BiH

Dodik: Srbija treba da ima i poslanike iz RS

Dodik: Srbija treba da ima i poslanike iz RS
Dodik: Srbija treba da ima i poslanike iz RS

BEOGRAD - Predsjednik RS Milorad Dodik smatra da bi bilo dobro da se u parlamentu Srbije nađu i predstavnici Srba koji žive van matice.

"Mislim da svaki Srbin treba da dobije državljanstvo Srbije, da pokažemo privrženost zemlji matici koju smatramo domovinom", rekao je Dodik za beogradski list "Danas".

Podsjetivši da je tražio trajnu liberalizaciju dodjele pasoša Srbije, jer Srbi u Rublici Srpskoj žele državljanstvo Srbije, Dodik kaže da je zahvalan premijeru Srbije Aleksandru Vučiću što je omogućio ubrzanje procedure, ali misli da treba da bude još brža.

Dodik kaže da ne vidi zašto Srbija ne bi krenula u promjenu izbornog zakonodavstva i da omogući kvote za Srbe van Srbije.

"Koliko god nas da izađe na glasanje, za Republiku Srpsku bi kvota mogla da bude četiri-pet poslanika, dva-tri za Crnu Goru, po jedan za Makedoniju, zapadnu Evropu... To bi bila dobra poruka rukovodstva Srbije. Pošto se u Srbiji razgovara o promjeni Ustava, moglo bi da se razmišlja i u tom pravcu", smatra Dodik.

Osvrćući se na to da mu državljanstvo Srbije daje mogućnost da učestvuje na izborima u Srbiji, da bira i da bude biran, Dodik je naglasio da je primarno državnjanin Republike Srpske i da nije o tome razmišljao, ali da ne vidi razlog da Srbija ne postupi kao neke druge zemlje, poput Hrvatske, koja u Saboru ima kvotu poslanika za hrvatske zajednice van matice.

"Kad su izbori u Hrvatskoj, u Banjaluci vidite bilborde sa kandidatima za predsjednika. Znam Hrvaticu iz Banjaluke koja tu živi, a izabrana je u hrvatski Sabor. Da ne pominjem Mađare", napomenuo je Dodik.

On kaže da uvijek "osjeća muku kad putuje s pasošem BiH" i da ga, kada ode negdje sa pasošem BiH, uvijek čudno gledaju.

"Jednom sam išao u SAD preko Holandije gdje su me na aerodromu pretresali. Kad sam im rekao da idem na sastanak u Stejt department, postao sam im još sumnjiviji. Let je kasnio 45 minuta", naveo je Dodik.

Dodik ne vjeruje da će doći do opužnice protiv Tačija  

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne vjeruje da će istraga za ratne zločine nad kosovskim Srbima, koju vodi međunaroni tužilac Klint Vilijamson, rezultirati podizanjem optužnice protiv Hašima Tačija, zbog toga što do sada nije bilo dovoljno angažovanja i zbog protoka vremena.

Dodik je rekao da je jedina novost u Vilijamsonovom izvještaju o trgovini organima priznanje sa tako visokog mjesta da postoje osnovane sumnje da je bilo trgovine organima kosovskih Srba.

"Očigledno da ima dokaza i da ih je bilo. I /izvjestilac Savjeta Evrope/ Dik Marti je imao dokaze, ali je bio spriječen da provede istragu, imala ih je i /bivši haški tužilac/ Karla del Ponte. Mnogim Srbima se sudilo na osnovu kolektivne odgovornosti. Osuđena je Biljana Plavšić, koja nije imala nikakve veze sa zločinima, ali je bila rukovodilac. A sada /u slučaju OVK/ treba da se zgrnu ogromni dokazi", rekao je Dodik za beogradski list "Danas".

Dodik ocjenjuje da će Zapad sve više nastojati da omekša Srbiju da bi u jednom, najtežem momentu za punopravno članstvo u EU, zatražio priznanje Kosova.

"NJih pozicija Srbije zanima samo u smislu da žele da je slome. Neće dati članstvo bez obzira na reforme koje Srbija pokazuje. Mislim da je i akterima u Srbiji jasno da će to biti traženo bez obzira na to što Kosovo nije priznala cijela EU i što sama krši svoje principe", naveo je on.

Dodik je postavio pitanje kako objasniti da EU radi na sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, a pet zemalja EU nije priznalo Kosovo?

"Igre velikih su jasne. Ponekad meni nije jasno šta im je toliki interes... Danas sam osjetio muku u stomaku kad sam čitao kako /nekadašnji njemački kancelar Gerhard/ Šreder kaže da se kaje što je 1999. podržao bombardovanje", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio da je Zapad, kao i u slučaju BiH, kada je već u aprilu 1992. godine "potrčao" da prizna zemlju koja ni danas ne postoji, olako priznao i Kosovo.

Odgovarajući na pitanje koliko će dugo Srbija moći da balansira izmđu zahtjeva EU da promijeni politiku prema Rusiji i prijateljskih odnosa sa Moskvom, Dodik je rekao da je EU "potpuno heterogena što se toga tiče".

On je uvjeren da Srbija neće Rusiji uvesti bilo kakve sankcije i prikloniti se Zapadu.

"Kriza u Ukrajini će proći, a sankcije Srbije u Rusiji ne bi bile zaboravljene. Za Srbiju bi bio luksuz da uvede sankcije prijateljskoj zemlji kakva je Rusija", istakao je Dodik.

On je naveo da Rusija ima pravo na odbranu svojih nacionalnih interesa, jer, kako je rekao, ako su Francuzi mogli na nekim dalekim destinacijama, u Libiji na primjer, da brane svoje interese, zašto Rusija da ne brani svoj narod kojeg je nekoliko desetina miliona u Ukrajini?

"U svakom slučaju, želi se postaviti izazov Srbiji. Mislim da njenom rukovodstvu nije nimalo lako. Licemjerje nekih važnih ambasadora koji traže priznanje Ukrajine sa Krimom, a Kosovo je eklatantan primer drugačije politike, govori o dvoličnosti velikih sila", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije