BiH

Dodik: Stranci su rasturili Jugoslaviju, pa će i Bosnu

Dodik: Stranci su rasturili Jugoslaviju, pa će i Bosnu
Dodik: Stranci su rasturili Jugoslaviju, pa će i Bosnu

BEOGRAD - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske je, poslije susreta sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, govorio za Sputnjik o planovima o obelježavanju Dana Srpske, Ustavnom sudu BiH, ali i trenutnom odnosu BiH i Hrvatske.

Na pitanje gdje je Republika Srpska sada i da li se ozbiljno sprema da obilježi svoj dan 9. januara, imajući u vidu problem koji su uslijedili poslije referendum, Dodik je rekao:

„Republika Srpska je tamo gdje je i bila, u suštini dodatno svjesna sebe, dodatno svjesna špekulanata, loših namjera koje su godinama koncentrisane u Sarajevu prema RS i u dijelu međunarodnog faktora, koji je tamo nudeći neke daleke ciljeve i povlastice pokušavao da nam uzme ono što je nama važno. Tako i ovo pitanje. Nemoguće je očekivati da Srbi prihvate da im Bakir Izetbegović ukine njihov datum stvaranja, bez obzira što on to pakuje u različite priče. A i ta priča je potpuno iskrivljena jer dva Bošnjaka koji su bili potpredsjednici Bakirove partije, a sada su članovi Ustavnog suda, i tri stranca donose odluku u ime devet sudija i kreiraju šta mi treba da uradimo i onda dio te bulumente i svjetskih hohštaplera gura priču o tome da se to mora poštovati, bez obzira što znamo šta se prethodno dešavalo. Mi kažemo, u redu, neka postoji Ustavni sud, ali kako je moguće da postoji 20 godina, a da nema zakona o Ustavnom sudu. Svi znamo da je Ustav ključni i najviši akt, ali da bi se uvela institucija u život mora da postoji zakon o toj instituciji“, rekao je Dodik.

On dodaje da Srpska pokušava da predloži zakon o Ustavnom sudu, ali da je problem što se kreiraju odluke suda putem Pravilnika o kojem odlučuju same sudije. Oni, kaže, sve više usložnjavaju odnose u BiH.

„Stranci su zakuvali u bivšoj Jugoslaviji, rasturili sve, zakuvavaju u BiH, oni će je i rasturiti. Oni će biti ti kojima je svejedno što se tamo vraćaju stotine talibana, stotine mudžahedina, što postoji skrivena lokalna struktura koja to radi. Mi potpuno raspolažemo spoznajama i dokazima da logistiku za život tih terorističkih grupa daje politički establišment muslimana na čelu sa Bakirom Izetbegovićem“, upozorio je Dodik.

Zato je, kaže, Bakira Izetbegovića toliko uvrijedilo kad je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović otvorila to pitanje. Podsjetio je da je i tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka preko hrvatske teritorije stiglo 4.000 mudžahedina u BiH, a da se opet koriste isti pravci, te je logično očekivati da Hrvati znaju o čemu se radi.

„A Bakir Izetbegović se uznemirio oko svega toga. Svi znaju da je glavni i odgovorni urednik Islamske države, koja sada egzistira na Bliskom istoku, njegov otac, jer je on napisao Islamsku deklaraciju. Kada pročitate Islamsku deklaraciju Alije Izetbegović vidjećete da ono što je primijenjivala u praksi ID u Siriji i Iraku to je to — šerijat — i nema oprosta nikom ko nije sa njihove strane. A Bakir Izetbegović kada je došao na čelo Predsjedništva i kao član Predsjedništva rekao je: ’Ja nastavljam putem svog oca‘. To su priče koje mi ne možemo ni sekundu da izbacimo iz posmatranja“, rekao je Dodik.

„Problem mogu rešiti predsjednica Hrvatske i vlasti Srbije, a Predsjedništvo BiH ionako ničemu ne služi. Oni nemaju nikakvih ingerencija, to je na nivou debatnog kluba koji stranci pokušavaju da održe u životu. Stvarni život je u entitetima, što se tiče bezbjednosti. Pokušaj da se na nivou BiH napravi integracija bezbjednosnog sektora završila je na nekoj priči o Ministarstvu bezbjednosti za koje su stranci vjerovali da će preuzeti neke funkcije. A u suštini Ministarstvo bjezbednosti je puko mjesto koordinacije“, uvjeren je Dodik.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije