BiH

Dodik: Sud i Tužilaštvo BiH neće dobiti dodatni milion KM

Dodik: Sud i Tužilaštvo BiH neće dobiti dodatni milion KM
Dodik: Sud i Tužilaštvo BiH neće dobiti dodatni milion KM

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Sud i Tužilaštvo BiH neće dobiti dodatni milion maraka u budžet BiH, ističući da su ove pravosudne institucije za RS neustavne kategorije.

Dodik je kazao da o tome "mogu samo da sanjaju", poručujući da Sud i Tužilaštvo BiH "jednog dana neće dobiti ništa, a ne samo taj milion".

Predsjednik RS je na konferenciji za novinare istakao da za ove pravosudne institucije nema para i da se vlast u RS "dugo lomila" da li da zbog toga što su se Sud i Tužilaštvo našli u državnom budžetu treba da blokira čitav sistem finansiranja u BiH.

Dodik je ponovio da su Sud i Tužilaštvo BiH nametnuti "arogancijom visokih predstavnika", da ne predstavljaju dio ustavnog sistema BiH i da ne treba da se nađu u državnom budžetu.

On je rekao da neće biti uslovljavanja ili promjena" da bi se usvojio državni budžet za ovu godinu, upozoravajući da svakodnevno "neko od bošnjačkih političara pokušava da razvali ranije postignuti dogovor vladajuće šetorke u vezi sa budžetom BiH.

Dodik je dalje ocijenio da se Turska "ponaša navijački" u svojoj politici prema BiH, precizirajući da "isključivo promoviše" stavove bošnjačke strane.

Prema njegovim riječima, nije dobra uloga Turske ni u pogledu podrške te zemlje ulasku BiH u NATO.

Ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu je prije par dana u sjedištu NATO-a u Briselu pokrenuo brojne diplomatske inicijative po pitanju podrške prihvatanja Akcionog plana Bosne i Hercegovine za članstvo u tom vojnom savezu.

Predsjednik RS je ponovio da će se o ulasku BiH u NATO građani ovog entiteta izjasniti na referendumu, čiji će rezultati biti obavezujući za srpske predstavnike u zajedničkim organima BiH.

"Ako RS kaže 'ne' na referendumu, taj projekt se neće moći realizovati", istakao je Dodik.

Navodeći da put BiH u NATO i EU ne može biti put u promjenu političkog sistema u BiH, predsjednik RS je poručio da će RS nastaviti da insistira na takvom stavu, bez obzira na autoritete kakav je NATO.

On je još ocijenio da se Turska upliće u situaciju u BiH jer želi da "ojača njenu držvanost i stvaranje unitarne države", dodajući da će RS "razmišljati o ponašanju te zemlje".

"Ne vjerujemo u dobre namjere Turske na ovim prostorima", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije