BiH

Dodik: Srpska bi voljela da se stvore konkretni uslovi za nezavisnost

Dodik: Srpska bi voljela da se stvore konkretni uslovi za nezavisnost
Dodik: Srpska bi voljela da se stvore konkretni uslovi za nezavisnost

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da se Srpska kreće u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma,a da bi voljela da se stvore konkretni uslovi za nezavisnost.

Dodik je tokom razgovora sa delegacijom novinara iz Izraela naglasio da je Srpska već bila formirana kao država prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je svoju državnost unijela u taj sporazum.

Na pitanje novinara iz Izraela o nezavisnosti i odnosima sa Srbijom, Dodik je rekao da bi Republika Srpska u slučaju prilike da odlučuje između nezavisnosti ili pripajanje Srbiji sigurno izabrala nezavisnost uz ugovorni odnos sa Srbijom.

On je naglasio da je Srpska u ugovornom odnosu u BiH u koji je ušla jer je naprosto bio takav istorijski momenat, te da na drugi način nije mogla nastaviti svoju egzistenciju.

"Dejtonski sporazum nam je dao određeni okvir kojim smo bili zadovoljni, međutim, međunarodna zajednica je snažno devastirala taj sporazum i uzela nam mnoga ovlaštenja", rekao je Dodik.

On je istakao da je u tom pogledu "veoma jasno većinsko rasporoženje ljudi da ni tada ni sada Srpska nije za BiH".

"Oni nas na to tjeraju međunarodnim sporazumom i mi smo što se tiče BiH u potpuno neželjenom braku. Svi neželjeni brakovi traju s patnjom, većina njih se završi razvodom, ali neki i prežive na taj način", istakao je Dodik.

Prilikom današnjeg susreta i razgovora sa novinarima iz Izraela koji ovih dana borave u Srpskoj, Dodik je naglasio da je Republika Srpska zahvalna Izraelu što ju je prihvatila kao partnera.

"Nećemo oklijevati da pokažemo svoju solidarnost sa vašom državom i vašim narodom", poručio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije