BiH

Dodik: Srpska ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini

Dodik: Srpska ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini
Dodik: Srpska ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini

BANJALUKA - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je da je pravo Republike Srpske da odlučuje o svojoj sudbini i da BiH može da bude samo dejtonska, a ne unitarna i centralistička.

"Poruka deklarcije usvojene na saboru SNSD-a je - kršili ste naša prava i uzimali nadležnosti, ali sada je vrijeme slobode i izražavamo svoj stav. Naše pravo je da odlučujemo o svojoj sudbini i mi ga samo koristimo", rekao je Dodik i naveo da će SNSD nastaviti da radi na stabilizaciji Srpske.

Dodik je za "Glas Srpske" rekao da je forsiranje nejedinstva u SNSD-u uoči Sabora dolazilo od mnogih izvan stranke i onih koji ne žele dobro SNSD-u.

"Sabor je pokazao da je SNSD veliki, snažan i jedinstven, te da nikakvi udari kvaziudružene opozicije, međunarodne zajednice, političkog Sarajeva i mnogih kvazianalitičara nisu uspjeli. SNSD je pokazao da je jedinstven u donošenju odluka, kao što je izbor stranačkih organa i usvjanje izvještaja o radu", rekao je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska želi da ostane u BiH, ali da joj treba vratiti otete nadležnosti iz oblasti pravosuđa, finansija i mnogih drugih.

"Umjesto da nas OHR i stranci podrže u tome što želimo da održimo Ustav i snagu međunarodnog sporazuma, oni pokušavaju da iznose oštrice na Deklaraciju kojom se afirmišu politička prava, nikakva ratna i nikakvo nasilje", rekao je Dodik.

On je ocijenio da je stav opozicije podanički i da je njihova politika, politika pravdanja podaništva.

"Njihovo podaništvo politici Sarajeva jedina je konstanta i to se neće mijenjati dok je ta struktura u Sarajevu. Najstabilnii dio politike Saveza za promjene je poltronstvo i podaništvo liderstvu Bakira Izetbegovića", smatra Dodik i napominje da Mladen Bosić i Ognjen Tadić nisu došli na obilježavnje 70 godina od stradanja Srba u Jasenovcu da ne bi povrijedili šefove u Sarajevu.

On je pozvao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da izađe pred narod i dokaže da je njegovo prisustvo obilježavanju pobjede Turaka u vrijeme Osmanlija interes srpskog naroda.

"Nisam ni očekivao da će se Ivanić solidarisati sa mnom zbog zabrane turskih vlasti da avion u kome sam bio preleti Tursku na putu ka Jermeniji, kao što se ni ja ne mogu solidarisati s njim što je otišao na taj događaj u Tursku", rekao je Dodik.

Komentarišući pozive na prvomajske poteste u Srpskoj, Dodik je rekao da su protesti demokratski i da nisu problem, ali da PDP ne bi trebalo da poziva, jer generišu vlast.

"Riječ je o podvali koja bi mogla biti loša za narod. Očigledno im nije dovoljno poltronstvo na nivou BiH, pa bi sada cijelu Republiku Srpsku da survaju u poltronstovo političkom Sarajevu i međunarodnoj zajednici", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije