BiH

Dodik: Srpska nije za nasilje, ali je spremna da se brani

Dodik: Srpska nije za nasilje, ali je spremna da se brani
Dodik: Srpska nije za nasilje, ali je spremna da se brani

LAKTAŠI - Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da Srpska ne preduzima nikakve akcije nasilja, niti se priprema za rat, ali i da niko ne treba da sumnja u to da je spremna da odbrani svoju teritoriju.

Dodik je ocijenio da su izjave bivšeg generala Armije RBiH Sefera Halilovića pogrešne i nepotrebne, te da Bošnjaci na taj način ne mogu ništa da urade i grdno se varaju ako misle da Srpska nije spremna i sposobna da se brani.

"Kada bi to učinili to bi samo ubrzalo naš put ka samostalnosti i bilo kakvi pokušaji te vrste bi nas definitivno izbacili iz BiH u kojoj mi ne bismo ostali ni minute", rekao je Dodik novinarima u Laktašima, komentarišući Halilovićeve prijetnje oružanim sukobom u BiH i tvrdnje da se Republika Srpska, u eventualnom sukobu, može održati najviše 10 do 15 dana.

Dodik je rekao da je međunarodna zajednica upoznata o svim tim stvarima, jer je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prije dva mjeseca upoznao zapadne ambasadore o naoružavanju Bošnjaka i procjeni naoružanja u Republici Srpskoj što govori o tome da Halilovićeva izjava nije nimalo slučajna i da je ona dio njihovog opšteg pristupa.

"Sve to što nam je rekao Halilović znamo da se govori u bošnjačkom političkom vrhu i postoji kao njihova opcija i želja da na takav način istjeraju Srbe iz BiH", rekao je Dodik.

On je poručio je da je Republika Srpska unesena u BiH, a ratnohuškačke izjave su samo dokaz njihovih priželjkivanja da bi na taj način mogli nešto da riješe ovdje.

"Ali to nije način i Republika Srpska to ne preferira. Njene sve opcije su političke, bez ijedne ratne", poručio je predsjednik Srpske.

Komentarišući ponovne pozive na rat i govor mržnje Sefera Halilovića bivšeg generala Armije BiH, Milorad Dodik, Predsjednik Republike Srpske rekao je kako Republika srpska otvara fabrike i gradi puteve a ne naoružava se o sprema za rat.

Uoči sastanka sa Vladimirom Putinom predsjednikom Ruske Federacije, Dodik je rekao kako ni Putin nece promjeniti odluku o održavanjanju referenduma.

"Ja tamo idem zbog ekonomskih pitanja, saradnje RS sa Rusijom a ne zbog referenduma. Ja cu izložiti situaciju kao i Putin što ce, saslušacemo jedan drugog ali refrendum se nece odgadati. Zacudili bi se koliko je on u stvari i upoznat sa situacijom ovdje i koliko detalja ima", kazao je Dodik.

On je pozvao sve gradane da izadu na referendum u što vecem broju.

"Mislim da se treba prestati sa špekulacijama, 25. se održava referendum. Sve je spremno, glasački listići, birački spiskovi. Ovo je bila dobra prilika da uvježbamo naše ekipe za ovakve prilike", dodao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije