti o očuvanju interesa srpskog naroda.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Vlada Srpske podržava sve aktivnosti Vlade Srbije u vezi sa boljim pozicioniranjem Zajednice srpskih opština.

"U narednom periodu želimo da naša saradnja bude bar jednako dobra kao što je bila u prethodnom periodu. Sigurna sam da će biti mnogo zajedničkih tačaka, mnogo više oblasti i polja da promovišemo i afirmišemo zajedničke odnose i Srbije i Republike Srpske", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je tokom prijema za mališane sa Kosova i Metohije, koji su bili u sedmodnevnoj posjeti Republici Srpskoj, istakla da je zadovoljstvo ugostiti djecu  sa Kosmeta, te da je to prilika da se pošalju dobre poruke da gradimo prijateljstvo i bolje razumijevanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije