BiH

Dodik: Srpska će podržati kandidata SNS-a

Dodik: Srpska će podržati kandidata SNS-a
Dodik: Srpska će podržati kandidata SNS-a

BEOGRAD - Srbija treba da da povjerenje ovoj vlasti i nastavi projekat dugoročne stabilizacije, izjavio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poslije razgovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu i dodao da će RS na predsjedničim izborima u Srbiji podržati kandidata vladajuće SNS.

“Srbija treba da nastavi istim putem kao i do sada. Srbija treba da da povjerenje ovoj vlasti i nastavi projekat dugoročne stabilizacije. Mislim da Srbija ide pravim putem”, rekao je Dodik novinarima u Vladi Srbije, nakon sastanka sa premijerom Vučićem.

Na pitanje novinara da li je na sastanku bilo riječi o predsjedničkim izborima u Srbiji, pošto ne krije da podržava aktuelnog predsjednika Tomislava Nikolića, Dodik je ponovio da će podržati kandidata kojeg predlože naprednjaci.

“Ova vlast je dala novi podsticaj i novu dimenziju, a to što neki u Srbiji to ne vide tako… Srbija je povratila i ojačaja svoj međunarodni položaj i stabilizovala javne finansije”, istakao je Dodik.

On je naglasio da su predsjednički izbori stvar Srbije.

Takođe je naglasio da Srbija nastavlja sa rastom i da se to vidi iz Banjaluke, te da aktuelna vlast u Srbiji ima punu podršku RS.

Kako kaže, RS će uvijek biti na strani onoga što izaberu građani Srbije, a da on ima pravo da kaže svoje mišljenje.

Dodik je rekao da RS ima najbolje moguće odnose sa Srbijom.

Dodik je izjavio danas da sa premijerom Srbije ima dobre odnose i da njih dvojica nastavljaju da rade u najboljem interesu RS i Srbije.

Na pitanje novinara u Vladi Srbije kakavi su donosi između njega i Vučića “pošto je bilo riječi da su nakon referenduma u RS ti odnosi zahladnijeli”, Dodik je rekao da su to špekulacije.

“Ne morate da brinete, ni vi, ni mnogi drugi koji o tome misle. A oni koji o tome govore u javnom prostoru više žele da se to desi, nego što je to tačno”, odgovorio je Dodik.

On je kazao da današnji sastanak sa Vučićem nije njihov prvi sastanak poslije referenduma i da su se već jednom sastali u Beogradu, kao i da se čuju telefonom skoro svaki dan.

“Čuo sam se sa premijerom Vučićem skoro svaki drugi ili treći dan telefonom, bio sam desetak dana u Kini, a poslije toga u Rusiju. Vučić je isto bio na nekim putevima i objektivno nije bilo moguhe da se sretnemo”, naveo je predsjednik RS.

Kako kaže, neko je iz toga izvukao špekulaciju.

“Ali, ne sekirajte se. Veoma smo dobro, zdravi i živi i nastavljamo da radimo u najboljem interesu za RS i Srbiju”, poručio je Dodik.

Dodik i Vučić razgovarali su i o ulaganjima Vlade Srbije u Srebrenicu i aktuelnim pitanjima u vezi sa promjenom vlasti u ovoj opštini.

Dodik je rekao da je današnji sastanak bio nastavak prijašnjih razgovora o aktuelnim pitanjima. Odgovorajući na pitanja novinara zašto se nije duže sastao sa Vučićem. predsjednik Srpske je rekao da se sa Vučićem često čuje telefonom i najavio novi susret za desetak dana.

Dodik: Uvijek sam za referendum

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio danas u Beogradu da Srbi i Hrvati ne žele centralno uređenu BiH i da su Srbi posebno nezadovoljni radom pravosuđa.

Na pitanje novinara u Vladi Srbije da prokomentariše informacije u javnosti da bi moglo da dođe do još jednog referenduma koji bi se bavio ispitivanjem rada pravosuđa o BiH, Dodik je rekao da on o tome stalno govori i da to za njega nije ništa novo.

"Ja sam za referendum bio i juče, i danas i svaki dan sam za referendum, a kada ćemo i koji refrendum održati, obavijestićemo", rekao je Dodik.

On je istakao da je od samog postavljanja suda i tužilaštva mimo Ustava BiH bila jasna namjera disciplinovanja RS i kriminalizovanja svega u Srpskoj.

Dodik je rekao da se Srpska zalaže za decentralizaciju kao što je slučaj u nekim evropskim zemljama poput Belgije, Španije i Njemačke, ali da "muslimani pokušavaju da nametnu svoju logiku".

“To je vrijeme prošlo, nećete dobiti ništa što je stvar naše volje”, poručio je Dodik.

On je još jednom ponovio da u Ustavnom sudu BiH “sjede tri stranca koji odlučuju, a nemaju pojima o čemu se radi” i nazvao ih najobičnijim hoštaplerima i kriminalcima.

“Danas je strah od tužilaštva i onoga što rade muslimani. Evo Nikolas Hil sa kojim nisam bio u dobrim odnosima, kada je odlazio iz američke ambasde gdje je bio otpravnik poslova dvije godine i glavni čovek, pošto nisu imali ambasadora, na Twitteru je napisao da odlazi nezadovoljan zato što je vladajuća muslimanska partija poklopila pravosuđe u BiH i da to ne vodi nigdje dobro", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, kada Srbi u BiH o tome govore, odmah se svi ujedine protiv.

“Sud i tužilaštvo u BiH je namješteno samo da sudi Srbima za navodne ratne zločine i da sve Srbe, koji po njima nisu uspjeli da ogreznu u ratnom zločinu, naprave lopovima i kriminalcima zato što su živi. Njima je najvažnije da drže atmostferu stalnog progona, a to je ono što su Turci radili u Srbiji kada su odlučili da posjeku sve knezove", smatra Dodik.

Prema njegovim riječima, na delu je "puzajuća seča svih važnih Srba u RS".

On je rekao da i u redovima Srba u RS "ima onih koji odu kod njih i budu servilni i dozvoljavaju da u BiH vršljaju mudžahedini".

Dodik je naveo da je trenutno najažnija tema u BiH masovno useljenje Arapa i da se o tome sada vodi istraga.

"Kada sam rekao prije tri godine da je plan da se naprave kuće i naselja koji će uvesti 100.000 ili 500.000 ljudi iz tog svijeta, onda su rekli da sam nacionalista. Što se vi sada borite protiv toga"? upitao je Dodik.

On je poručio da Srbi u RS više neće trpjeti takav tretman i da je najveći problem podijeljenost i to što su se Srbi u zajedničkim institucijama odmetnuli od RS.

"Tamo vrše najbezočniju izdaju i stavili su se u funkciju Bakira Izetbegovića. Imaćemo i izbore i nadam se da će narod izabrati strukturu koja može da odbrani RS, jer jaka RS ima pravo na svoj život, a nejaka će biti predmet mešetarenje mnogih", naglasio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije