BiH

Dodik: Srbi moraju ponovo da se homogenizuju

Dodik: Srbi moraju ponovo da se homogenizuju
Dodik: Srbi moraju ponovo da se homogenizuju

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da su Srbi kao narod ponovo u delikatnoj istorijskoj političkoj situaciji i poručio da Srbi moraju da se ponovo homogenizuju, a Srbija ne smije da dozvoli da Republika Srpska izgubi snagu.

"Samo veliki narodi mogu da imaju dvije države, a srpski narod ima dvije - Srbiju i Republiku Srpsku. Samo veliki narodi mogu da naprave veliki grad kakav je danas Beograd, po urbanizmu, kulturi, obrazovanju i moći", rekao je Dodik na tribini Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u beogradskom pozorištu "Madlenijanum".

Dodik je istakao da srpski narod nije oklijevao da kroz istoriju uradi što je neophodno da bi obezbijedio preduslove za svoj identitet, u uslovima kada je borba za identitet osnovni problem današnjeg vremena.

On je rekao da mu specifičnost u kojoj se Republika Srpska nalazi "nije smetala da se osjeća kao predsjednik države koja ima iza sebe više nego možda mnoge suverene države".

"Često sam se pitao šta je moja snaga poslije svega što sam prošao. Mogu da kažem da je snaga bila moje uvjerenje i moja ljubav - ljubav prema srpskom narodu i uvjerenje da je Republika Srpska jedini pravi odraz za politički angažman i preživljavanje Srba na prostoru BiH", rekao je Dodik.

On je ocijenio da su mnoge srpske zablude kroz novije političko vrijeme mnogo koštale srpski narod, a najveća je bila jugoslovenstvo, kada se srpski narod žrtvovao da stvori veliku državu, a drugi su mu "sjekli noge".

Dodik je ukazao da su oni koji su najviše koristi imali od jugoslovenstva napustili tu ideju, a Srbi su ostali na toj ideji pokazujući još jednom svoju istorijsku zabludu i sposobnost za politički mazohizam.

On je naveo da su na prostorima nekadašnje Jugoslavije Srbi narod koji je najviše stradao, od Slovenije gdje su marginalna manjina, do Hrvatske gdje su protjerani i etnički očišćeni, pa sve do BiH gdje su u značajnom dijelu tamo gdje su bili najviše koncentrisani, kao u Sarajevu, svedeni na četiri do pet odsto prijeratnog stanovništva.

Dodik je rekao da se u Crnoj Gori upotrebljava sve što je dozvoljeno i što nije da se umanji značaj srpskog naroda, pa "preko priče o Kosovu koja je svela Srbe na dramatično marginalnu manjinu" i Makedonije gdje jedan od snažnih elemenata srpskog identiteta - SPC doživljava negiranje i progon sveštenika.

On je dodao da se i u Srbiji "nastoji uporno od Srba učiniti masa, koja bi trebalo da izvršava zadatke do neke svijetle budućnosti velikih centra moći koji su definisani i nametnuti kao najveći zahtjev za samouništenje".

"Srbi se moraju ponovo u svom identitetu i političkim zahtjevima i stremljenjima u budućnost homogenizovati. Mi smo pobjegli od tog termina, zato što su to negativno konotirali i govorili ako se homogenizujemo kao narod, da hoćemo rat", rekao je Dodik.

On je istakao da to nije istina.

"Srbi na taj način žele da imaju budućnost koja podrazumijeva svijest o tome gdje se nalazimo, šta radimo, ko smo kuda smo krenuli i kako se branimo. Ta vrsta homogenizacije nama treba", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srbe i njihove strateške ciljeve u posljednjih 20 i više godina niko ozbiljno nije podržavao osim pojedinačnih ljudi.

"Mi nemamo društveni institut ni u Srbiji niti u Republici Srpskoj koji će dati odraz kolektivnog htijenja i projektovati naše ciljeve u budućnosti", rekao je Dodik.

Ističući da je mnogo izazova, Dodik je poručio da Srbija ne smije dozvoliti da Republika Srpska izgubi snagu.

"Srbija je potpisnica Dejtonskog sporazuma i Srbija može da pozove visokog predstavnika i da traži njegovu odgovornost, jer je on uspostavljen aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, a ne odlukama Savjeta bezbjednosti", rekao je Dodik.

On je poručio da se Srbi moraju integrisati i sa drugima.

"Moramo se integrisati sa drugima snagom našeg identiteta, koja ne smije da bude ni provokativna ni za koga nego treba da bude ono što jeste - narod koji ima snažnu tradiciju, snažan potencijal, narod koji može da da odgovore, koji je kroz istoriju i druge vukao i dao im slobodu, kao što smo Hrvatima", rekao je Dodik.

Srpskoj važno što je partner Rusiji

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srpskoj veoma važno što je postala partner velikoj Rusiji i naglasio da Moskva cijeni to što su predstavnici srpske u institucijama BiH onemogućili uvođenje sankcija Rusiji.

Govoreći na tribini "Prosvjete" u Beogradu, predsjednik Dodik je istakao da je dostignuće Republike Srpske što je preko Rusije spriječila visokog predstavnika u BiH da pred Savjetom bezbjednosti UN "laže o Srpskoj i Srbima".

"Zahvaljujući tome, on /visoki predstavnik/ do sada nije mogao da ostvari donošenje bilo kakve odluke protiv nas", rekao je Dodik.

On smatra da bi Republika Srpska i Srbija trebalo zajedno da uđu u mega projekat snimanja filma koji bi se bavio stradanjem Srba kroz istoriju.

"Ako to ne uradimo i ne pokažemo svijetu, ostaće samo da o tome pričamo međusobno. A, ova djeca, koja užurbano uče, neće ništa znati o Jasenovcu, Jadovnu i ostalim stratištima", upozorio je Dodik i dodao da je i on sam tek prije nekoliko godina saznao da je u Brodu na Drini tokom Drugog svjetskog rata na najsvirepiji način ubijeno oko 5.200 Srba.

"Šta ova djeca, koja danas užurbano uče, mogu da znaju o Jasenovcu? Naš identitet je, na žalost, i naše stradanje", poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je ponovio da neće otići na komemoraciju u Potočare, jer je "Srebrenica politizovana neistina".

"Nosio sam se mišlju da tamo odem helikopterom i položim cvijeće, što bi izazvalao itekakvu pažnju, ali ipak neću da idem", rekao je on.

Dodik kaže da Srbi moraju priznati da se u Srebrenici desio zločin, ali to nije bio genocid, te da je potrebno formirati međunarodnu komisiju koja bi se bavila tim, ali i ostalim zločinima od 1941. godine do danas.

"To mjesto je samo mjesto razdora", smatra predsjednik Republike Srpske.

Govoreći o položaju Srba u Federaciji BiH, posebno u Livanjskom kantonu gdje živi najveći broj srpskih povratnika, Dodik je rekao da Republika Srpska pokušava da integriše ovaj kanton i najavio da će možda već sutra u Beogradu sa predstavnicima vlasti razgovarati o zajedničkom finansiranju tog kantona.

"Da Republike Srpska i Srbija preuzmu odgovornost nad Kantonom 10 /Livanjski kanton/, gdje se nalazi najveći broj Srba u Federaciji BiH", rekao je Dodik i naveo da se godinama unazad Srbi iz Kantona 10 liječe u zdravstvenim centrima u Republici Srpskoj iako nemaju odgovarajuće osiguranje i uputnice.

On je dodao da je u Drvaru prilikom njegove prve posjete bilo svega 800 Srba i 4.000 Hrvata, dok su Srbi sada tamo dominantni i broj je praktično obrnut.

Dodik je rekao da su Srbi u Republici Srpskoj sastavni dio srpskog naroda i da je za njih Republika Srpska sastavni dio Srbije.

Organizovano se suprotstaviti radikalnom islamu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Beogradu da je za Republiku Srpsku i Srbiju važno da se na organizovan način uključe u borbu protiv radikalnog islama i da mu se suprotstave.

On je, govoreći na tribini Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", naglasio da će kao predsjednik Srpske učiniti sve da Policija Republike Srpske bude dobro obučena i naoružana jer se, ocijenio je, "Zvornik može ponoviti".

"Ako policija ne može da ima dvije puške po policajcu, onda mora da ima bar jednu. Momak koji je pucao na srpskog policajca u Zvorniku rođen je nakon rata. Pucao je jako precizno i u pokretu, što znači da je bio obučen. Ne mogu da isključim nove terorističke napade, ali mogu da utičem da naše strukture budu obučene da brzo reaguju i da budu opremljene", rekao je Dodik.

On je istakao da zna da to neće biti lako, ali da će u toj namjeri istrajati.

Predsjednik Republike Srpske je, govoreći o prijetnji terorizma, rekao da se u Sarajevu na Ilidži trenutno gradi 34.000 stanova za Arape, a da je 380 državljana BiH uključeno u borbe na strani Islamske države.

"Njih 24 su poginula u formacijama takozvane Islamske države. BiH ima zakon koji propisuje kazne za odlazak na strana ratišta, ali za njihove ekstremiste nema zakona", naglasio je predsjednik Srpske.

On je podsjetio da su obavještajne službe izašle sa podacima da na području BiH egzistira 3.400 potencijalno opasnih lica koji bi mogli da vrše terorističke aktivnosti, naglasivši da među njima nema nijednog Srbina.

Predsjednik Dodik je kao posebno opasno naveo to što na području Federacije BiH trenutno postoji pet fabrika oružja, napomenuvši da Srpska, koja ne posjeduje nijednu takvu fabriku, ne smije biti neoprezna.

On je zaključio da su svi ovi pokazatelji dokaz da je BiH ono što je oduvijek bila - "tamni vilajet i neodrživa zemlja koja se raspala i prije rata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije